Θετικά στον κορονοϊό τα μινκ 11 εκτροφείων στη Δυτική Μακεδονία - OlaDeka

Θετικά στον κορονοϊό τα μινκ 11 εκτροφείων στη Δυτική Μακεδονία

Δεν θα επιβάλλεται πια θανάτωση των ζώων.

Νέος συναγερμός σήμανε στην Δυτική Μακεδονία καθώς εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού σε έντεκα φάρμες μινκ κι ακόμη άλλες τρεις είναι ύποπτες για Covid-19.

Στο Βόιο βρέθηκε θετική μία φάρμα μινγκ με αποτέλεσμα να θανατωθούν 1.800 γουνοφόρα ζώα. Επίσης σε ακόμη πέντε φάρμες σε Σιάτιστα και Γαλατινή εντοπίστηκαν προσβεβλημένα ζώα από τον κορονοϊό. Παράλληλα βρέθηκαν θετικές στον ιό τέσσερις φάρμες στην Π.Ε. Καστοριάς, όπου τα πολυάριθμα ζώα των δύο εξ αυτών, είναι ασυμπωματικά. Στην Π.Ε. Γρεβενών υπάρχει άλλη μία μονάδα η οποία βρέθηκε θετική, ενώ μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα σε εκτροφείς, ακόμη τρεις φάρμες είναι ύποπτες στις περιοχές Πεπονιά, Γρεβενά και στο Κλήμα της Νεάπολης στο Βόιο.

Βέβαια, έντονο προβληματισμό προκαλεί το κατά πόσο συμβάλλουν τα μινκ στη διάδοση του ιού. Μετά την αποκρυπτογράφηση του γενετικού υλικού μινκ και εργαζομένων αποδείχθηκε ότι δεν υφίσταται η μετάλλαξη του ιού. Ο ιός είναι ο ίδιος σε εργαζόμενους και ζώα, αλλά θα ακολουθήσουν και νέες δειγματοληψίες. Παρόλα αυτά οι εκτροφείς που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό θα βρίσκονται υπό το καθεστώς αυξημένης επιτήρησης, ενώ δεν θα επιβάλλεται πια θανάτωση των ζώων, αφού σε κάθε περίπτωση υπάρχει η διασπορά.

Η εξάπλωση ανησυχεί, τα rapid test στους εργαζόμενους συνεχίζονται και τα εκτροφεία ελέγχονται με αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας και στις ενενήντα μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria