Κικίλιας: Στο «κόκκινο» Δυτική Αττική, Κοζάνη, Ροδόπη - Σκέψεις για νέα μέτρα - OlaDeka

Κικίλιας: Στο «κόκκινο» Δυτική Αττική, Κοζάνη, Ροδόπη – Σκέψεις για νέα μέτρα

Το σχέδιο για ολικά τοπικά lockdown παραμένει στα σχέδια της κυβέρνησης αν δεν μειωθούν τα κρούσματα – Ποιες άλλες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

«Καλπάζει» ο κορονοϊός στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις περιοχές και συγκεκριμένα η Δυτική Αττική, η Κοζάνη και η Ροδόπη βρίσκονται στο «κόκκινο» με τα κρούσματα να είναι πολλά και να προκαλούν ανησυχία τόσο στους ειδικούς όσο και στην κυβέρνηση.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε ότι παρατηρήθηκαν περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους την τελευταία εβδομάδα στους νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας κι αυτή τη στιγμή συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ειδικά για την Κοζάνη και τη δυτική Αττική. Μάλιστα, τόνισε ότι αν τα κρούσματα δεν μειωθούν, όλα είναι ανοιχτά και θα επαναξιολογηθούν όλα τα μέτρα κατά του κορονοϊού. 

Με αυτά του τα λόγια ο κ. Κικίλιας έδινε συνέχεια σε αυτά που δήλωσαν το πρωί της Τετάρτης τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ότι υπάρχει σχέδιο για ολικά τοπικά lockdown στις «κόκκινες» περιοχές

Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει στο τραπέζι το σενάριο της σκλήρυνσης των μέτρων σε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες. «Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα, θα δώσουμε το έναυσμα για ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, δεδομένου ότι το Σύστημα Υγείας έχει πιεστεί πάρα πολύ. Επομένως, δεν δίνουμε κανένα σήμα χαλάρωσης. Σκλήρυνσης, όμως, μπορεί να δώσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών.

«Έχουμε παρατηρήσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα – και πλέον είναι μεγάλο- εφαρμογής μέτρων τύπου lockdown, ότι σε κάποιες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, είτε δεν πέφτουν τα κρούσματα όσο θα θέλαμε, είτε πέφτουν αργά είτε έχουμε και μικρές αναζωπυρώσεις από καιρό σε καιρό. Σε τέτοιες περιπτώσεις -στις οποίες θα αναφερθεί και συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας το απόγευμα- αν τα κρούσματα επιμείνουν ψηλά και διατηρηθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας, τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή, παρά να πάρουμε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια των εβδομάδων που έρχονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου».

Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στις «κόκκινες» περιοχές, ο κ. Πέτσας είπε: «Υπάρχουν περιοχές, όπως για παράδειγμα η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, που μας ανησυχούν. Βλέπουμε στα νοσοκομεία της, Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης ότι αντί να πέφτουν οι εισαγωγές, αυξάνονται Άρα, ενδέχεται κάποιες περιοχές, στις οποίες δεν θα έχουμε μία διόρθωση, να μπουν σε ολικό lockdown. Γι’ αυτό, το σήμα είναι όχι χαλάρωση, ενδεχομένως σκλήρυνση σε τοπικό επίπεδο, αν χρειαστεί. Μακάρι να μη χρειαστεί. Αυτό, όμως, θα αποδειχθεί από την συμπεριφορά μας.

Για τα ρεβεγιόν, είπε πως κάθε οικογένεια θα πρέπει να έχει έναν στενό κύκλο με τον οποίο θα συναναστρέφεται, ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα. Ζήτησε από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο των εορτών, ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση των κρουσμάτων. Όπως σημείωσε ο κύριος Πέτσας, στο χρονικό διάστημα έως στις 7 Ιανουαρίου πρώτος στόχος είναι να μην διαταραχθεί η πτωτική πορεία που καταγράφεται και εξέπεμψε εκ νέου σήμα τήρησης των μέτρων. «Αν αυτό το καταφέρουμε και επαναλαμβάνω αυτό εξαρτάται απολύτως από τη συμπεριφορά μας τις ημέρες των γιορτών, τότε δεν υπάρχει λόγος παράτασης, τουλάχιστον με τα στοιχεία που έχουμε μπροστά μας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Πρέπει να έχουμε ένα στενό κύκλο ανθρώπων, με τους οποίους θα συναναστραφούμε μέσα στις γιορτές. Όταν λέμε για μία οικογένεια ακόμη, αν για παράδειγμα είναι τετραμελής η δική μας οικογένεια και έρθει ακόμη μία τετραμελής οικογένεια, μ’ αυτήν να περάσουμε τα Χριστούγεννα, μ’ αυτήν ενδεχομένως και την Πρωτοχρονιά, εάν το θέλουμε. Όχι με περισσότερες, γιατί θ’ ανοίξει ο κύκλος πάρα πολύ. Γι’ αυτό επιμένουμε στον στενό κύκλο των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε, ώστε να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Αυτό έχει μεγάλη σημασία. Αν ανοίξουμε τον κύκλο των ανθρώπων που θα έρθουμε σε επαφή αυτές τις ημέρες, τότε πολλαπλασιάζουμε τον κίνδυνο αυτοί οι άνθρωποι που αγαπάμε -και γι’ αυτό τους καλούμε στο σπίτι μας- να νοσήσουν και έτσι να υπάρξει μια ανεξέλεγκτη διασπορά στην κοινότητα. Κάνουμε έκκληση προς όλους, να δώσουμε έμφαση στον στενό κύκλο των προσώπων που θα είμαστε σε επαφή αυτές τις γιορτές».

Χρυσοχοΐδης: Αν χρειαστεί θα σφραγιστούν περιοχές

«Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά την ευρεία σύσκεψη στην Ελευσίνα για τον κορονοϊό στη Δυτική Αττική.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης πήρε μέρος την Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020, σε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ελευσίνας, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, εκπροσώπων της Περιφέρειας, δημάρχων της Δυτικής Αττικής και υγειονομικών φορέων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτενής αναφορά στο θέμα της εφαρμογής των μέτρων για να περιοριστεί ο κορονοϊός αλλά και συζητήθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν σε περιοχές της Δυτικής Αττικής. Αλλωστε, πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε τονίσει ότι η Δυτική Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο».

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Δεν έχω να πω πολλά, στην πραγματικότητα έχω να πω ένα μόνο: Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού τουΕίμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, να εξηγήσουμε, να συνδράμουμε, αλλά του κεφαλιού του κανείς. Σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγισθούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι-σπίτι. Δεν είναι ούτε απειλή, ούτε προειδοποίηση. Είναι απόφαση και θα γίνει έτσι αν χρειαστεί».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria