Ηττήθηκε το βέτο του Τραμπ και από τη Γερουσία: Ψηφίστηκαν ο νόμος NDAA, και οι κυρώσεις στην Τουρκία - OlaDeka

Ηττήθηκε το βέτο του Τραμπ και από τη Γερουσία: Ψηφίστηκαν ο νόμος NDAA, και οι κυρώσεις στην Τουρκία

Η αμερικανική Γερουσία νίκησε το βέτο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το νόμο που αφορά την Εθνική Άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο νομο περιλαμβάνεται και η πρόνοια για την επιβολή πολύ σκληρών κυρώσεων στην Τουρκία. Σε τριάντα ημέρες από την υπογραφή του νόμου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υποχρεώνεται να επιβάλει τις 5 από τις πιο σκληρές 12 κυρώσεις του νόμου CAATSA στην κατοχική δύναμη.

81 γερουσιαστές ψήφισαν εναντίον του προεδρικού βέτο και μόνο 13 υπέρ του βέτο. Πρόκειται για ιστορική ήττα για τον πρόεδρο Τραμπ.

Στις αρχές της εβδομάδας, η αμερικανική Βουλή ψήφισε με 322 ψήφους υπέρ και 87 κατά για να αναιρέσει το βέτο του Τραμπ για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου (NDAA), ο οποίος καθορίζει τα επίπεδα δαπανών και την πολιτική για το υπουργειο Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο “πόλεμος” για το νομοσχέδιο, είναι από πολλές απόψεις η κορύφωση πολυετών, βαθιών διχασμών μεταξύ των Ρεπουμπλικανών νομοθετών και του προέδρου Τραμπ, όσον αφορά την πολιτική άμυνας και εθνικής ασφάλειας, η οποία ξεκίνησε σχεδόν μόλις ανέλαβε τον Λευκό Οίκο, και αφορούσε πρωτίστως τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο, ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δήλωσε ότι “είναι μια σοβαρή ευθύνη”. Πρόσθεσε: «Αλλά είναι επίσης και μια τεράστια ευκαιρία: να κατευθύνουμε τις προτεραιότητές μας στην εθνική ασφάλεια ώστε να αντικατοπτρίζουν την αποφασιστικότητα του αμερικανικού λαού και τις εξελισσόμενες απειλές για την ασφάλειά τους, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters:
Το αμερικανικό Κογκρέσο επέφερε σήμερα ένα πρωτόγνωρο πλήγμα στον Ντόναλντ Τραμπ ανατρέποντας, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, το βέτο του για τον αμυντικό προϋπολογισμό, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Η Γερουσία ενέκρινε, με 81 ψήφους υπέρ και 13 κατά, αυτόν τον προϋπολογισμό των 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων παρά τις «ενστάσεις του προέδρου», σε μια έκτακτη συνεδρίαση που διεξήχθη ανήμερα της Πρωτοχρονιάς και δύο ημέρες προτού το νέο Κογκρέσο ορκιστεί την Κυριακή. Καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων έκανε το ίδιο τη Δευτέρα, το κείμενο υιοθετείται οριστικά.

Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών ένωσε τη φωνή της με εκείνη των Δημοκρατικών, αψηφώντας τον Ρεπουμπλικανό ηγέτη 20 ημέρες πριν από το τέλος της θητείας του κι ενώ εκείνος δήλωνε πάντα υπερήφανος για τη στήριξή τους.

Τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε εννέα φορές το δικαίωμα βέτο που είχε σε βάρος νομοσχεδίων. Το Κογκρέσο δεν είχε ποτέ καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που ήταν αναγκαία για να το παρακάμψει.

Το «χαστούκι» έλαβε χώρα την ώρα που στελέχη του κόμματός του αναγνωρίζουν, ένας μετά τον άλλο, την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, μια ήττα που ο ίδιος συνεχίζει να μην αποδέχεται.

Ο δισεκατομμυριούχος είχε καταγγείλει, στις αρχές της εβδομάδας, μια «ρεπουμπλικανική ηγεσία αδύναμη και κουρασμένη».

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών Μιτς Μακόνελ δεν υποχώρησε, καλώντας τους γερουσιαστές να ψηφίσουν υπέρ του προϋπολογισμού του 2021 για την Άμυνα.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε στον αγώνα μπροστά από τους ανταγωνιστές μας όπως η Ρωσία και η Κίνα», δήλωσε σήμερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

«Είναι επίσης μια ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στους στρατιώτες μας και τις οικογένειές τους ότι έχουν τη στήριξή μας», συμπλήρωσε.

Καρπός μακρών διαπραγματεύσεων, η Πράξη Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας (NDAA) καθορίζει τα πάντα από τα πόσα πλοία θα αγοραστούν έως τη διαχείριση των γεωπολιτικών απειλών. Προβλέπει, μεταξύ άλλων μια αύξηση 3% των μισθών του προσωπικού στον τομέα της Άμυνας.

«Εγκρίνουμε αυτό το νομοσχέδιο εδώ και 59 χρόνια. Και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα ολοκληρώσουμε το 60ο NDAA και θα το κάνουμε νόμο προτού αυτό το Κογκρέσο ολοκληρώσει τη θητεία του την Κυριακή», τόνισε ο Μιτς Μακόνελ.

Όπως συνηθίζεται εδώ και μισό αιώνα, είχε υιοθετηθεί, στις αρχές Δεκεμβρίου, με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί και τη Γερουσία, που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Όμως, στις 23 Δεκεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι θα ασκήσει βέτο, προκαλώντας κατάπληξη ακόμα και εντός του κόμματός του.

Είχε κρίνει πως το κείμενο είναι υπερβολικά θετικά διακείμενο προς την Κίνα και είχε αντιδράσει στο ενδεχόμενο να μετονομαστούν στρατιωτικές βάσεις που έφεραν ονόματα στρατηγών της Συνομοσπονδίας, που πολέμησαν υπέρ της δουλείας.

Κατήγγειλε επίσης ότι δεν περιλάμβανε την κατάργηση ενός νόμου, που προστατεύει το νομικό καθεστώς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία κατηγορεί ότι μεροληπτούν σε βάρος του.

Το κείμενο αποτρέπει επιπλέον τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ να μειώσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Γερμανία, επιβάλλοντας μια καθυστέρηση τουλάχιστον 120 ημερών πριν από τη λήψη ενός τέτοιου μέτρου, αν και καμία αμερικανική αποχώρηση δεν θα μπορούσε να γίνει πριν από την ανάληψη εξουσίας από τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που επέστρεψε στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη από το ιδιωτικό κλαμπ του στη Φλόριντα, ενέτεινε τις πιέσεις στους Ρεπουμπλικανούς.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, όπου γινόταν εμφανές ότι ο Τραμπ χάνει τη μάχη, ο απερχόμενος πρόεδρος στράφηκε στο Twitter για να προωθήσει μια διαδήλωση διαμαρτυρίας που σχεδιάζεται στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, την ημέρα που το νέο Κογκρέσο θα καταγράψει τις ψήφους του Κολεγίου των Εκλεκτόρων επικυρώνοντας τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria