Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τα οξυμένα προβλήματα των γουνεργατών την περίοδο της πανδημίας - OlaDeka

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τα οξυμένα προβλήματα των γουνεργατών την περίοδο της πανδημίας

Τα προβλήματα του κλάδου των γουνεργατών που οξύνθηκαν στην περίοδο της πανδημίας αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος.

Σε δεινή κατάσταση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον κλάδο της γούνας στην Καστοριά και στη Σιάτιστα Βοίου Κοζάνης. Ο συγκεκριμένος κλάδος εδώ και χρόνια πλήττεται από τις επιπτώσεις της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης και από το ρωσικό εμπάργκο που επιβλήθηκε μετά τις κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία το 2014 (που πρόσφατα ανανεώθηκαν μέχρι τέλος του 2021), λόγω του αρνητικού κλίματος απέναντι στα ελληνικά προϊόντα παρά το ότι η γούνα δεν βρίσκεται στη λίστα των αποκλεισμένων προϊόντων.

Στον κλάδο της γούνας απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, ένα μεγάλο τμήμα του εργατικού δυναμικού των συγκεκριμένων περιοχών. Σημειώνεται ότι η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, που πλήττεται ήδη από την πολιτική απολιγνιτοποίησης που συνδιαμόρφωσαν Ε.Ε. και ελληνικές κυβερνήσεις, οδηγώντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους, καταγράφει επί σειρά ετών τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας πανελλαδικά.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου, ιδιαίτερα οι χιλιάδες γυναίκες που εργάζονταν στη ραφή της γούνας στο σπίτι, με άτυπη εργασία, χωρίς δώρα και επιδόματα, δέχθηκαν την αντεργατική επίθεση της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων, τα μνημόνια διαρκείας, ενώ τώρα τα προβλήματα των εργαζομένων επιδείνωσε ακόμη περισσότερο η πανδημία.

Με αιτία τη νέα καπιταλιστική κρίση και το φόρτωμά της στις πλάτες των εργαζόμενων, υπό την απειλή της εργοδοσίας λόγω της τεράστιας ανεργίας, εκατοντάδες γουνεργάτες εργάζονται χωρίς ΣΣΕ και ασφάλιση, με αποτέλεσμα την περίοδο αυτή να μείνουν χωρίς εισόδημα αφού δεν έλαβαν ούτε ακόμη και τα πενιχρά επιδόματα τύπου 534 ευρώ.

Αποτελεί κατεπείγουσα ανάγκη η ικανοποίηση των αιτημάτων τους για: επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους γουνεργάτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλη την περίοδο της ανεργίας, με στήριξή τους για αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων για όσους εργαζόμενους ανέργους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα και ένταξη όλων των ειδικοτήτων του κλάδου σε ΒΑΕ με ταυτόχρονη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε τα παρακάτω ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«- Πώς τοποθετείται στο αίτημα για άρση των κυρώσεων της ΕΕ που έχουν οδηγήσει στο ρωσικό εμπάργκο και στις δυσκολίες στις εξαγωγές;

– Πώς τοποθετείται στο αίτημα ο πακτωλός των δις του Ταμείου Ανάκαμψης να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των γουνεργατών και συνολικά των εργαζομένων, με μέτρα άμεσης ανακούφισης και όχι για την πριμοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων, όπως προορίζεται με ευθύνη ΕΕ και κυβέρνησης;».

17/12/2020 Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria