Σαπουνόφουσκες οι κυρώσεις της ΕΕ; - OlaDeka

Σαπουνόφουσκες οι κυρώσεις της ΕΕ;

Όλα τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες είναι αρνητικά για τις ελληνικές θέσεις σε σχέση με την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Ο Αντιστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Λουκόπουλος σε κείμενο του στην προσωπική του σελίδα, κάνει λόγο για τον κίνδυνο να αποδειχτούν οι πολυσυζητημένες “κυρώσεις κατά της Τουρκίας, απλές…σαπουνόφουσκες”.

Το κείμενο:

Καλώς ή κακώς η Ελλάδα πρωτίστως και δευτερευόντως η Κυπριακή Δημοκρατία αποσυνέδεσαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος Κορυφής) του Οκτωβρίου το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκία από τις κυρώσεις προς την Λευκορωσία μετά από πιέσεις της Γερμανίας ενώ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (FAC) του Αυγούστου είχε τουλάχιστον τεθεί το θέμα και ο περιβόητος κατάλογος του κ. Μπορέλ έστω κάτι περιλάμβανε.

Υπάρχει σκόπιμα μία σχετική ασάφεια στο Κείμενο Συμπερασμάτων του Οκτωβρίου και η πικρή αλήθεια είναι ότι δυστυχώς τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Ιδιαίτερα όταν περιμένουμε να ληφθούν αποφάσεις και για το Ταμείο Ανάκαμψης που θα είναι σημαντική ένεση για την Οικονομία μας όταν πάμε να κλείσουμε το έτος με 10% ύφεση.

Οι συχνές δηλώσεις του Πρωθυπουργού που απευθύνονται στους “Εταίρους” μάλλον παρακλητικές ακούγονται και μάλλον μέχρι τώρα μόνο βλέμματα συμπάθειας εισπράττουμε.

Ο κ. Δένδιας με τον Κύπριο ομόλογο κ. Χριστοδουλίδη όντως δούλεψαν πολύ σκληρά όλες τις προηγούμενες ημέρες για να διαμορφώσουν όσο γίνεται ευνοϊκό κλίμα για τα όσα ζητάει η Ελλάδα από τους εταίρους τους και αυτό θα πρέπει να το τονίσουμε εμφατικά. Η σιωπή όμως των περισσότερων Κ-Μ της ΕΕ… εκκωφαντική.

Εύχομαι ειλικρινά να μην επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για τρία βασικά σενάρια. Το πρώτο είναι να υπάρξουν 4-5 περιοριστικά μέτρα προσχηματικού χαρακτήρα, απλά για την «τιμή των όπλων» που μπορεί να βαφτιστούν κυρώσεις, για να μην εκθέσει περισσότερο την Ελλάδα και την Κύπρο που ζητούν εδώ και πολύ καιρό κυρώσεις, κάτι που ούτε γρατζουνιά» δεν είναι για την Τουρκία. Δηλαδή…σαπουνόφουσκες. Το δεύτερο σενάριο είναι να βάλουν ξανά τον Ύπατο Αρμοστή για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, τον πολύ κ. Μπορέλ, να εκπονήσει έναν κατάλογο με προτεινόμενες κυρώσεις σαν αυτόν που συνέτασσε για έναν ολόκληρο μήνα το καλοκαίρι «στέλνοντας την μπάλα στην εξέδρα». Και το τρίτο ένας συνδυασμός των δύο προηγουμένων. Και φυσικά η Τουρκία τα υπολογίζει όλα αυτά , προγραμματίζει με άνεση τις επόμενες της ενέργειες και γελάει.

Θα μπορούσαμε εδώ και 1,5 μήνα να κάνουμε πολλά περισσότερα στο πεδίο της Στρατηγικής Επικοινωνίας και αν θέλετε να υλοποιήσουμε “Πληροφοριακές Επιχειρήσεις” έτσι ώστε να υπάρχει συντονισμένα σημαντική πίεση και από τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη των χωρών που στερούνται Στρατηγικής Ενόρασης και λόγω “μυωπικής” προσέγγισης και βάζουν πάνω από τον Ενωσιακό χαρακτήρα της ΕΕ τα πρόσκαιρα συμφέροντα τους.

Ο Ελληνικός λαός πρέπει να ακούσει αλήθειες και όλα αυτά που ακούγονταν το προηγούμενο διάστημα και έχουν κορυφωθεί σήμερα, μία ημέρα πριν την Σύνοδο Κορυφής είναι για επικοινωνιακή…κατανάλωση. Αυτά τα περί “κυρώσεων που δαγκώνουν” και “το άγχος που ταλανίζει την Άγκυρα από τις επερχόμενες κυρώσεις” ήταν επιεικώς αστειότητες γιατί αγνοούν την συνειδητά ή ασυνείδητα την πραγματικότητα και εκθέτουν αυτούς που τα χρησιμοποίησαν.

Οι κυρώσεις της ΕΕ είναι μία τιμωρητική πράξη και αναντίρρητη έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης σε δύο μέλη της που υφίστανται “τα νταηλίκια” της Άγκυρας και πάνω απ’ όλα διαφυλάττει το κύρος της.

Είναι αδιανόητο μία… «Ένωση» που ονειρεύεται παγκόσμιους ρόλους και… στρατηγικές αυτονομίες να αδυνατεί να επιβάλει σοβαρές οικονομικές κυρώσεις σε ένα κράτος που απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και που αμφισβητεί την ίδια την κυριαρχία μελών της και συνεπώς το ίδιο της το κύρος. Αν είναι τα 30,4 δις ευρώ του όγκου των συναλλαγών Γερμανίας-Τουρκίας και οι 7.500 επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντων στην Τουρκία που καθορίσουν τα «συμφέροντα» και το κύρος της ΕΕ, ας γίνει έτσι. Να μην μιλάμε όμως μετά για Ενώσεις, εταίρους κλπ. Ο «ενωσιακός χαρακτήρας» της ΕΕ πάει πλέον περίπατο και ας λέει ότι θέλει η ανεπαρκής της ηγεσία και όλοι οι παχυλά αμειβόμενοι «eurocrats». Η μη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία μπορεί να αποτελέσει αναμφίβολα μία μορφή ήττας για Ελλάδα και Κύπρο με την έννοια ότι δεν επιτυγχάνουμε τον στόχο μας, αλλά συνιστά αναντίρρητα μεγάλη ήττα για αυτήν καθαυτή την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή ιδέα. Το βράδυ της Παρασκευής θα γνωρίζουμε μέχρι που μπορεί αυτή η πλαδαρή και άνευρη κατ’ ευφημισμό Ένωση να φθάσει.

Μάλλον φαίνεται ότι η ΕΕ με μία ανεπαρκή ηγεσία που αποτελείται από “ανακυκλωμένους” πολιτικούς προτιμάει να παραμείνει τελικά ένα διευρυμένο …Λογιστήριο που θα αναδιανέμει τον…ΦΠΑ και τίποτα περισσότερο! Και το λέει αυτό ένας απογοητευμένος πρώην…φεντεραλιστής.

Όμως αυτό που πρέπει εμείς οι Έλληνες να κάνουμε απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα και να αποτρέψουμε δυσάρεστες καταστάσεις για τα συμφέροντα και την ασφάλεια μας είναι απολύτως δική μας ευθύνη και δεν εκχωρείται με …. outsourcing!

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria