Click away: Βήμα βήμα η παραλαβή - Αναλυτικός οδηγός για όσα επιτρέπονται - OlaDeka

Click away: Βήμα βήμα η παραλαβή – Αναλυτικός οδηγός για όσα επιτρέπονται

Χρηστικός οδηγός για το click away. Όσα πρέπει να γνωρίζουμε και όσα απαγορεύονται κατά την παραλαβή της παραγγελίας από το κατάστημα.

Μπορεί η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου να διατηρείται, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας παραμένει επιβαρυμένη, ωστόσο από την προσεχή Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου, και έως τις 7 Ιανουαρίου, θα επιτρέπεται η μετάβαση του πελάτη στο κατάστημα για την παραλαβή της παραγγελίας του με τη μέθοδο του click away, πρόβλεψη η οποία επιβλήθηκε και λόγω της «υπερφόρτωσης» των υπηρεσιών courier.

Το iEidiseis παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε, όσα επιτρέπονται και όσα όχι, επί ποινή προστίμου, για τη διαδικασία που θα κυριαρχήσει στις αγορές των πολιτών το διάστημα των εορτών.

Η διαδικασία

  • Η προαγορά του προϊόντος, δηλαδή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία, είναι υποχρεωτική.
  • Για τη μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή sms με τον κωδικό 2 στο 13033.

Παραλαβή προϊόντος

  • Η παραλαβή γίνεται από ένα και μόνο άτομο.
  • Για την παραλαβή, ο πελάτης πρέπει να έχει έγγραφο αποδεικτικό της αγοράς από την επιχείρηση μέσω e-mail και να αναφέρει την επωνυμία, τη διεύθυνση και το ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και την ακριβή ώρα παραλαβής.

Τι ισχύει με ουρές και αποστάσεις

  • Δεν θα δικαιολογείται η οποιαδήποτε πέρα του 10λεπτου παραμονή στο σημείο παραλαβής.
  • Η παραλαβή γίνεται από την είσοδο του καταστήματος, δηλαδή ο πελάτης δεν εισέρχεται στο κατάστημα και η πληρωμή γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και με POS.
  • Μεταξύ των πελατών πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρα. 
  • Στην ουρά μπορεί να βρίσκονται μέχρι 9 άτομα.
click away 6
click away 1

Διευκρινίζεται, εξάλλου, πως η παραλαβή από τα καταστήματα δεν επιτρέπεται στην περίπτωση καταστημάτων που βρίσκονται μέσα σε κλειστά εμπορικά κέντρα ή που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος».

Εξυπακούεται πως ισχύουν, επίσης, τα λοιπά μέτρα που αφορούν στις μετακινήσεις εν μέσω lockdown (π.χ. Βεβαίωση αντί SMS, όριο ατόμων στο Ι.Χ. κατά τις μετακινήσεις πολιτών κλπ.), όπως και η υποχρεωτικότητα της χρήσης της μάσκας.

«Με το σύστημα click away θα λειτουργήσει η αγορά την εορταστική περίοδο»

Παρουσιάζοντας το πρωί της Παρασκευής τη διαδικασία της αγοράς με την προαγορά και την παραλαβή σε εξωτερικό χώρο, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει μόνο μέσω της υπηρεσίας click away και μάλιστα με την παράδοση των εμπορευμάτων στους καταναλωτές εκτός του καταστήματος, από την ερχόμενη Κυριακή, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα mall και τα εμπορικά κέντρα.

Εξηγώντας τον παραπάνω τρόπο αγορών, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του μέσω του e-shop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά ή μέσω του συστήματος POS εκτός του καταστήματος.

Στην περίπτωση αυτή, ο πελάτης, όταν θα πηγαίνει στο κατάστημα για την παραλαβή, θα πρέπει να έχει στην κατοχή του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή μήνυμα από την επιχείρηση που να αποδεικνύει την παραγγελία και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του.

click away 3

Οι ουρά έξω από τα καταστήματα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 9 άτομα, με δύο μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλον, ενώ στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση παραβεί τα μέτρα θα της επιβληθεί πρόστιμο από 2.000-50.000 ευρώ (ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος) και θα υπάρξει και ταυτόχρονη αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες, όπως επεσήμανε.

click away 2

Ο υπουργός διευκρίνισε, επίσης, ότι η λειτουργία του click away αφορά μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν είσοδο – έξοδο σε δρόμο και έτσι εξαιρούνται τα εμπορικά κέντρα.

Τέλος, υπενθύμισε ότι πληροφορίες και καταγγελίες μπορούν να κάνουν οι πολίτες στο τηλεφωνικό κέντρο της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, 1520, του υπουργείου Ανάπτυξης.

Αναλυτικά οι ΚΑΔ που επαναλειτουργούν την Κυριακή και τη Δευτέρα:

click away 4

Οι προβλεπόμενες κυρώσεις:

click away 7

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη:

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria