Σε ΦΕΚ η απόφαση για τα προαπαιτούμενα προστασίας της δημόσιας υγείας για το άνοιγμα του λιανεμπορίου - OlaDeka

Σε ΦΕΚ η απόφαση για τα προαπαιτούμενα προστασίας της δημόσιας υγείας για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Καστοριά  18  Ιανουαρίου 2021  

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ.3060/15-1-2021 (ΦΕΚ 89Β), με την οποία καθορίζονται και επίσημα τα προαπαιτούμενα προστασίας της δημόσιας υγείας που θα ισχύσουν για το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής από 18 μέχρι 25 Ιανουαρίου ε.ε.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της πιο πάνω απόφασης, ισχύουν πλέον τα εξής:

Το λιανεμπόριο ανοίγει, από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Το ωράριο λειτουργίας επεκτείνεται προαιρετικά από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ. για όλες τις επιχειρήσεις.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών δεν είναι τελικά 4 για τα πρώτα 100 τ.μ., ανεξαρτήτως τετραγωνικών, όπως είχε αποτυπωθεί στο γράφημα του Υπουργείου Ανάπτυξης.  Σύμφωνα με τις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης τελικά επιτρέπεται αυστηρά μόνο ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος. Εξαιρούνται οι βοηθητικοί χώροι, οι αποθήκες, τα γραφεία και οι χώροι στάθμευσης.  Έτσι, αν ένα κατάστημα είναι 48 τ.μ. τότε αναλογεί μόνο ένας πελάτης στον κύριο χώρο του, ενώ αν είναι 70 τ.μ. επιτρέπονται ταυτόχρονα δύο.              Οι αριθμοί αυτοί ισχύουν μόνο για τους πελάτες και δεν συμπεριλαμβάνουν επιχειρηματία/ες και προσωπικό.

Προβλέπεται η προαιρετική λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, για την κατά το δυνατόν αναπλήρωση του χαμένου έως τώρα τζίρου και στα πλαίσια των εκπτώσεων.

Επιβάλλεται για όλους στην πρόσοψη η υποχρεωτική ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα.

Η απόσταση που θα τηρείται μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία, είναι 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον.

Τα περίπτερα επιστρέφουν στην 24ωρη δυνητική λειτουργία.

Τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία)εξακολουθούν να λειτουργούν, τηρώντας τις κάτωθι προϋποθέσεις:

Ωράριο από τις 7.00 έως τις 8 μ.μ.

Κι εδώ χωρητικότητα ενός ατόμου ανά 25 τ.μ.  Ομοίως ο συνολικός αριθμός που προκύπτει αναρτάται σε εμφανές σημείο της πρόσοψης και αφορά μόνο στους πελάτες και όχι στον επιχειρηματία και στο προσωπικό.

Απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων και 2 μέτρα μεταξύ των πελατών στα ταμεία.

Και για τα καταστήματα αυτά παρέχεται δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου (κόκκινες) τα εμπορικά καταστήματα θα εφαρμόζουν τη διαδικασία παράδοσης εκτός (clickaway) και με τις προϋποθέσεις που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Σε γενικότερη βάση, οι επιχειρήσεις που λειτουργούν θα πρέπει:

Να χρησιμοποιούν μόνο το αναγκαίο προσωπικό.

Να παρέχουν ειδική άδεια στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Να εφαρμόζουν υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο βαθμό, εφόσον το επιτρέπει η φύση των καθηκόντων.

Να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων και διενέργεια συναντήσεων με συμμετοχή το πολύ 7 ατόμων.

Παραμένει η υποχρέωση χρήσης μάσκας παντού, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας.  Εξαιρούνται μόνο όσοι εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου.  Από την υποχρέωση υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού εξαιρούνται επίσης όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα και τα παιδιά κάτω των 4 ετών.

Η γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας διατηρείται.  Επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας για λόγους εργασίας και με τις αναγκαίες βεβαιώσεις.

Τώρα που το λιανεμπόριο αρχίζει πάλι να λειτουργεί γενικά, είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν απ’ όλους τα προβλεπόμενα μέτρα όχι γιατί τα πρόστιμα εξακολουθούν να είναι βαριά αλλά γιατί αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί.  

Το λιανεμπόριο μπορεί να ενημερωθεί συνολικά από όλα όσα έχει συμπεριλάβει η ΕΣΕΕ (μαζί με το σποτ που έχει δημιουργήσει) στην διαδικτυακή διεύθυνση HYPERLINK “https://esee.gr/stirizoumetigeitoniamas/”https://esee.gr/stirizoumetigeitoniamas/

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria