«Η Δημοκρατία νίκησε» - Ο Τζο Μπάιντεν 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ - OlaDeka

«Η Δημοκρατία νίκησε» – Ο Τζο Μπάιντεν 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Ολοκληρώθηκε η τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν – Ενωτικός ο πρώτος του λόγος

ΟΤζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ το απόγευμα της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου και πλέον η Αμερική περνά σε μία νέα σελίδα υπό την προεδρία του Δημοκρατικού προέδρου που διαδέχεται την ταραχώδη τετραετία του Ντόναλντ Τραμπ. Ο ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν έγινε από τον επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου και στη συνέχεια εκφώνησε έναν ενωτικό λόγο στον οποίο παρουσίασε το όραμά του για μία ενωμένη Αμερική που θα ξεπεράσει την πανδημία του κορονοϊού και τον έντονο διχασμό των περασμένων ετών. 

Λίγα λεπτά νωρίτερα από τον Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, η Καμάλα Χάρις. «Θα λειτουργώ με όρους ελευθερίας. Θα υποστηρίζω το Σύνταγμα. Θα λειτουργήσω υπό τους όρους που προβλέπονται, πάντοτε με τη βοήθεια του Θεού», σημείωσε κατά την ορκωμοσία της η Καμάλα Χάρις

Τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ τραγούδησε εμφανώς συγκινημένη η Λέιντι Γκάγκα, ενώ προς τιμήν του νέου προέδρου τραγούδησε και η Τζένιφερ Λόπεζ. Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για όλα τα θύματα του κορονοϊού. Ο νέος πρόεδρος τον ΗΠΑ υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι ΗΠΑ κατέγραψαν περισσότερους θανάτους απ’ ότι κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου Πολέμου. Αμέσως μετά την ορκωμοσία του ο Τζο Μπάιντεν αγκάλιασε πρώτα τη σύζυγό του, Τζιλ, και τη φίλησε.

«Η δημοκρατία νίκησε» – Ενωτικός ο λόγος Μπάιντεν 

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία του πως «η δημοκρατία νίκησε» και πως είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών, ενώ τόνισε ότι θα εργαστεί για να επουλώσει τις πληγές του πρόσφατου παρελθόντος.

«Αυτή είναι η μέρα των ΗΠΑ, είναι η μέρα της Δημοκρατίας, είναι μέρα ελπίδας, μία μέρα ιστορική, μία μέρα για το παρόν και το μέλλον. Σήμερα, είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε όχι μόνο την προσπάθειά μας αλλά και τη μέρα της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία είναι πολύτιμη, η Δημοκρατία είναι τα πάντα. Εδώ που κάποιες μέρες είδαμε βία, είπα ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη μετάβαση στον νέο πρόεδρο, θα συνεχίσουμε με τολμηρά βήματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξανακάνουμε τις ΗΠΑ το έθνος που όλοι γνωρίζουμε. Ευχαριστώ τους προκατόχους μου, ευχαριστώ τους προηγούμενους ηγέτες που είναι εδώ μαζί μας και όσους δεν είναι εδώ. Μόλις ορκίστηκα, όπως έχουν κάνει οι προκάτοχοί μου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ

«Σήμερα γιορτάζουμε τον θρίαμβο όχι ενός υποψηφίου, αλλά μιας ιδέας. Της ιδέας της δημοκρατίας… Αυτή την ώρα, φίλοι μου, η δημοκρατία νίκησε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, χαιρετίζοντας μια ημέρα «ελπίδας» για την Αμερική. «Όλη μου η ψυχή βρίσκεται στο να ενώσω την χώρα», είπε. Κάλεσε για μια καινούργια αρχή έπειτα από μια περίοδο πικρίας και ακραίου διχασμού. Δεσμεύτηκε να «νικήσει» τον «λευκό ρατσισμό» και την «εσωτερική τρομοκρατία», δύο εβδομάδες μετά την εισβολή υποστηρικτών του πρώην προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο.

«Στόχος μου να ενώσω την Αμερική, να λειτουργήσουμε μαζί ενωτικά, να βάλουμε στην άκρη φοβίες, εξτρεμισμούς, μόνο με το πνεύμα της ενότητας θα πετύχουμε πολλά, θα σβήσουμε λάθη του παρελθόντος, θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας, μόνο αν δώσουμε ασφάλεια και υγείας σε όλους, μόνο τότε θα κάνουμε την Αμερική έναν τόπο ειρήνης. Η Ιστορία μας ήταν μια Ιστορία μαχών, απόκτησης ισότητας. Υπήρχε δαιμονοποίηση, υπήρχε ρατσισμός», σημείωσε ακόμη ο Τζο Μπάιντεν.

«Καλώ όλους να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Να δούμε ο ένας τον άλλο, να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλο. Η πολιτική δεν πρέπει να είναι μάχες, δεν γίνεται να μάχεται ο ένας τον άλλο. Δεν θα αποτύχουμε ποτέ όταν λειτουργούμε ενωτικά», ανέφερε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ντόναλντ Τραμπ: Θα επιστρέψω με τον έναν ή τον άλλο τρόπο

Τις τελευταίες στιγμές της προεδρίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τα «τέσσερα καταπληκτικά χρόνια» που πέρασε τον Λευκό Οίκο, κατά την διάρκεια σύντομης ομιλίας του στην βάση Αντριους. Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν θα υποδεχθεί τον Τζο Μπάιντεν στην αμερικανική προεδρία, αλλά ευχήθηκε καλή τύχη στην νέα αμερικανική κυβέρνηση. «Θα επιστρέψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», είπε απευθυνόμενος στους οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί για να παρευρεθούν στην αποχαιρετιστήρια τελετή στην βάση Αντριους.

Μάλιστα λίγο πριν αποχωρήσει από την εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε χάρη στον πρώην δικηγόρο του, τον Άλμπερτ Πίρο, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπός του. Ο 73χρονος Πίρο εξέτισε ποινή φυλάκισης 11 μηνών για την κατηγορία της φοροδιαφυγής πριν από περίπου δύο δεκαετίες. 

Παλαιότερα εκπροσωπούσε τον Τραμπ ως δικηγόρος του σε κτηματομεσιτικά ζητήματα. Είναι επίσης ο πρώην σύζυγος μιας από τις πιο ενθουσιώδεις οπαδούς του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα στα μέσα ενημέρωσης, της Τζανίν Πίρο που παρουσιάζει την εκπομπή «Δικαιοσύνη με την δικαστή Τζανίν» στο Fox News. Οι Πίρο πήραν διαζύγιο το 2013.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria