Κίμων Μηταλίδης: Δίκαιη μετάβαση για τη Δυτική Μακεδονία; - OlaDeka

Κίμων Μηταλίδης: Δίκαιη μετάβαση για τη Δυτική Μακεδονία;

Η βίαιη απολιγνιτοποίηση που αποφάσισε η κυβέρνηση τους έπιασε όλους εν υπνώσει και προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις και μία σειρά εξελίξεων. Τελευταία και ιδιαίτερα οδυνηρή η δήλωση του Υπουργού Ενέργειας κ. Χατζηδάκη, ως ανεδαφικών των προτάσεων της Περιφέρειας Δυτική Μακεδονίας για τροποποίηση του master plan.

Εκ πρώτης θα μπορούσε να πει κάποιος, και δικαίως, γιατί να συμπεριληφθούν η Καστοριά και τα Γρεβενά στο σχέδιο δίκαιης μετάβασης, έχουν εργοστάσια της ΔΕΗ; Προφανώς και δεν έχουν. Όπως επίσης κανένας δεν μίλησε για μοίρασμα της πίτας σε ίσα μέρη, ούτε καν αναλογικά. Αυτό όμως απέχει πολύ από τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό των δύο νομών.

Στην παραπάνω παραδοχή όμως κρύβεται η μισή αλήθεια. Από το 1997 που η Ελλάδα χωρίστηκε σε Περιφερειακές Διοικητικές Περιφέρειες, η κατανομή των χρημάτων προς την Καστοριά και τα Γρεβενά από το κράτος αλλά κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται ενιαία. Δεν διαχωρίζει του νομούς σε “πλούσιους” και “φτωχούς” αλλά αντιμετωπιζόμαστε σαν ενιαία οντότητα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το κατά κεφαλήν εισόδημα, που τελικά είναι και το ζητούμενο, συμπεριλαμβάνει και τη ΔΕΗ μέσα, που όμως δεν έχει όφελος ούτε η Καστοριά ούτε τα Γρεβενά, εξάλλου ο περιβόητος πόρος δεν συμπεριέλαβε ποτέ τους δύο νομούς και δικαίως.

Το μεγάλο όμως κατά κεφαλήν εισόδημα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας απέκλεισε δικαίως την Κοζάνη και τη Φλώρινα, αδίκως όμως την Καστοριά και τα Γρεβενά από πλήθος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και κονδυλίων. Τότε, κανένας Περιφερειάρχης και κανένας Σύμβουλος είτε από την Καστοριά είτε από αλλού δεν διαμαρτυρήθηκε για την αποκατάσταση της αδικίας.

Στις 18/09/2014 και με άλλη Περιφερειακή Αρχή τότε, είχα γράψει  «Η Καστοριά αποκλείεται από κοινοτικά κονδύλια ελέω ΔΕΗ, μήπως ήρθε η ώρα να δούμε το θέμα της κατανομής του Τοπικού Πόρου;», στον προσωπικό μου ιστότοπο και συγκεκριμένα μπορείτε να ανατρέξετε εδώ: http://kimonmitalidis.gr/archives/2911

Προφητικό;  Σίγουρα όχι, περισσότερο μάλλον μια ρεαλιστική ματιά του τι θα ακολουθούσε στη ευρύτερη περιοχή μας.

Οπότε συμπερασματικά, το master plan είναι πέρα για πέρα άδικο για την Καστοριά και για τα Γρεβενά και το πιο ορθό θα ήταν να μην ψηφιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Εδώ όμως μιλάμε για ένα Περιφερειακό Συμβούλιο ετεροβαρές και χωρίς Περιφερειακή Συνείδηση. Είναι πρόσφατη η μνήμη από την σύσσωμη αντίδραση των Περιφερειακών Συμβούλων, συμπολίτευσης αντιπολίτευσης, της Κοζάνης, στη συζήτηση για τη σήραγγα της Κλεισούρας.

Θα μπορούσε ίσως ως αντίβαρο σε όλα αυτά να έκλεινε το αεροδρόμιο της Κοζάνης και να είχαμε έναν Περιφερειακό Αερολιμένα αυτόν της Καστοριάς σαν ένα πρώτο βήμα περιφερειακής συνείδησης. Ο χρόνος θα δείξει και όλοι κρινόμαστε για αυτά που κάνουμε ή και για αυτά που δεν κάνουμε.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria