ΚΝΕ: Η πρώτη απάντηση δόθηκε! Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες! Οι μαθητές δεν είναι πειραματόζωα! - OlaDeka

ΚΝΕ: Η πρώτη απάντηση δόθηκε! Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες! Οι μαθητές δεν είναι πειραματόζωα!

Η πρώτη μαχητική απάντηση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο-σκούπα της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει -ανάμεσα σε άλλα- αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, όρια σπουδών για τους φοιτητές και ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, δόθηκε! Με συλλαλητήρια και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη φοιτητές και εκπαιδευτικοί έδωσαν μια μικρή μόνο γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, ξεκαθαρίζοντας πως τα σχέδια της κυβέρνησης δεν θα περάσουν!

Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σαν τον κλέφτη, πίσω από την πλάτη φοιτητών και μαθητών, σε αντιεκπαιδευτικές αλλαγές με τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια κλειστά, κάτι που έχει γίνει πλέον πάγια τακτική των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια.

Μετά από ένα χρόνο κλειστών σχολών, επιλέγει να αξιοποιήσει τον χρόνο της πανδημίας, ώστε οι φοιτητές να μην αναγνωρίζουν τις σχολές τους, να βρεθούν σε ακόμα χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι πριν! Δεν θα της περάσει!

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αρνήθηκε τα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων για προσλήψεις καθηγητών, καθαριστριών και άλλα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολών, επιλέγει να βάλει κάμερες παρακολούθησης σε κάθε γωνιά των κτηρίων των Πανεπιστημίων, να διαθέσει 30 εκατ. ευρώ σε ειδικό σώμα καταστολής! Επιλέγει να προχωρήσει συνολικά σε αυστηροποίηση των κωδίκων λειτουργίας των σχολών, σε δημιουργία πειθαρχικών σωμάτων, να δίνεται το δικαίωμα στις Πρυτανείες να προχωρούν ακόμα και σε διαγραφές φοιτητών με την αιτιολογία ότι “παρενοχλούν την εκπαιδευτική διαδικασία”, ρύθμιση που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για το χτύπημα των φοιτητικών συλλόγων και των συλλογικών διαδικασιών τους, των Γενικών Συνελεύσεων και κινητοποιήσεων. Έρχεται να ολοκληρώσει σχετικές συζητήσεις που είχαν ήδη ανοίξει και με το “πόρισμα Παρασκευόπουλου” του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια.

Το θράσος, όμως, της κυβέρνησης ξεπερνά κάθε όριο στη νομοθέτηση πλαφόν στα χρόνια σπουδών, τη στιγμή που η πλειοψηφία των φοιτητών έχει ήδη καθυστερήσει τις σπουδές της λόγω των συνθηκών τηλεκπαίδευσης. Μάλιστα, εκβιάζουν και με διαγραφές τους φοιτητές θέτοντας όριο ν+ν/2. Και όλα αυτά την ώρα που η πλειοψηφία των φοιτητών εργάζεται, βιώνει τεράστια άγχη και αβεβαιότητα για το παρόν και το μέλλον!

Από την άλλη, τη στιγμή που οι μαθητές δεν ξέρουν πότε, αν και με τι όρους θα ανοίξουν τα σχολεία τους, που η Γ’ Λυκείου παλεύει να “βγάλει” την ύλη σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης που “σέρνεται”, η κυβέρνηση επιλέγει να αλλάξει το σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια. Χιλιάδες μαθητές -ιδιαίτερα των πιο φτωχών λαϊκών οικογενειών- θα μείνουν εκτός Πανεπιστημίων, αφού θα υπάρξει μεγάλη μείωση των εισακτέων. Δρομολογείται και μ’ αυτόν τον τρόπο η περαιτέρω κατηγοριοποίηση, έως και το κλείσιμο Τμημάτων, η υλοποίηση δηλαδή της Έκθεσης Πισσαρίδη, με μονιμοποίηση των τεράστιων ελλείψεων σε καθηγητές και υποδομές των ίδιων των Πανεπιστημίων, κάτι που σημαίνει υποβάθμιση των σπουδών όλων των φοιτητών. Την ίδια περίοδο μόνο τυχαία δεν είναι η περαιτέρω αναγνώριση των Ιδιωτικών Κολλεγίων και ο νέος νόμος για την Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση, που προωθεί την ανήλικη εργασία της μαθητείας στις νέες Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης μετά το Γυμνάσιο.

Η κυβέρνηση παίζει κυριολεκτικά με την αγωνία, το άγχος και την πίεση που αισθάνονται οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, εν μέσω πανδημίας. Το γεγονός πως οι αλλαγές στον τρόπο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δεν θα ισχύσουν φέτος, αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση “μέτρησε” τις αντιδράσεις των μαθητών της Γ’ Λυκείου. Ο συγκεκριμένος τρόπος μετατρέπει την επιλογή σχολών προτίμησης σε τζογάρισμα για τους μαθητές! Σε συνδυασμό με την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων στην Α’ Λυκείου, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ: στην πλήρη μετατροπή του σχολείου σε εξεταστικό κέντρο, στην παροχή όλο και λιγότερης ολόπλευρης μόρφωσης στους μαθητές.

Η προώθηση όλων των παραπάνω πάει χέρι-χέρι με το χτύπημα στους φοιτητικούς συλλόγους και την όξυνση της καταστολής. Οι φοιτητές που αγωνίζονται αντιμετωπίζονται ως “εγκληματίες” και οι μαθητές που ονειρεύονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους  αντιμετωπίζονται ως “πειραματόζωα”.

Αν πιστεύει η κυβέρνηση πως θα ξεμπερδέψει τόσο εύκολα με τους μαθητές και τους φοιτητές, είναι βαθιά γελασμένη. Η ΚΝΕ τώρα, όπως και κάθε φορά, θα στηρίξει τους αγώνες τους για να μείνουν τα σχέδια της κυβέρνησης στα χαρτιά, να κατακτήσουν οι νέοι τη μόρφωση και τη ζωή που τους αξίζει.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria