«Πουλήσαμε» τα κεραμίδια του σπιτιού μας… (του Στέφανου Λιούζα) - OlaDeka

«Πουλήσαμε» τα κεραμίδια του σπιτιού μας… (του Στέφανου Λιούζα)

Σε αυτό το περίκλειστο μικροπεριβάλλον από τις όμορφες κορυφογραμμές, τι θέση έχουν τα εκτρώματα της αλυσίδας ανεμογεννητριών γύρω – γύρω; Κορησός, Λιθιά, Κλεισούρα, Βασιλειάδα, Περικοπή, Βυσινιά, Βίτσι, Σιδηροχώρι, Κορέστια, Μαλιμάδι, Γράμμος!

Είναι τόσο ραγδαίες οι εξελίξεις στο γίγνεσθαι (πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό), που μετά βίας αντιλαμβανόμαστε ψιχία τους (ασφαλώς, αυτή η διατύπωση, αφορά μόνο εμένα που το ισχυρίζομαι).

Οι εκλεγμένες πολιτικές αρχές μας, καταπατούν και τα πιο στοιχειώδη για την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών (πόσο μάλλον για πιο ουσιαστικές διεργασίες ενίσχυσης συμμετοχικών διεργασιών).

Ακόμη και οι αυτοδιοικητικές αρχές (του Δήμου μας εν προκειμένω), δεν μας δίνουν παραδείγματα προσπάθειας σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Όταν πλέον έχουν δρομολογηθεί τα πράγματα με σχετικές αποφάσεις, μαθαίνουμε και οι πληβείοι της ενημέρωσης τι συντελείται ήδη πλέον.

Αφήνω τα γενικόλογα αυτά και ρωτώ, τρομοκρατημένος και χωρίς κάποια αναγκαία συνοχή, αύθις!

Πότε συντελέστηκε αυτό το περιβαλλοντικό αίσχος και γέμισαν όλα τα βουνά μας με ανεμογεννήτριες στον χάρτη «Δημόσιας Αρχής» και σταδιακά στα βουνά μας;

Από σχέδια που είδα στην, εν λόγω, Δημόσια Αρχή Ενέργειας μένω ενεός! Πότε δρομολογήθηκαν αυτά και πότε ενημερωθήκαμε ως πολίτες;

Πότε κάποια (και τοπική) αρχή το έθεσε σαν θέμα για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων;

Μπορεί να αντιληφτεί άραγε η Δημοτική μας αρχή (αφορά τους «πλειοψηφήσαντες» σε πρόσφατη διαδικασία) το μέγεθος των επαπειλούμενων καταστροφών από την «παράδοση» σχεδόν όλης της αλληλουχίας κορυφογραμμών που περικλείει την λεκάνη απορροής της Ορεστιάδας Λίμνης και ευρύτερα ακόμη, σε «εταιρικά» συμφέροντα και στο έλεος της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που επισύρουν αυτά;

Παρακαλώ, σταθείτε στο κέντρο του λεκανοπεδίου κοιτάξτε ολόγυρα και αναρωτηθείτε: σε αυτό το περίκλειστο μικροπεριβάλλον από τις όμορφες κορυφογραμμές τι θέση έχουν τα εκτρώματα της αλυσίδας ανεμογεννητριών γύρω – γύρω;

Κορησός, Λιθιά, Κλεισούρα, Βασιλειάδα, Περικοπή, Βυσινιά, Βίτσι, Σιδηροχώρι, Κορέστια, Μαλιμάδι, Γράμμος!

Προφανώς είναι αστείο και μόνο που το θέτω! (όπως αστεία ήταν κατά καιρούς η προστασία της Λίμνης Ορεστιάδας, της κοιλάδας του Αλιάκμονα, των αγροτικών εδαφών, της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας… όλα ευδοκίμησαν!)

Δυστυχώς το φαινόμενο του αμοραλισμού (ως διαρκές χαρακτηριστικό) εν γένει είναι πανίσχυρο έναντι μιας κάποιας εκδοχής «ρομαντικού οικολογικού φιλοπεριβαλλοντισμού».

Αναρωτιέμαι αν είναι ίδιο χαρακτηριστικό ή καιροσκοπικό και «επίκτητο»! (Πάντα αναφέρομαι στο φαινόμενο)

Ενισχύεται δε και από την διαχρονική «κοινωνική αδράνεια» μας.

Έτσι προστίθενται στο «σημερινό κακό ριζικό μας», ως τόπου και οι επικείμενες ολέθριες και χωρίς δυνατότητα επανόρθωσης καταστροφές.

Από πολιτικές αποφάσεις που ανοίγουν τους «ασκούς του Αιόλου», όχι μόνο για να γυρίζουν ανεμογεννήτριες αλλά πρωτίστως να ξεριζώνουν ότι μένει και δείχνει ακόμη ότι είναι ζωντανός ο κάθε τόπος.

Αγαπητοί συμπολίτες, να «δούμε» τι επίκειται να συμβεί, να το συζητήσουμε, να δράσουμε για την προστασία του τόπου μας από αμετάκλητες καταστροφές που ξεπερνούν γενιές…

Ας συντονισθούμε λοιπόν!

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria