Νέα Υόρκη: Ειδική εκπομπή για τους Εβραίους της Καστοριάς (βίντεο) - OlaDeka

Νέα Υόρκη: Ειδική εκπομπή για τους Εβραίους της Καστοριάς (βίντεο)

Σε αυτήν την ειδική εκπομπή της «Μοντέρνας Οδύσσειας», η οικοδεσπότης Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη παίρνει συνέντευξη από τον Lawrence Russo, σκηνοθέτη του «Trezoros: The Lost Εβραίοι της Καστοριάς», για μία από τις παλαιότερες εβραϊκές κοινότητες στην ιστορία, τους Εβραίους της Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής και του Ολοκαυτώματος, οι Έλληνες Ορθόδοξοι ηγέτες και οι απλοί Έλληνες, διακινδύνευαν τη ζωή τους και αντέδρασαν στη ναζιστική καταπίεση για να βοηθήσουν να σώσουν τη μοίρα των Εβραίων σε όλη την Ελλάδα. Σε αναγνώριση της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, αυτή η συζήτηση για την επιβίωση και το πώς οι άνθρωποι αλληλοϋποστηρίζονται, ανεξάρτητα από θρησκευτικό ή εθνικό υπόβαθρο, καλύπτει θέματα που δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστούν.

Ο Lawrence Russo αναφέρεται αναλυτικά στο ντοκιμαντέρ και μιλάει για τη Μαρούλα Γκαμπέση που στάθηκε η αιτία για να γυρίσει την ταινία. Στην εκπομπή εμφανίζεται κι ο Αντώνης Παπαδαμιανός που παρουσιάζει σπάνια ντοκουμέντα από το αρχείο του.

«Ανεξάρτητα από τους καιρούς και τους τόπους, το καλύτερο αντίδοτο των κοινωνικών παθογόνων όπως η προκατάληψη, οι διακρίσεις και η βία είναι να μάθουμε από το παρελθόν για να κατανοήσουμε καλύτερα το παρόν και να προωθήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Έχουμε την ηθική ευθύνη να διατηρήσουμε τη συλλογική μνήμη και να αποτρέψουμε τέτοια δεινά. Αυτές οι ιστορίες πρέπει να ειπωθούν γιατί έχουν σημασία για τον καθένα από εμάς και είμαι ευγνώμων που μπορώ να τις μοιραστώ στο BronxNet »

  • Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria