Μετάλλαξη κορονοϊού: «Ξέφυγε» εκτός Βρετανίας το νέο στέλεχος - Σε ποιες χώρες εντοπίστηκε - OlaDeka

Μετάλλαξη κορονοϊού: «Ξέφυγε» εκτός Βρετανίας το νέο στέλεχος – Σε ποιες χώρες εντοπίστηκε

Παγκόσμια ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορονοϊού – Πολλές ευρωπαϊκές χώρες ακυρώνουν πτήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο

Σε «συνεχή επικοινωνία» με Βρετανούς αξιωματούχους βρίσκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, αναφορικά με τη μετάλλαξη του κορονοϊού που έχει κάνει την εμφάνισή της στο Ηνωμένο Βασίλειο και η οποία ανάγκασε τον Μπόρις Τζόνσον να λάβει αυστηρότερα μέτρα για lockdown επιπέδου 4 στο Λονδίνο. 

Η νέα μετάλλαξη σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία εξαπλώνεται πιο γρήγορα από το αρχικό στέλεχος, αλλά δεν πιστεύεται ότι είναι πιο θανατηφόρα. Μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, η ίδια μετάλλαξη του ιού Covid-19 εντοπίστηκε επίσης στις Κάτω Χώρες, τη Δανία και την Αυστραλία, δήλωσε αξιωματούχος του ΠΟΥ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η νέα παραλλαγή αντιδρά διαφορετικά στα εμβόλια.Προβεβλημένοι σύνδεσμοι

Ολλανδία, Βέλγιο αναστέλλουν τις πτήσεις από Βρετανία – Σκέψεις από Γερμανία-Γαλλία

Την Κυριακή, οι Κάτω Χώρες αποφάσισαν την απαγόρευση των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την 1η Ιανουαρίου εξαιτίας του νέου στελέχους. Αρχικά η απόφαση ανακοινώθηκε από την Ολλανδία, ενώ σειρά πήρε και το Βέλγιο, το οποίο θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο διευκρίνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο VRT ότι η διάρκεια της αναστολής θα είναι τουλάχιστον 24 ωρών. Η απόφαση αυτή ήρθε αφότου σε ορισμένα τεστ που διεξήχθησαν στις Κάτω Χώρες νωρίτερα τον Δεκέμβριο, εντοπίστηκε το ίδιο στέλεχος που έχει εμφανιστεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Pfizer, εμβόλιο

Αναμένοντας «περισσότερα στοιχεία» σχετικά με την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι «η περαιτέρω εξάπλωση του εν λόγω στελέχους στις Κάτω Χώρες θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο».

Τέλος και οι Γαλλία, Γερμανία εξετάζουν «σοβαρά» το ενδεχόμενο αναστολής των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική. «Οι περιορισμοί στην εναέρια κυκλοφορία από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική αποτελούν μια σοβαρή επιλογή», την οποία εξετάζει αυτή τη στιγμή το Βερολίνο, είπε η πηγή, προσκείμενη στο γερμανικό υπουργείο Υγείας.

Η επίσημη απόφαση των γαλλικών αρχών αναμένεται αργότερα σήμερα (20/12), ανέφερε το BFM χωρίς να επικαλεστεί τις πηγές του. Αξιωματούχοι στο υπουργείο Μεταφορών δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊού είναι πιο ανθεκτικό στα εμβόλια, όπως δηλώνουν επιστήμονες στους Βρετανούς υπουργούς, σύμφωνα με δημοσιεύμα των New York Times

Δημόπουλος: Η μετάλλαξη του ιού δεν επηρεάζει το εμβόλιο

Για τη νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε σε πολλά μέρη της νοτιοανατολικής Αγγλίας, μίλησε και ο  Θάνος Δημόπουλος, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ στο Open TV και την εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη, τονίζοντας ότι όντως προβληματίζει η μετάλλαξη γιατί ουσιαστικά ακόμα γίνεται προσπάθεια ανάλυσή της. Ωστόσο σημείωσε ότι οποιαδήποτε μετάλλαξη και αν συμβεί στον κορονοϊό, δεν πρόκειται να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν ή θα πάρουν έγκριση κατά του κορονοϊού.

Παράλληλα είπε ότι αυτό που σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται σχετικά με τη μετάλλαξη είναι ότι μεταδίδεται πιο γρήγορα.

Μόσιαλος: Τι ισχύει με τη μετάλλαξη του ιού

Για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία εμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία και για το εάν αυτή επηρεάζει το εμβόλιο μίλησε και ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSEΗλίας Μόσιαλος. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο παράτασης του καθολικού lockdown τον Ιανουάριο στη χώρα μας και στο πώς μπορεί κάτι τέτοιο να αποφευχθεί. 

Για την μετάλλαξη του κορονοϊού ο κ. Μόσιαλος ανέφερε: «Το ξέρουμε εδώ και μερικές ημέρες, αλλά σήμερα το ανακοίνωσε επίσημα ο πρωθυπουργός (Μπόρις Τζόνσον). Ξέρουμε ότι έχει αυξηθεί η διασπορά, ειδικά στη Νοτιοανατολική Αγγλία και στο Λονδίνο». Ξεκαθάρισε ότι η νέα αυτή μετάλλαξη του ιού ανησυχεί τους επιστήμονες επειδή μεταδίδεται πιο εύκολα και όχι επειδή είναι περισσότερο θανατηφόρα.

«Το νέο αυτό στέλεχος ανησυχεί τους ειδικούς όσον αφορά τη μεταδοτικότητα του ιού η οποία έχει αυξηθεί. Δεν φαίνεται, ωστόσο, μέχρι στιγμής να αυξάνονται οι πιο σοβαρές περιπτώσεις από τη μετάλλαξη» σημείωσε.  Ακόμα τόνισε πως δεν έχει γίνει γνωστό, αν έχει η μετάλλαξη του ιού έχει προχωρήσει και σε άλλες χώρες «Αυτό θα το ξέρουμε τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα έχουμε δεδομένα κι από άλλες χώρες.», τόνισε ο κ. Μόσιαλος. «Το μόνο δεδομένο είναι ότι μεταδίδεται πιο εύκολα», κατέληξε.
 
Ο καθηγητής του LSE υπογράμμισε ότι οι επιστημονικοί σύμβουλοι είπαν ότι δεν επηρεάζεται το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και η δράση του από τη νέα αυτή μετάλλαξη. «Με βάση τα δεδομένα που έχουμε και με βάση τα δεδομένα που ανακοίνωσαν οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Βρετανού πρωθυπουργού, δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο», διευκρίνισε ο κ. Μόσιαλος.

Δερμιτζάκης: «Είναι πολιτική υπόθεση»

Μία άλλη διάσταση στο θέμα της μετάλλαξης του κορονοϊού έδωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Mανώλης Δερμιτζάκης. Με ανάρτησή του στο facebook, υποβαθμίζει την ανησυχία που έχει προκαλέσει λέγοντας μάλιστα ότι «είναι πολιτική υπόθεση ίσως και για να δικαιολογήσει τη μεγάλη διασπορά και να μην εμφανιστεί ως λάθος της Βρετανικής κυβέρνησης» και προσθέτει:

«Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι η μεγάλη παρουσία του στη Βρετανία είναι κατά τύχη». Πάντως αναφέρει ότι «μπορεί κάποια στιγμή (με πολύ μικρή πιθανότητα) να προκύψει στέλεχος ανθεκτικό στο εμβόλιο. Άρα εμβολιασμοί γρήγορα».

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο κ. Δερμιτζάκης: μπορεί κάποια στιγμή (με πολύ μικρή πιθανότητα) να προκύψει στέλεχος ανθεκτικό στο εμβόλιο. Άρα εμβολιασμοί γρήγορα».

«Το νέο στέλεχος στη Βρετανία.

Εμφανίστηκε ένα νέο στέλεχος με σειρά μεταλλάξεων σε σχέση με το προηγούμενο που δημιούργησε την εντύπωση οτι μεταδίδεται πιο γρήγορα με βάση το γεγονοός ότι είναι το 65-70% των μολύνσεων σε Λονδίνο και νότια Αγγλία.

Αυτό όμως δε σημάνει ότι είναι και πιο μεταδοτικό. Αυτή η εκτίμηση ότι είναι 70% πιο μεταδοτικό στη Βρετανία δεν έχει αποδειχθεί, και είναι περισσότερο θα έλεγα «πολιτική» υπόθεση ίσως και για να δικαιολογήσει τη μεγάλη διασπορά και να μην εμφανιστεί ως λάθος της Βρετανικής κυβέρνησης. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι η μεγάλη παρουσία του στη Βρετανία είναι κατά τύχη. Επιστημονικά αυτό ονομάζεται drift δηλαδή τυχαία μετάβαση του ιού σε άλλη κατάσταση χωρίς να σημαίνει ότι άλλαξαν τα «βιολογικά» του στοιχεία, δηλαδή η αλληλεπίδραση του με τον ανθρώπινο οργανισμό. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να δείξει κανένας μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που δεν έχει γίνει ακόμα. Όποτε ας μην αγχωνόμαστε. Αυτά γίνονται συνέχεια.

Παρ’ όλα αυτά όμως μας λέει και ότι, πάλι κατά τύχη, μπορεί κάποια στιγμή (με πολύ μικρή πιθανότητα) να προκύψει στέλεχος ανθεκτικό στο εμβόλιο. Άρα εμβολιασμοί γρήγορα και όσο πιο πολλοί γίνεται και κατά προτίμηση με χαμηλό ιικο φορτίο στην κοινότητα».

Το νέο στέλεχος στη Βρετανία. Εμφανίστηκε ένα νέο στελεχος με σειρά μεταλλάξεων σε σχέση με το προηγούμενο που…

Δημοσιεύτηκε από Manolis Dermitzakis στις Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2020

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria