Επιτέλους: Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S-400 - OlaDeka

Επιτέλους: Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S-400

Η Ουάσινγκτον προχώρησε τη Δευτέρα στην πολυαναμενόμενη κίνησή της επιβάλλοντας κυρώσεις εις βάρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας SSB για την αγορά και απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, ανακοίνωσε το μεσημέρι (ώρα Ουάσιγκτον) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Η απόφαση της Ουάσινγκτον θεωρείτο ειλημμένη από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters και τα τιμωρητικά μέτρα συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το αμερικανικό Κογκρέσο.

“Τα μέτρα που ελήφθησαν σήμερα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ (…) δεν θα ανεχθούν μεγάλες συναλλαγές με τους τομείς ρωσικής άμυνας και μυστικών πληροφοριών”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην ανακοίνωσή του.

Η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών S-400 θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας των ΗΠΑ και του Αμερικανικού προσωπικού, πρόσθεσε ο Πομπέο.

Ο ίδιος παράλληλα παρότρυνε την Τουρκία να επιλύσει το ζήτημα της απόκτησης των ρωσικών αμυντικών συστημάτων σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την Αγκυρα πολύτιμο σύμμαχο και σημαντικό περιφερειακό εταίρο.

Η κίνηση της Ουάσινγκτον αναμένεται να εξοργίσει την Άγκυρα και δυνητικά να βλάψει την τουρκική οικονομία, που ήδη πλήττεται από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Οι αμερικανικές κυρώσεις, που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον πρόεδρο της SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της.

Επίσης τα τιμωρητικά μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

Προηγουμένως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει κυρώσεις εις βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων αξιωματούχων.

Οι κυρώσεις εντάσσονται στα τιμωρητικά μέτρα της Ουάσινγκτον ενάντια στην απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.

Η πολυαναμενόμενη κίνηση της Ουάσινγκτον εξόργισε την Άγκυρα και δυνητικά αναμένεται να βλάψει την τουρκική οικονομία, που ήδη πλήττερα από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο κάλεσε την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα με τους S-400 σε συντονισμό με τις ΗΠΑ. Ο Πομπέο επιβεβαίωσε πως οι αμερικανικές κυρώσεις περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον πρόεδρο της SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της.

Επίσης τα τιμωρητικά μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

Σε ανάρτηση του στο Twitter o Πομπέο δήλωσε τα εξής:

“Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε στην αγορά και τη δοκιμή του συστήματος S-400 από τη Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις στο SSB της Τουρκίας δείχνουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως το #CAATSA. Δεν θα ανεχθούμε σημαντικές συναλλαγές με την Ρωσία στον αμυντικό τομέα.”

Η γραπτή δήλωση Πομπέο

Ειδικότερα, σε γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στην Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB), σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου περί κυρώσεων CAATSA, για την εν γνώσει συμμετοχή σε σημαντική συναλλαγή με την Rosoboronexport, την κύρια οντότητα εξαγωγών όπλων της Ρωσίας, από την οποία προμηθεύθηκε το σύστημα πυραύλων.

«Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής και αδειών στην SSB και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς θεώρησης βίζας για τον Δρα Ismail Demir, πρόεδρο της SSB και άλλους αξιωματούχους της SSB», αναφέρει ο Μάικ Πομπέο.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Τουρκία στα υψηλότερα επίπεδα και σε πολλές περιπτώσεις, ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και θα παρείχε σημαντικά κονδύλια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και ρωσική πρόσβαση στις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία.

«Ωστόσο, πρόσθεσε, η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει με την προμήθεια και τον έλεγχο του S-400, παρά τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών, διαλειτουργικών συστημάτων του ΝΑΤΟ για την κάλυψη των αμυντικών της απαιτήσεων. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της Τουρκίας και την εκκρεμούσα απομάκρυνση από την παγκόσμια συνεργασία για το μαχητικό αεροσκάφος F-35 Joint Strike Fighter».

Ο Μάικ Πομπέο σημείωσε ότι «η σημερινή δράση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν πλήρως το Τμήμα 231 της CAATSA και δεν θα ανεχθούν σημαντικές συναλλαγές με τους τομείς της άμυνας και των πληροφοριών της Ρωσίας».

Ταυτόχρονα κάλεσε την Τουρκία να επιλύσει αμέσως το πρόβλημα S-400 σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και ένας σημαντικός περιφερειακός εταίρος ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιδιώκουμε να συνεχίσουμε την από δεκαετιών ιστορία της παραγωγικής μας συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, απαλείφοντας το εμπόδιο της κατοχής από την Τουρκία των S-400, το συντομότερο δυνατό», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Σε δημοσιογραφική τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το διάστημα που πέρασε από τότε που ολοκληρώθηκε η συναλλαγή Τουρκίας – Ρωσίας, μέχρι την επιβολή κυρώσεων, δεν είναι μεγάλο, θυμίζοντας ότι για την Κίνα πέρασαν εννέα μήνες. Σημείωσε επίσης το γεγονός ότι πρώτη φορά επιβάλλονται παρόμοιες κυρώσεις σε σύμμαχο.

Σε άλλο ερώτημα είπε πως δεν υπάρχει κανείς συσχετισμός μεταξύ του χρόνου που επιλέχθηκε για την ανακοίνωση των κυρώσεων, με την υπερψήφιση από τη Βουλή και τη Γερουσία του προϋπολογισμού Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, ο οποίος υποχρεώνει τον πρόεδρο να επιβάλλει κυρώσεις CAATSA στην Τουρκία, ένα μήνα μετά την υπογραφή του σε νόμο.

Να σημειώσουμε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο, παρά το γεγονός ότι και στα δύο νομοθετικά σώματα οι πλειοψηφίες ήταν άνω του 80%.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για τις κυρώσεις προς την Τουρκία που συζητά η Ε.Ε., ο ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μνημόνευσε τις προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και είναι ότι αναμένει να υπάρχουν συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για όλες τις κυρώσεις

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν πλήρεις κυρώσεις αποκλεισμού και περιορισμούς θεώρησης βίζας στον Ismail Demir, πρόεδρο της SSBFaruk Yigit, αντιπρόεδρο της SSB Serhat Gencoglu, επικεφαλής του Τμήματος Αεροπορίας και Διαστήματος της SSB και Mustafa Alper Deniz, Διευθυντή Προγράμματος για την Περιφερειακή Διεύθυνση Συστημάτων Άμυνας της SSB.

Οι υπόλοιπες τέσσερεις κυρώσεις αφορούν:

  • απαγόρευση χορήγησης συγκεκριμένων αδειών εξαγωγής και αδειών στις ΗΠΑ για τυχόν αγαθά ή τεχνολογία που μεταφέρονται στην SSB (Ενότητα 235 (α) (2)) ·
    απαγόρευση δανείων ή πιστώσεων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ προς την SSB συνολικού ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε οποιαδήποτε περίοδο 12 μηνών (Ενότητα 235 (α) (3)) ·
    απαγόρευση της βοήθειας που προσφέρει η Τράπεζα Εισαγωγών Εξαγωγών των ΗΠΑ στην SSB (ενότητα 235 στοιχείο α) (1)
    απαίτηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιταχθούν στα δάνεια που θα ωφελούσαν την SSB από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (άρθρο 235 στοιχείο α) (4)) · και

Σημειώνει ότι η χθεσινή απόφαση καταδεικνύει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη δέσμευση του Υπουργείου Εξωτερικών για την πλήρη εφαρμογή του άρθρου 231 του CAATSA κι ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν όλους να αποφύγουν συναλλαγές με τους τιμωρηθέντες, οι οποίες ενδέχεται να διακινδυνεύσουν υποχρεωτικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για εξελιγμένα όπλα υψηλής αξίας.

Ανακοινώθηκε τέλος ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών πρόσθεσε τους τέσσερις αξιωματούχους της SSB στον Κατάλογο Ειδικά Χαρακτηρισμένων Υπηκόων και αποκλεισμένων ατόμων. Ως αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας, «παγώνουν» όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα που ανήκουν σε αυτά τα άτομα εντός της δικαιοδοσίας των Ηνωμένων Πολιτειών και γενικά απαγορεύεται σε κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών να πραγματοποιούν συναλλαγές μαζί τους. Επιπλέον, αποκλείονται επίσης τυχόν οντότητες που ανήκουν, άμεσα ή έμμεσα σε ποσοστό 50 τοις εκατό ή περισσότερο, σε ένα ή περισσότερα από τα 4 αυτά άτομα.

Με πληροφορίες Reuters-Sputnik μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΚΥΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Via

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria