Παράταση lockdown: Ανοιγμα σχολείων, κλειστό το λιανεμπόριο - Τι ανησυχεί τους ειδικούς - OlaDeka

Παράταση lockdown: Ανοιγμα σχολείων, κλειστό το λιανεμπόριο – Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Παρατείνεται το lockdown – Τι θα ισχύει έως τις 18 Ιανουαρίου με καταστήματα, εκκλησίες, σχολεία

Παράταση lockdown αποφάσισε η κυβέρνηση μέχρι τις 18 Ιανουαρίου με τον Νίκο Χαρδαλιά να ξεκαθαρίζει ότι καμία ημερομηνία δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη και τα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού θα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» σε Δυτική Αττική και Περιφέρεια, για τις οποίες ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο να ληφθούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα για απαγόρευση κυκλοφορίας καθώς τα κρούσματα δεν μειώνονται όσο θα ήθελαν κυβέρνηση-λοιμωξιολόγοι.

Ετσι λοιπόν, με τα παραπάνω δεδομένα παραμένουν κλειστά μέχρι τις 18 Ιανουαρίου:

  • Λιανεμπόριο
  • Κομμωτήρια
  • Βιβλιοπωλεία
  • Εκκλησίες
  • Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής μανικιούρ-πεντικιούρ
  • Απαγόρευση κυνηγιού, ψαρέματος

Τι ανοίγει στις 11 Ιανουαρίου:

  • Νηπιαγωγεία
  • Δημοτικά σχολεία
  • Σχολεία Ειδικής Αγωγής
  • Παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί

Οι κόκκινες περιοχές

Στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Αλιάρτου-Θεσπιέων, Κοζάνης, Βοΐου, Εορδαίας, καθώς και στις τοπικές κοινότητες Κέλλης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, Σπερχειάδας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, Παλαιοκάστρου Σητείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, Ανθήλης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, καθώς και Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου, Ηπίου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Για αυτό και καλούμε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των μέτρων και να τα εφαρμόζουν με μεγάλη προσήλωση» είπε ο κ. Χαρδαλιάς. και πρόσθεσε: «Ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εφαρμογή των μέτρων πρέπει να είμαστε όλοι μας, αλλά μια επιπρόσθετη προσοχή απαιτείται στη Βοιωτία, την Δυτική Αττική, την Κοζάνη και την Ροδόπη και από χθες και στην Χαλκιδική, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στις περιοχές αυτές».

Γιατί παρατάθηκε το lockdown – Τι ανησυχεί κυβέρνηση-ειδικούς

Aν και η χώρα μας τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με την πανδημία, όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλλου, οι φόβοι των ειδικών δεν έχουν ακόμη σβήσει. Οι τοποθετήσεις τους άλλωστε το επιβεβαίωσαν στην σημερινή ενημέρωση. Η Δυτική και η Ανατολική Αττική δείχνουν ανησυχητική αύξηση, ενώ τα αποτελέσματα από την κινητικότητα των εορτών δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί… 

Την ίδια ώρα παρατηρείται αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στις απλές κλίνες, αλλά και στις ΜΕΘ της Αττικής. «Γρήγορα μπορεί να επανέλθουμε στα φαινόμενα του Νοεμβρίου, εάν εφησυχάσουμε» είπε η κ. Παπαευαγγέλλου, με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη να αναφέρει ότι το 60% των ΜΕΘ στην Αττική είναι κατειλημμένο και το 69% στη Θεσσαλονίκη. Με το δεδομένο ότι έχουμε μπροστά μας δύο μήνες χειμώνα, λοιμώξεις, αλλά και έναν ιό που μεταλλάσσεται και δεν γνωρίζουμε, τα πράγματα μπορούν πολύ γρήγορα να ανατραπούν. Η κατάσταση στις ΜΕΘ να γίνει ασφυκτική και η Αττική να θρηνήσει πολλά θύματα.

Το δίλημμα

Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις των μελών της επιτροπής, το άνοιγμα των σχολείων (σ.σ: των δημοτικών και των νηπιαγωγείων) ήταν ο πρωταρχικός της στόχος για αναπτυξιακούς και ψυχολογικούς λόγους. Η επόμενη βαθμίδα που προβληματίζει είναι η Γ’ Λυκείου, λόγω πανελληνίων εξετάσεων, αλλά το ίδιο προβληματίζει και το άνοιγμα του εμπορίου, το οποίο τελικά αναβλήθηκε για τις 18. Ούτε click away ούτε click in the shop, αφού οι ειδικοί φαίνεται να προκρίνουν την παράταση της κινητικότητας μέχρι νεωτέρας, ενώ την ίδια ώρα αντιλαμβάνονται ότι η αγορά χειμάζεται.

Το lockdown της περασμένης εβδομάδας ήρθε ως αντιστάθμισμα του «πέρα δώθε» των  εορτών, με την κυβέρνηση να δηλώνει έτοιμη να λάβει επιπλέον μέτρα εάν κριθεί αναγκαίο. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα… χτυπάει η καμπάνα, αφού θα αποφασίζεται και θα ανακοινώνεται το «πρόγραμμα» της επόμενης: Πώς θα κυκλοφορούμε, τι θα είναι ανοιχτό, ποιο sms θα στέλνουμε. Ο Νίκος Χαρδαλιάς πάντως, το είπε καθαρά: «Θα είναι δύσκολη η προσπάθεια για μερικές ακόμη εβδομάδες».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria