Ανασχηματισμός: Ανάλυση για κερδισμένους χαμένους και εκλογές - OlaDeka

Ανασχηματισμός: Ανάλυση για κερδισμένους χαμένους και εκλογές

Το Σάββατο αναλύσαμε τα ερωτήματα στα οποία θα έπρεπε να απαντήσουν οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος.

Ο κ. Χρήστος Ταραντίλης νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τελικά 4 ήταν οι άξονες των επιλογών.

  • Τήρηση των ισορροπιών με ελάχιστες αποπομπές και πολλές προσθήκες που  αύξησαν το μεγέθος της κυβέρνησης (57 υπουργοί και υφυπουργοί).
  • “Τιμωρία” όσων δεν συμμορφώθηκαν με το επιτελικό κράτος και άνοιξαν μέτωπα ή υποθέσεις ερήμην του Μαξίμου.
  • Επιμονή στο αφήγημα ότι η πολιτική που γίνεται σε οικονομία υγεία εθνικά θέματα, δημόσια τάξη είναι επιτυχημένη.
  • Πιθανές εκλογές όταν ο εμβολιασμός δημιουργήσει κλίμα (και όχι απαραίτητα τείχος) ανοσίας στον γενικό πληθυσμό

Γιατί με Βορίδη και Πέτσα στο Υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζεσαι για εκλογές. Με τον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο να είναι από τους μεγάλους χαμένους της υπόθεσης όπως συνέβη και με τον Κωστή Χατζηδάκη που πλήρωσαν μεταξύ άλλων και τον μεταξύ τους καυγά για την ανακύκλωση που λίγο ήθελε να πάρει μεγάλες και πιο δημόσιες διαστάσεις.

Σημαντική πολιτικά η είσοδος του Κώστα Σκρέκα που μαζί με  Σταϊκούρα, Κεραμέως, Γεωργιάδη, Κικίλια, Μενδώνη και Βορίδη που προαναφέραμε είναι οι κερδισμένοι του ανασχηματισμού. Για τους ακλόνητους όπως οι Δένδιας, Καραμανλής, Παναγιωτόπουλος, Πιερρακάκης Χρυσοχοίδης ήταν απολύτως αναμενόμενο.

Ενώ υπάρχουν και αυτοί που έπεσαν από την Ακρόπολη σώθηκαν και βρήκαν και υπουργείο όπως ο κ. Θεοχάρης. Και αυτί γιατί έδειξε πειθαρχία και συνεννόηση με το επιτελικό κράτος.

Στους χαμένους πέρα από τον κ. Θεοδωρικάκο, ο Γιάννης Βρούτσης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος αλλά και ο Στέλιος Πέτσας που θα περιοριστεί σε οργανωτικό ρόλο ως υφυπουργός εσωτερικών και όχι τόσο μεγάλη εξωστρεφεια που την χρειάζεται για να κατέλθει σε κάποια από τις εκλογικές περιφέρειες ως υποψήφιος.

Σφραγίδα Μητσοτάκη  έχουν η τοποθέτηση στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Χρήστου Ταραντίλη και η αναβάθμιση του Θοδωρή Λιβανίου που εισήλθε στο σκληρό πυρήνα του επιτελικού Κράτους μετά τις πολύ καλές του επιδόσεις του ως υφυπουργός Εσωτερικών. (Και αυρή επιλογή δείχνει εκλογές)

Υπάρχουν επίσης επιλογές όπως του κ. Σπήλιου Λιβανού στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με λιγότερο πολιτικά ή κομματικά κριτήρια.

Στις ισορροπίες των -ικων, σούπερ ευχαριστημένοι πρέπει να είναι οι Σαμαρικοι ενώ μόνο ο Κώστας Κατσαφάδος από τους ενοεισλθώντες θεωρείται καραμανλικός με αυτήν την τάση να μην αποκομίζει οφέλη από τις αλλαγές.

Οι κ.κ Ζέτα Μακρή και Σοφία Βούλτεψη ενισχύουν σε 10 τις γυναίκες του κυβερνητικού σχήματος ενω γεωγραφικά έγινε μία μικρή διεύθυνση.

Συμπερασματικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να ετοιμάζεται για εκλογές προκειμένου να προλάβει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής το Φθινόπωρο.

Θωρακίζει τη Νέα Δημοκρατία από τα δεξιά της, αλλά σταματά την οποία διεύρυνση προς το κέντρο.

Εκεί θα κληθεί να απαντήσει στο χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές η αντιπολίτευση όταν ηρεμήσουν οι φωνές για τους “κακούς υπουργούς που επιβραβεύτηκαν”.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria