Θεόδωρος Καρυπίδης: Ο Περιφερειάρχης βγάζει έλλειμα ηγεσίας - OlaDeka

Θεόδωρος Καρυπίδης: Ο Περιφερειάρχης βγάζει έλλειμα ηγεσίας

Ο πρώην Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θεόδωρος Καρυπίδης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μας δήλωσε τα εξής:

Το είχα αναφέρει πριν 20 ημέρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ότι δυστυχώς υπάρχουν διπλο-εγγραφές και πολλές φορές υπάρχουν κρούσματα τα οποία προσμετρώνται δύο φορές από τον ΕΟΔΥ. Μέσα σε ένα εικοσαήμερο έρχεται η τοποθέτηση μου αυτή να επιβεβαιωθεί.

Είχα ενημερώσει τον Περιφερειάρχη πως πρέπει να συγκεντρώνοντε τα στοιχεία, έτσι ώστε να υπάρχει μια καθημερινή επαλήθευση και σε προσωπικά αλλά και σε ποσοτικά χαρακτηριστικά για να ξέρουμε που παρεμβαίνουμε. Τους διαφεύγει ο αριθμός των εργατών που έχουμε μέσα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και κυρίως στην μονάδα V.

Με έναν εύκολο τρόπο έβαλαν στο στόχαστρο τη νεολαία, την εστίαση, την Εκκλησία, τα Μοναστήρια. Δεν μπορεί να υπάρχουν τέτοιες διαδικασίες. Θέλει πολύ σωστή και καλή ιχνηλάτηση, κάτι που δεν υπάρχει. Παράλληλα η ενημέρωση είναι ελλιπής. Θα έπρεπε να υπάρχει συγκεντρωτική ενημέρωση στην Περιφέρεια ως επιβεβαίωση των στοιχείων. Αποποιήθηκαν αυτήν την πρωτοβουλία και την ευθύνη, τώρα ουσιαστικά κεφαλαιοποιούμε αυτές τις αστοχίες.

Η υποχρέωση της Περιφερειακής Αρχής είναι η Πολιτικής Προστασίας. Αυτό σημαίνει ότι έχεις την κεντρική ευθύνη του συντονισμού, των συνεργασιών αλλά και την συγκέντρωση των πληροφοριών και της διαχείρισης αυτής.

Έχουμε μια κεντρική δομή τον ΕΟΔΥ που καταγράφονται κάποια κρούσματα απευθείας εκεί, αλλά έχουμε πει πως η πληροφόρηση πρέπει να υπάρχει και σε πρωτογενές επίπεδο, οι Δήμοι να συνδράμουνε με τις δικές τους υπηρεσίες και δυνατότητες και η Περιφέρεια να συγκεντρώνει αυτές τις καταγραφές και να τις επιβεβαιώνει. Δεν μπορεί ο ΕΟΔΥ να σου δίνει 10 κρούσματα αλλά εσύ να έχεις 5 ή εσύ να έχεις 30 και ο ΕΟΔΥ να δίνει 5.

Με την επαλήθευση των στοιχείων μπορείς να κάνει καλύτερες δράσεις και υποστηρικτικά να προτείνεις κάποια πράγματα. Όταν όμως δεν έχεις εσύ την ενημέρωση και συγκεντρώνοντε στην Αθήνα, που αποδείχθηκε ότι ο Αρκουμανέας τηρούσε διπλά βιβλία, θα κάνουν λάθος στην άθροιση αλλά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ζήτησα από τον Περιφερειάρχη να πάρει πρωτοβουλίες. Αυτή τη στιγμή βγάζει έλλειμα ηγεσίας και γίνεται ουραγός των εξελίξεων.

Εάν υπήρχε η σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, κάτι που ζητάμε από την αρχή της πανδημίας, δεν θα είχαμε αυτήν την εξέλιξη. Εμείς παρουσιάσαμε ολόκληρο Επιχειρησιακό Σχέδιο για το πως ενεργούμε, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θεομηνιών και πανδημιών. Εφόσον γίνει η σύγκληση του Συντονιστικού στο οποίο θα είναι εμπλεκόμενοι όσοι προβλέπετε από τη νομοθεσία, και σε αυτό προβλέπετε να είναι μέσα και η αντιπολίτευση για να συνδράμει, γίνονται όλοι μέρος του προβλήματος. Δεν το κάνει όμως και αυτό είναι λάθος! Υπάρχουν δομές που δεν αξιοποιήθηκαν όπως το Στρατιωτικό Νοσοκομείο και κάποια ξενοδοχεία στα οποία θα μπορούσαν να μείνουν μεμονωμένα κρούσματα ή άνθρωποι που είναι μόνοι τους. Αυτά εάν γινόντουσαν από την αρχή δεν θα ήμασταν σε αυτή την κατάσταση.

Η σημερινή κατάσταση χρειάζεται άμεση συνεργασία των Δήμων, της Περιφέρειας, όλων των Κοινωνικών Δομών με συντονισμό με το Συντονιστικό Όργανο.

Επι δικής μας θητείας δεν είχαμε αρμοδιότητα ούτε για την υγεία, ούτε για τη ΔΕΗ, ούτε για το προσφυγικό, αλλά βγήκαμε μπροστά σε όλα τα θέματα. Ότι αφορά την κοινωνία βγαίνεις μπροστά και συνεργάζεσαι. Είμαι στεναχωρημένος και απογοητευμένος με την όλη κατάσταση.

Εμείς δεν θα επιτρέπαμε σε κανέναν υπουργό ή υφυπουργό να έρθει και να προσβάλει την περιοχή μας ή να στοχοποιήσει μαγαζάτορες. ΔΕΝ θα το επιτρέπαμε. Θα υπήρχε άμεση αντίδραση και το αποδείξαμε κατά τη διάρκεια της διοίκησής μας. Σήμερα βλέπω μια παθητική στάση από τον Περιφερειάρχη.

Χρειάζεται προσοχή κατά μόνας για την ακεραιότητά μας και υπομονή. Τώρα δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις. Βλέπετε είμαι πολύ πράος, ήρεμος και μετριοπαθής βάζοντας πλάτη για να βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση και όπου μπορούμε θα συνδράμουμε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria