Θεοφάνεια: Με αποστάσεις οι πιστοί στις εκκλησίες - Συνωστισμός έξω και ήπια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. - OlaDeka

Θεοφάνεια: Με αποστάσεις οι πιστοί στις εκκλησίες – Συνωστισμός έξω και ήπια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ.

Τα μέτρα κατά του κορονοϊού τηρήθηκαν στους ναούς, σε κάποιες εκκλησίες, όμως, επικράτησε συνωστισμός έξω

Ανοιχτές ήταν οι εκκλησίες σε όλη τη χώρα σήμερα, Θεοφάνεια, για τους πιστούς αλλά με τήρηση των μέτρων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, τα επεισόδια δεν αποτράπηκαν αφού κάποιοι πολίτες – παρά την απαγόρευση για τον Σταυρό – τον έριξαν στον Θερμαϊκό, με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια και προσαγωγές στον Λευκό Πύργο.  

Στο μεταξύ, η ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε την Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και οι μετέπειτα ανακοινώσεις από πλευράς κυβέρνησης και Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έπαιξαν καταλυτικό ρόλο ώστε να εκτονωθεί η ένταση που υπήρξε μεταξύ των δύο πλευρών με αφορμή το άνοιγμα των εκκλησιών τα Θεοφάνεια. Γι’ αυτό και σε εγκύκλιο που έστειλε ο Ιερώνυμος στους μητροπολίτες, ζητούσε «την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών».

Μάλιστα, στο σχετικό ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανίων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους».

Επιπλέον, γίνεται γνωστό ότι «προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα», ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδότησης, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο. Ωστόσο οι εκκλησίες άνοιξαν τις πύλες τους για τους πιστούς, σύμφωνα με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός των ναών, έναν πιστό ανά 15 τ.μ. με αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων, μέγιστο αριθμό πιστών στους ιερούς ναούς τα 25 άτομα και στους μητροπολιτικούς τα 50.

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε ρητές εντολές στους εφημέριους των ναών της Αρχιεπισκοπής να τελειώσει η Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων μέχρι τις 8:30 το πρωί και να γίνει μόνο μία Λειτουργία.

agios-dimitrios.jpg
(copyright: ethnos.gr)

Διακριτική παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. τα Θεοφάνεια έξω από ναούς

Σχετικά με την τήρηση των μέτρων, η ΕΛ.ΑΣ. είχε τα Θεοφάνεια διακριτική παρουσία με ήπια αστυνόμευση έξω από ναούς, και ηχητικά μηνύματα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Οπως τόνισαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο πηγές του αρχηγείου της Αστυνομίας, δεν θέλουν λόγω της ημέρας να υπάρξουν αντιπαραθέσεις με τους πολίτες, αλλά περιμένουν από όλους να τηρηθούν τα μέτρα για την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού. Μάλιστα, η ΕΛ.ΑΣ. είναι σε επαφή με τους ιεράρχες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα τηρούνται από όλες τις πλευρές τα προβλεπόμενα μέτρα.

astynomia_2.jpg
(copyright: Intime)

Πώς εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια σε όλη τη χώρα

Τόσο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας όπως η Πάτρα και η Λάρισα, οι ναοί άνοιξαν για τα Θεοφάνεια, με τήρηση όλων των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.

Στη Μητρόπολη Αθηνών, στη λειτουργία των Θεοφανείων χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος έφτασε στον ναό χωρίς να κάνει δηλώσεις. Ωστόσο, με την αποχώρησή του σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν μίλησε με τον πρωθυπουργό ο Αρχιεπίσκοπος αναρωτήθηκε αν πρέπει να κοιτάμε πίσω η μπροστά προσθέτοντας ότι μίλησαν για αυτά που πέρασαν και για αυτά που περιμένουμε. Σε δεύτερη ερώτηση για τα μέτρα και αν θα έπρεπε να τα τηρούμε περισσότερο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απάντησε: «σε μένα τα λέτε αυτά; Κοιτάξτε γύρω σας τι μέτρα έχει λάβει η Εκκλησία και μετά πηγαίντε στις παραλίες και στις πλατείες». Στη Μητρόπολη ο αριθμός των πιστών εντός του ναού ήταν περιορισμένος, ενώ όλοι τηρούσαν τους κανόνες.

εκκλησίες, Θεοφάνεια, αγιασμός
(copyright: Eurokinissi)

Σύμφωνα με το thessnews.gr, από νωρίς το πρωί οι πιστοί βρίσκονταν έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης και περίμεναν να μπουν μέσα για να παραλάβουν αγιασμό και αντίδωρο.

Με μέτρα στις εκκλησίες και συγκεκριμένο αριθμό πιστών γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην Πάτρα. Οπως σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και στην Πάτρα οι πιστοί έφτασαν στους ναούς από τα ξημερώματα. Μάλιστα, όπως αναφέρει το tempo24.news, ο Μητροπολιτικός Ναός της Ευαγγελίστριας ήταν πλήρης με τους 50 πιστούς που επιτρέπονταν κατά την περίοδο των γιορτών, ήδη από πολύ νωρίς το πρωί.

Στη Λάρισα, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερωνύμου τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου η Θεία Λειτουργία για τη μεγάλη εορτή των Θεοφανείων. Την τελετή παρακολούθησε περιορισμένος αριθμός πιστών, σύμφωνα και με την σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 5 Ιανουαρίου, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria