Επιστήμονες FDA: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer - OlaDeka

Επιστήμονες FDA: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer

Πρώιμο “πράσινο” φως από τους επιστήμονες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, που αναφέρουν πως το εμβόλιο της Pfizer πληροί τις προϋποθέσεις για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης και δεν εγείρει ανησυχίες.

Το προσωπικό της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα δεδομένα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού από την φαρμακοβιομηχανία της Pfizer Inc. είναι σύμφωνα με τις οδηγίες της για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες για τη δυνατότητα διάθεσής του σύντομα στους Αμερικανούς ηλικίας 16 ετών και άνω.

Τα σχόλια διατυπώθηκαν σε έγγραφα που παρουσιάστηκαν πριν από τη συνεδρίαση των εξωτερικών εμπειρογνωμόνων την Πέμπτη για να συζητήσουν εάν το εμβόλιο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρία BioNTech SE θα πρέπει να εγκριθεί για επείγουσα χρήση.

Οι επιστήμονες της FDA φαίνεται πως επιβεβαιώνουν σε πρώιμο στάδιο την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όπως αναφέρουν τα έγγραφα της συνεδρίασης και να συμφωνούν πως δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας από τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου της pfizer.

Μάλιστα, αναμένεται να ενημερώσουν και τη συμβουλευτική επιτροπή σχετικά με την επάρκεια των δεδομένων που, σε πρώτη φάση, έστω και πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, δίνουν το πρώτο “πράσινο” φως και ένα ακόμη ενθαρρυντικό μήνυμα για τη χορήγηση άδειας άμεσης χρήσης. Μπορεί βέβαια η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να μην είναι ακόμη έτοιμη να εγκρίνει το εμβόλιο, ωστόσο ο νέο υλικό από το προσωπικό της ξεκαθαρίζει πως δεν εγείρονται λόγοι ανησυχίας.

Το εν λόγω έγγραφο πάντως, ανέφερε πως τα δεδομένα προέκυψαν από 38.000 δείγματα σε διάστημα 2 μηνών, τα οποία δείχνουν πως το εμβόλιο παρέχει ασφάλεια χωρίς να εντοπίζονται λόγοι ανησυχίας μετά τη δεύτερη δόση. Μάλιστα, σημειώνει πως η πιο κοινή αντίδραση μετά τον εμβολιασμό είναι δερματική στο σημείο όπου αυτός γίνεται, ακολουθούμενη από ενδεχόμενη κόπωση ή πονοκέφαλο.

Η FDA αναμένεται να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει το εμβόλιο εντός ημερών ή εβδομάδων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria