Ξεκινούν 25 Ιανουαρίου οι διερευνητικές επαφές της Ελλάδας με την Τουρκία - OlaDeka

Ξεκινούν 25 Ιανουαρίου οι διερευνητικές επαφές της Ελλάδας με την Τουρκία

Είναι οριστικό, Τουρκία και Ελλάδα ξεκινούν τις διερευνητικές επαφές – Το επιβεβαίωσαν και οι δύο πλευρές με δύο λιτές ανακοινώσεις

Εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, καθώς στις 25 Ιανουαρίου ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το βράδυ της Δευτέρας «η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την ελληνική πλευρά και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών να λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021. Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση». 

Ακριβώς την ίδια λιτή ανακοίνωση εξέδωσε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με την είδηση να μεταδίδεται ως έκτακτη από όλα τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης. Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε απευθύνει πρόκληση στην Αθήνα για διερευνητικές επαφές.

Μητσοτάκης: Να μην παίζουμε τις κουμπάρες, να πάμε σε διάλογο

Από την Πορτογαλία, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε διευκρινίσει σε αυστηρό τόνο, με τη φράση «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο», πετώντας το μπαλάκι, ουσιαστικά, στην Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι είναι θετικό πως η Τουρκία δείχνει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία.«Είναι σημαντικό να τρέξει η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός από την Τουρκία. Πιο αναλυτικά τόνισε ο πρωθυπουργός: «Πληροφορήθηκαν τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Οι γ.γ. καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια από κοινού τα δύο υπουργεία Εξωτερικών ανακοινώνουν την ημερομηνία. Αυτό δεν έχει γίνει. Όταν με το καλό γίνει θα μπορέσουμε να το επιβεβαιώσουμε θα υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Κρατώ ως θετικό ότι η Τουρκία έχει εκφράσει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία. Έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε μια ημερομηνία. Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά θα ήθελα να επαναλάβω ότι χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια».

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου 

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε προβεί σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών. «Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και έπειτα από τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ραμα, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί» πρόσθεσε.

«Όταν το 2016 ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν ήθελε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι συνομιλίες επέστρεψαν στην ατζέντα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία την περίοδο της καραντίνας, είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι για τις διερευνητικές επαφές. Η Ελλάδα είπε ότι θα μπορούσε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις μετά τις 11 Ιανουαρίου», ανέφερε. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο καθεστώς της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για δύο κράτη στο νησί.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria