Τα 7 πιο κοινά μέρη μετάδοσης του COVID-19 - OlaDeka

Τα 7 πιο κοινά μέρη μετάδοσης του COVID-19

Αυτοί που κάνουν ιχνηλάτηση λένε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα μέρη μετάδοσης του κορονοϊού σήμερα.

Η ιχνηλάτηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβει κάποιος που μετέδωσε τον κορονοϊό και από πού τον κόλλησε. Έτσι, οι ειδικοί στην ιχνηλάτηση έχουν καταλήξει στα μέρη που μεταδίδεται περισσότερο ο ιός.

Συνήθως είναι μέρη όπου περνάμε περισσότερο χρόνο με άλλα άτομα – όπως το σπίτι ή το γραφείο – και σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους, όπως εστιατόρια ή γυμναστήρια.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι και τα καταστήματα λιανικής μπορεί να έχουν παίξει μεγαλύτερο ρόλο στη μετάδοση από ό, τι θεωρείτο αρχικά.

Βασικό είναι επίσης να αποφεύγονται τα μέρη όπου δεν υπάρχει επαρκής αερισμός.

Ακολουθούν ορισμένα από τα πιο κοινά μέρη όπου το COVID-19 εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με ειδικούς:

Σπίτι

Ο COVID-19 εξαπλώνεται με τρελούς ρυθμούς στα σπίτια μας, μεταξύ της οικογένειας. Αν ένα μέλος της οικογένειας αρρωστήσει, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν και άλλα. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που κόλλησαν, το έκαναν είτε γιατί κάποιο μέλος της οικογένειάς τους κόλλησε είτε γιατί πήγαν στο σπίτι ατόμου που ήταν θετικό στον κορονοϊό. Μία έρευνα κάνει λόγω για πιθανότητα 18% μόλυνσης σε κάποιο σπίτι.

Γι’ αυτό πρέπει το κρούσμα να απομονωθεί αυστηρά από την υπόλοιπη οικογένεια. Εάν είναι δυνατόν, πρέπει να αποφεύγουν την κοινή χρήση χώρων όπως το μπάνιο ή η κουζίνα. Εάν πρέπει να μπουν σε κοινόχρηστο χώρο, τότε πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας – μάσκες, γάντια, ασπίδες προσώπου, ό, τι μπορείτε.

Μια άλλη λύση είναι να φύγετε εντελώς από το σπίτι, ή εσείς ή το κρούσμα.

Κοινωνικές συγκεντρώσεις

Επίσης υπάρχουν αρκετοί που κόλλησαν σε μικρές συγκεντρώσεις με λιγότερα από έξι άτομα, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Ή οικογενειακές συγκεντρώσεις ή φιλικές. 

Σε γενικές γραμμές, οι μικρότερες συγκεντρώσεις είναι γενικά ασφαλέστερες, επειδή υπάρχει μικρότερη πιθανότητα κάποιος στην ομάδα να είναι κρούσμα. Ωστόσο, όταν ο ιικό φορτίο είναι επιβαρυμένο σε μια περιοχή, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να υπάρχει κρούσμα σε μια συνάντηση, ειδικά εάν το άτομο ακόμη αγνοεί ότι είναι θετικό στον κορονοϊό.  

Εστιατόρια και μπαρ

Πολλά από τα δεδομένα ιχνηλάτηση επαφών που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο έχουν δείξει πολλές φορές ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μετάδοση.

Στη Λουιζιάνα για παράδειγμα, πολλές εστίες COVID-19 έχουν συνδεθεί με εστιατόρια και μπαρ.  Ο κίνδυνος είναι πιθανώς χαμηλότερος με μέρη όπου βρίσκεστε έξω.  

Γυμναστήρια  

Όταν κάνουμε γυμναστική, οι βαθιές αναπνοές και εκπνοές είναι πιο συνηθισμένες, με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται περισσότερα σταγονίδια στον χώρο. Εάν δεν υπάρχει μεγάλη ροή αέρα, τα σταγονίδια τους μπορούν να μείνουν στον αέρα για ώρες και ο υπόλοιπος κόσμος να τα εισπνεύσει.

Εκκλησίες

Ψηλά στη λίστα είναι και οι εκκλησίες και οι θρησκευτικοί χώροι λατρείας.

Εκτός από τον συνωστισμό, ο κόσμος εκεί μπορεί να ψέλνει και να προσεύχεται – με αποτέλεσμα την παραγωγή περισσότερων σταγονιδίων στον αέρα – και μένουν σε ένα κλειστό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χώροι εργασίας

Τα στοιχεία δείχνουν ότι 1 στα 6 άτομα κολλάνε στη δουλειά τους.

Θυμηθείτε: ο COVID-19 είναι αερομεταφερόμενος, οπότε εάν βρεθείτε σε ένα κλειστό χώρο με έναν συνάδελφο που είναι θετικός, είναι πιθανό να κολλήσετε εάν δεν τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας.  

Καταστήματα

Γενικά θεωρείται ότι μια γρήγορη επίσκεψη σε ένα κατάστημα δεν είναι πολύ επικίνδυνη, αλλά όσο άρχισαν να συλλέγονται περισσότερα στοιχεία από τις ιχνηλατήσεις, άρχισε να αμφισβητείται η ασφάλεια στα καταστήματα λιανικής.

Μια μελέτη από τη Βοστώνη διαπίστωσε επίσης ότι οι εργαζόμενοι σε κατάστημα τροφίμων έχουν μεγάλο κίνδυνο καθώς αλληλεπιδρούν με τόσους πελάτες, πολλοί από τους οποίους δεν φορούν τις μάσκες σωστά.

Επιπλέον, ορισμένα δεδομένα ανίχνευσης επαφών υποδηλώνουν ότι περίπου οι μισοί άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με COVID-19 δεν έχουν ιδέα που το κόλλησαν.  

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria