Μάσκες κορονοϊός Βασιλακόπουλος Σαρηγιάννης: Όχι στις υφασμάτινες – 60% πιο μεταδοτική η νέα μετάλλαξη [vids] - OlaDeka

Μάσκες κορονοϊός Βασιλακόπουλος Σαρηγιάννης: Όχι στις υφασμάτινες – 60% πιο μεταδοτική η νέα μετάλλαξη [vids]

Λιγότερο αποτελεσματικές αποδεικνύονται οι υφασμάτινες μάσκες κατά του κορονοϊού. Τις τελευταίες μέρες η χρήση ειδική προστατευτικής μάσκας FFP2 είναι πλέον υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στη Γερμανία, ενώ το ίδιο μέτρο υιοθέτησε και η Αυστρία. Μάλιστα, τα σούπερ μάρκετ δεσμεύτηκαν ότι θα πωλούν τις πιο ακριβές μάσκες FFP2 σε τιμή κόστους, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε αρκετές περιπτώσεις θα διατεθούν και δωρεάν.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Mega σημείωσε πως καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε υφασμάτινες μάσκες αλλά χειρουργικές, διότι, όπως υποστήριξε, έχουν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την προστασία από τη λοίμωξη. Όπως είπε, πλέον υπάρχει επάρκεια σε μάσκες μιας χρήσης και όπως είπε χαρακτηριστικά «ας μη κρυβόμαστε οι μάσκες μιας χρήσης είναι πιο αποτελεσματικές».

Η ελλιπής προστασία από τις διαδεδομένες υφασμάτινες μάσκες, σε συνδυασμό με τη νέα μετάλλαξη που αποδεικνύεται ιδιαίτερα μεταδοτική αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική στη διασπορά του κορονοϊού.

Ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας επίσης στο MEGA, σημείωσε ότι η μετάλλαξη του ιού στη χώρα μας, έχει εντοπισθεί ήδη σε 26 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Εξήγησε, όμως, ότι υπάρχει ανησυχία σε δύο «ορφανά» στην Αθήνα και την Κρήτη που δεν έχουν ιχνηλατηθεί, προσθέτοντας ότι ο μεταλλαγμένος ιός δεν έχει μεν πιο σοβαρά συμπτώματα, αλλά είναι πιο μεταδοτικός.

Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως η νέα μετάλλαξη είναι κατά 60% πιο μεταδοτική: «μιλάμε για μια κατά 60% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Η παθογόνος δράση είναι η ίδια αλλά είναι τόσα πολλά τα νέα κρούσματα που δίνει αυτό το στέλεχος, που τελικά η θνητότητα αυξάνεται κατακόρυφα εξαιτίας των πολλών περιπτώσεων που δίνει. Σκεφτείτε μόνο, ότι το 1 κρούσμα κορονοϊού δίνει άλλα 4 με 5 νέα κρούσματα. Tο νέο στέλεχος δίνει τα διπλάσια, 8 με 9. Στην Βρετανία έχει δημιουργηθεί πανικός με αυτή την εξέλιξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο η ειδική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τρέχει ήδη αυτή τη στιγμή ένα μαθηματικό μοντέλο για τη μεταδοτική συμπεριφορά του νέου στελέχους, όμως το έτερο στοιχείο που προβληματίζει είναι ο τρόπος που θα παρακολουθηθεί στην Ελλάδα αυτή η εξέλιξη: «Επιμένω σε αυτό που λέω όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας- οι πύλες εισόδου πρέπει να ελέγχονται πιο αποτελεσματικά, τα τεστ πρέπει να είναι πολύ περισσότερα και η ιχνηλάτηση πιο εντατική. Πιστεύω ότι αυτό το νέο στέλεχος θα δημιουργήσει πρόβλημα στα σενάρια των επόμενων ανοιγμάτων στην αγορά και στην κοινωνία».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria