Κοζάνη: Εντονες αντιδράσεις για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στην λίμνη Πολυφύτου - OlaDeka

Κοζάνη: Εντονες αντιδράσεις για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στην λίμνη Πολυφύτου

Πλήθος αντιδράσεων εγείρει η εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου στην Π.Ε Κοζάνης, από τους εκλεγμένους στην Αυτοδιοίκηση, επαγγελματίες ψαράδες αλλά και κατοίκους των τριών Δήμων Σερβίου, Βελβεντού και Κοζάνης, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό. Το θέμα που προέκυψε μετά από την ανάρτηση στο χάρτη της ΡΑΕ, που αφορά τις αιτήσεις όλων των έργων ΑΠΕ ανά την Ελλάδα, προκάλεσε ερωτήματα για το μέλλον της λίμνης και των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην περιοχή.Το θέμα θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021, όπου το Σώμα θα ενημερώσει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, που εξεδήλωσε ενδιαφέρον για την τοποθέτηση των πλωτών φωτοβολταϊκών στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου ενώ ζητούμενο είναι και η συμμετοχή εκπροσώπου από τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Σήμερα στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έγινε ενημέρωση για τις υπό αξιολόγηση συγκεκριμένες επενδύσεις εντός της λίμνης Πολυφύτου παρουσία και του επιχειρηματία, ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις και οι ενστάσεις.

Η αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας κα Κάλι Κυριακίδου μίλησε για επένδυση 11.500 στρεμμάτων στην λίμνη με τις αιτήσεις να έχουν κατατεθεί από τη ΡΑΕ και από ιδιώτη υπολογίζοντας, ότι θα καλυφθεί το 1/6 της λίμνης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε εκπρόσωπος της εταιρείας ο οποίος παρουσίασε διαφορετική εικόνα, καθώς είπε πως η αίτηση αφορά μόλις 3.000στρ. χωρίς να υπάρχει διάθεση να διαταραχθούν οι υπόλοιπες δραστηριότητες της λίμνης, ζητώντας να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη με τους αρμόδιους φορείς, ανακόπτοντας τις αντιδράσεις.

Από την πλευρά του και ο Αντιπεριφερειάρχης δίκαιης ανάπτυξης Στέργιος Κιάνας έκανε γνωστό ότι υπήρχε επικοινωνία από τον περασμένο Οκτώβριο με τον επιχειρηματία, ο οποίος εξετάζει τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας και την μείωση των εκτάσεων των φωτοβολταϊκών πάρκων.

Τις ενστάσεις τους κατέθεσαν από την πλευρά τους ο Δήμαρχος Σερβίων, Χρήστος Ελευθερίου, ο οποίος έκανε λόγο για προχειρότητα και ερασιτεχνισμό από τη ΡΑΕ υπερτονίζοντας την άποψη ότι η λίμνη είναι για άλλου είδους δραστηριότητες.

Κάθετα αντίθετος εμφανίστηκε και ο Δήμαρχος Βελβεντού, Μανώλης Στεργίου, ο οποίος όπως ανέφερε αναζήτησε  τους εκπροσώπους της εταιρείας αλλά δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία. «Αν οι επενδυτές κινούνται με τις ευκολίες του θεσμικού πλαισίου είναι δικό τους θέμα. Εμείς θα αντιδράσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιστολή Δημάρχων

Κοινή επιστολή στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη έστειλαν οι Δήμαρχοι Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου και Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, για τα πλωτά φωτοβολταϊκά, εκφράζοντας τις θέσεις τους για την συγκεκριμένη εξέλιξη.

«Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Δήμων Βελβεντού, Κοζάνης και Σερβίων, των τριών Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας με γεωγραφική, οικονομική και κοινωνική άμεση σχέση με την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, επιθυμούμε να ενημερωθούμε επισήμως και επειγόντως για τα σχέδια, ανακοινωθέντα από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και αναδημοσιευμένα διθυραμβικά, από διάφορα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, τα οποία αναφέρονται στην αδειοδότηση πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή της λίμνης Πολυφύτου.

Ελπίζουμε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι ήδη ενημερωμένη και ότι οι διεργασίες αυτές δεν έγιναν ερήμην της Περιφερειακής Αρχής όπως γίνεται με τους Δήμους μας. Ανεξέλεγκτες επενδύσεις φωτοβολταϊκών στην περιοχή της λίμνης Πολυφύτου δυστυχώς παρουσιάζονται ως εναλλακτικές βιώσιμες λύσεις για τους κατοίκους της, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που η περιοχή προσπαθεί να βγει από τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη.

Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζονται τέτοιου είδους επενδύσεις χωρίς να έχει προηγηθεί περιβαλλοντική αξιολόγηση, χωρίς λήψη μέτρων προστασίας για το φυσικό περιβάλλον και χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν οι παράγοντες που αφορούν στους κατοίκους της περιοχής και στις ανάγκες τους καθώς και στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη λίμνη (αλιεία, αθλητισμός αναψυχή, τουρισμό). Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση απαιτεί άρτιο σχεδιασμό του μέλλοντος της λίμνης
Πολυφύτου με τη συμβολή όλων των φορέων της περιοχής. Αναμένοντας μια επείγουσα συνάντηση ενημέρωσης».

Ανακοίνωση Συλλόγου Επαγγελματιών ψαράδων

Και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ψαράδων Λίμνης Πολυφύτου με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μεγάλο πλήγμα στον κλάδο. «Η δημιουργία πλωτού Φωτοβολταϊκού Πάρκου στη λίμνη Πολυφύτου θα βάλει ταφόπλακα στην ανάπτυξη της περιοχής», σημειώνει μεταξύ άλλων.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης της περιοχής μας. Το πρώτο πλήγμα ήταν η απαλλοτρίωση των χωραφιών μας από τη ΔΕΗ για λόγους δημόσιας ωφέλειας…πριν από μισό αιώνα που προκάλεσε ένα καίριο οικονομικό και κοινωνικό τραύμα, που δεν έκλεισε ποτέ…

Στην επίθεση κατά της αξιοπρέπειάς και της επιβίωσής μας, απαντούμε με ένα μεγάλο ΟΧΙ, δηλώνουμε απερίφραστα ότι είμαστε αντίθετοι στα σχέδια που εξυφαίνονται πίσω από την πλάτη μας και δεν επαιτούμε αλλά απαιτούμε την ακύρωσή τους».

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Δέσποινα Αμαραντίδου

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria