Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ: Δεν θα τους αφήσουμε να παίζουν τη ζωή μας στα ζάρια - Εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας - OlaDeka

Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ: Δεν θα τους αφήσουμε να παίζουν τη ζωή μας στα ζάρια – Εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας

Με αφορμή τα επιφορτισμένα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής και τις επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών στην περιοχή, η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ τονίζει:

«Την ώρα που η ΠΕ Κοζάνης “βράζει” από τον κορονοϊό και οι καταγγελίες για ελλείψεις ουσιαστικών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, οι τραγικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας δείχνουν τον πραγματικό ένοχο γι’ αυτήν την επικίνδυνη εξέλιξη, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της πίσω από την “ατομική ευθύνη” και κουνάει το δάχτυλο στο λαό και τους εργαζόμενους να τηρήσουν ευλαβικά τα μέτρα αλλιώς “θα επιβληθούν νέα πιο σκληρά”. Η ανησυχία των τελευταίων ημερών από πλευράς κυβερνητικών στελεχών μόνο υποκριτική μπορεί να θεωρηθεί από τη στιγμή που δεν συνδυάστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα με ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας.

Αποτελούν πραγματική πρόκληση για τον λαό της περιοχής τα ευχολόγια και η “παρηγοριά” από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη, την ίδια στιγμή που υπάρχουν μια σειρά κρίσιμα ερωτήματα και αιτήματα που έχουν θέσει οι υγειονομικοί, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της περιοχής μας εδώ και μήνες.

– Τι μέτρα πάρθηκαν στους χώρους δουλειάς, όπου συγχρωτίζεται καθημερινά μεγάλος όγκος εργαζομένων όπως εργοστάσια ΔΕΗ, σουπερμάρκετ και δομές Υγείας και Πρόνοιας της ΠΕ Κοζάνης (νοσοκομεία, γηροκομεία, κλειστές δομές κλπ.); Υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες από εργαζόμενους και σωματεία για ελλιπή μέτρα προστασίας.

– Υπάρχει επάρκεια σε ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά) σε χώρους δουλειάς και υπηρεσίες ή επιβαρύνεται μόνο η ατομική ευθύνη και η τσέπη των εργαζομένων με βάση και πάλι καταγγελίες από αντίστοιχους χώρους; Η όποια ανάγκη για ελέγχους τήρησης των μέτρων δε γίνεται να εξαντλείται στους ατομικούς ελέγχους και τα ατομικά πρόστιμα, χωρίς να γίνονται ουσιαστικοί και συχνοί έλεγχοι στους μεγάλους χώρους δουλειάς.

– Κατά πόσο προχωράει με επάρκεια η ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων; Διαβεβαιώνεται πλέον και από επίσημα χείλη πως οι ιχνηλατήσεις πραγματοποιούνται μόνο από το τοπικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, το οποίο είναι τραγικά υποστελεχωμένο. Σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, λοιπόν, γιατί δεν εντάσσεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σ’ αυτή την τόσο κρίσιμη και αναγκαία διαδικασία για τον έλεγχο της διασποράς; Είναι ή δεν είναι εγκληματική η ευθύνη της κυβέρνησης και της 3ης ΥΠΕ που αντί να ενισχύσουν την ΠΦΥ με μέσα και προσωπικό συνεχίζουν ακόμα και τώρα να την αποψιλώνουν μετακινώντας γιατρούς από τα ΚΥ στα νοσοκομεία της περιοχής;

– Είναι ή όχι επιτακτική ανάγκη να γίνονται μαζικά, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ στους μεγάλους χώρους δουλειάς και μέσα στην πόλη;

– Σχετικά με τους συμπολίτες μας που νοσούν επιβεβαιωμένα, έχουν εξασφαλιστεί με ευθύνη τους κράτους και των τοπικών αρχών δομές για απομόνωση και παρακολούθηση της υγείας τους ή έχει αφεθεί η καραντίνα στην ατομική τους αποκλειστικά ευθύνη; Πώς είναι δυνατόν να απομονωθούν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που δεν χρήζουν νοσηλείας μέσα σε ένα σπίτι 60-70 τ.μ.; Είναι επιτακτική ανάγκη για επίταξη ιδιωτικών κλινών και ξενοδοχείων ώστε να απομονώνονται με ασφάλεια και να παρακολουθούνται ιατρικά τα κρούσματα ώστε να μειωθεί η ενδοοικογενειακή διασπορά.

– Σχετικά με τα θετικά κρούσματα στους χώρους δουλειάς, γίνεται επαρκής ιχνηλάτηση με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους; Εξασφαλίζονται όλες οι απαραίτητες άδειες για να εξασφαλιστεί η απομάκρυνση από την εργασία χωρίς να υπάρχει απειλή απώλειας εισοδήματος ή απόλυσης; Δίνονται σαφείς και επιστημονικά ορθές οδηγίες για την ασφαλή επιστροφή τους στην εργασία; Ή ακολουθούνται τα κουτσουρεμένα υγειονομικά πρωτόκολλα με γνώμονα τα κέρδη των εργοδοτών;

– Πώς απαντούν τα κυβερνητικά στελέχη στη δικαιολογημένη ανησυχία εκατοντάδων αυτοαπασχολούμενων εμπόρων της περιοχής; Η κυβέρνηση της ΝΔ εμπαίζει κυριολεκτικά τους μικρούς εμπόρους με την εφαρμογή του “click away” στη λειτουργία των καταστημάτων, από την οποία ευνοούνται οι εμπορικές αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα που έχουν ήδη μπουκώσει από τις παραγγελίες και τα υπερκέρδη. Έχουν εξασφαλιστεί όλα τα αναγκαία μέτρα στήριξης των μικρών εμπόρων, η άμεση ένταξή τους στο επίδομα ειδικού σκοπού, η γενναία διαγραφή μέρους των χρεών τους σε τράπεζες, εφορία, που έχουν συσσωρευτεί αυτή την περίοδο;

Και τέλος, εφόσον το 2ο κύμα ήταν αναμενόμενο και η τάση για την περιοχή μας είναι σταθερά αυξητική τους τελευταίους δύο μήνες, τι μέτρα πάρθηκαν από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες απαιτήσεις υγειονομικής περίθαλψης του λαού της περιοχής; Είναι διαρκείς οι καταγγελίες των εργαζομένων των νοσοκομείων της περιοχής (σωματείων, Επιτροπών Αγώνα) για ανεπαρκείς προσλήψεις προσωπικού και για μετατροπή των δομών Υγείας σε δομές μιας νόσου. Αντίστοιχες καταγγελίες και για τη λειτουργία των ΜΕΘ που ουσιαστικά λειτουργούν χωρίς επάρκεια σε εξειδικευμένο προσωπικό, όπως για παράδειγμα στο Νοσοκομείο Κοζάνης.

Αν η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι είχαν μεριμνήσει ουσιαστικά για όλα τα παραπάνω, δεν θα χρειαζόταν να χρησιμοποιήσουν το πιο “δυνατό της χαρτί”, της δήθεν “ανευθυνότητας πολιτών” και της “ατομικής ευθύνης” για την τήρηση των μέτρων. Οι στημένοι διάλογοι περί ανευθυνότητας πολιτών, απόκρυψης στοιχείων και φόβου στιγματισμού δεν μπορούν να δίνουν άλλοθι στα κυβερνητικά στελέχη και να αποτελούν την κύρια αιτία για την επιδημιολογική κατάσταση της ΠΕ Κοζάνης. Προλειαίνουν το έδαφος για πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown, που από μόνα τους δεν μπορούν να περιορίσουν τη διασπορά. Δεν μπορεί να επιδίδεται μονομερώς σ’ αυτά η κυβέρνηση με τις περίφημες επισκέψεις των στελεχών της. Στο κάτω κάτω, αν υπάρχει φόβος και ανασφάλεια, αυτά πυροδοτούνται από τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας και τη δραματική κατάσταση των δομών Υγείας στην περιοχή για τα οποία έχει αποκλειστική ευθύνη το κράτος.

Τα παραπάνω μέτρα πρέπει να γίνουν πράξη έστω και τώρα. Κάθε καθυστέρηση της κυβέρνησης ισοδυναμεί με ακόμη πιο βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Ο λαός να πει φτάνει πια και να απαιτήσει μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του εδώ και τώρα! Να βάλει στο στόχαστρο την πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα και κόστος, πολιτική που υπηρέτησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού και ένα σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα».

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria