Ερχεται «πακέτο» χρηματοδότησης για μικρές επιχειρήσεις - OlaDeka

Ερχεται «πακέτο» χρηματοδότησης για μικρές επιχειρήσεις

Το ποσό αυτό θα διατεθεί για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων με τη μορφή της επιχορήγησης της φορολογικής απαλλαγής της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης καθώς και της επιδότησης του κόστους της νέων θέσεων απασχόλησης

Ένα νέο  κύκλο  χρηματοδότησης που θα αφορά  τα καθεστώτα «Γενική Επιχειρηματικότητα», «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων», «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» και «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους» του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016, σχεδιάζει να ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τις σχετικές αποφάσεις να υπογράφονται εντός των επομένων ημερών από τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση.

Ο νέος «γύρος» των προκηρύξεων, έρχεται συμπληρωματικά στην φαρέτρα των χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της οικονομίας, μετά από την αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού κατά 290 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα από το 1,150 δις. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά, στο 1,440 δις. ευρώ για το έτος 2020 με απόφαση η οποία υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή από τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Θεόδωρου Σκυλακάκη και Νίκου Παπαθανάση.

Το ποσό αυτό  θα διατεθεί για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων με τη μορφή της επιχορήγησης της φορολογικής απαλλαγής της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης καθώς και  της επιδότησης του κόστους της  νέων θέσεων απασχόλησης.

Ειδικότερα μετά την αύξηση του προϋπολογισμού, στο 1,440 δις. ευρώ, το συνολικό ποσό επιμερίζεται σε  : ενισχύσεις φορολογικών απαλλαγών διαμορφώνεται ύψους 630 εκατ. ευρώ (από 590 εκατ. ευρώ της αρχικής πρόβλεψης) και στα 810 εκατ. ευρώ (από 560 εκατ. ευρώ) για ενισχύσεις με τη μορφή της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

Κερδισμένοι από την αύξηση του προϋπολογισμού είναι οι μικρές επιχειρήσεις καθώς το καθεστώς «Επιχειρηματικότητα Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» υπερδιπλασιάζεται φθάνοντας τα 620 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 600 για επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις και 20 εκατ. για φορολογικές απαλλαγές από 280 εκατ. ευρω που ήταν  ο αρχικός προγραμματισμός για επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις και 20 εκατ. για φορολογικές απαλλαγές.

Να σημειωθεί ότι για το 2020  από  την αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού των δράσεων δεν θα προκύψει δαπάνη σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και απώλεια φορολογικών εσόδων,  καθώς τα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν δεν θα έχουν ολοκληρωθεί ή υλοποιηθεί στο 50% έως το τέλος του έτους . Ωστόσο εκτιμάται ότι για το 2021 η δαπάνη που θα προκύψει θα είναι ύψους  60 εκατ. ευρώ και θα επιβαρύνει  τον Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων .  Για την επόμενη τριετία  έως και το 2024  η δαπάνη εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων και η  απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 140 εκατ. ευρώ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria