Κορονοϊός: Πώς θα εξελιχθεί η πανδημία το 2021 - OlaDeka

Κορονοϊός: Πώς θα εξελιχθεί η πανδημία το 2021

Πώς αναμένεται να κυλήσουν οι επόμενοι μήνες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τι προβλέπεται για τα νέα στελέχη του κορονοϊού και για τα εμβόλια. Πότε θα δούμε τα αποτελέσματά τους.

Αβέβαιο παραμένει το μέλλον σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού, καθώς η αισιοδοξία από τον εμβολιασμό του πληθυσμού που είναι σε εξέλιξη σε αρκετές χώρες, μετριάζεται από τα νέα στελέχη του ιού που έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται με γοργούς ρυθμούς.

Όπως όλα δείχνουν, οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, με την ζωή χωρίς κορονοϊό να συνεχίζει να φαίνεται κάτι μακρινό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μακροχρόνιες προβλέψεις για το πώς θα κυλήσει η κατάσταση, δεν μπορούν να γίνουν αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να αναφέρουν με σχετικά μεγάλη σιγουριά.

Ο αντίκτυπος του νέου στελέχους

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Μαθηματικών και Στατιστικής στο πανεπιστήμιο του Στραθκλάιντ, Adam Kleczkowski στο Conversation, μέχρι στιγμής υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με το νέο ιικό στέλεχος. Αν και δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, φαίνεται να είναι πιο μολυσματικό, αλλά να μην οδηγεί σε πιο σοβαρή ασθένεια ή να μπορεί να αποφύγει την ανοσία που προέρχεται από το εμβόλιο.

Ωστόσο, η παραλλαγή υποδηλώνει ότι ο ιός είναι ικανός να παράγει σημαντικές μεταλλάξεις, και περαιτέρω παραλλαγές θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία της επιδημίας. Επομένως, η γρήγορη καταστολή της πανδημίας έχει γίνει ακόμη πιο επείγουσα ανάγκη.

Οι αυστηροί περιορισμοί είναι πιθανό να διαρκέσουν το νέο έτος και ίσως χρειαζόμαστε περαιτέρω περιορισμούς για τον έλεγχο του ιού εάν είναι πράγματι πιο μολυσματικός.

Πότε θα δούμε τα αποτελέσματα του εμβολίου

Η παραγωγή αρκετών δόσεων εμβολίου είναι ένα μεγάλο θέμα, καθώς μπορεί η ζήτηση να μην καλυφθεί εγκαίρως από την προσφορά. Ακόμη και αν υποθέσουμε όμως, ότι θα γίνει ό,τι χρειάζεται, χρειάζονται πολλοί μήνες για να εμβολιαστούν όλοι.

Επιπλέον, οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer πρέπει να δοθούν με απόσταση 21 ημερών, με πλήρη ανοσία να επιτυγχάνεται επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Άλλα εμβόλια – όπως αυτό της AstraZeneca – απαιτούν ακόμη μεγαλύτερη περίοδο μεταξύ των δόσεων. Θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας (αν όχι περισσότερο) για να δούμε το τελικό αποτέλεσμα σε κάθε εμβολιασμένο άτομο.

Σε χώρες που χαλαρώνουν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης για τις γιορτές, μπορεί να δούμε μια μετα-χριστουγεννιάτικη αύξηση των κρουσμάτων. Σε αυτήν την περίπτωση, τα εμβόλια είναι απίθανο, σε πτώση φάση, να αλλάξουν πολύ την κατάσταση – η ασθένεια θα έχει πάρα πολύ δυναμική στις αρχές του 2021. Απαιτείται ευαισθητοποίηση του κοινού για την δυναμική της νόσου, για να αποφευχθεί η απώλεια εμπιστοσύνης στον εμβολιασμό.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria