Εγκρίθηκε από τον οργανισμό φαρμάκων της ΕΕ το εμβόλιο Pfizer - BioNTech - OlaDeka

Εγκρίθηκε από τον οργανισμό φαρμάκων της ΕΕ το εμβόλιο Pfizer – BioNTech

Απομένει η παροχή άδειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει σήμερα, προκειμένου να ξεκινήσει η χορήγησή του στα κράτη – μέλη της Ένωσης.

Την υπό όρους χρήση του εμβολίου των Pfizer – BioNTech ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, μετά τη σημερινή του συνεδρίαση, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο προκειμένου αυτό να αρχίσει να χρησιμοποιείται και από τις χώρες της ΕΕ.

Θα ακολουθήσει σημερινή συνεδρίαση της Κομισιόν προκειμένου να υπάρξει η αδειοδότηση και να ξεκινήσει άμεσα η χορήγησή του στα κράτη – μέλη της Ένωσης.

Στην ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή διαβεβαιώνει ότι πρώτη της προτεραιότητα υπήρξε η αποτίμηση της ασφάλειας του εμβολίου. «Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η επιστημονική επιτροπή του EMA έλαβε θετική απόφαση για την έγκριση της υπό όρους κυκλοφορίας εντός της ΕΕ του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech», δήλωσε η γενική διευθύντρια του EMA Εμερ Κουκ κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Για αποφασιστική στιγμή έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζοντας είναι ώρα η ΕΕ να δράσει γρήγορα και υπογράμμισε ότι «περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ». Πιο συγκεκριμένα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε: «Eίναι αποφασιστική στιγμή στις προσπάθειές μας να προσφέρουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στους Ευρωπαίους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας μόλις έδωσε θετική γνωμάτευση για το εμβόλιο Pfizer/BioNtech. Τώρα θα δράσουμε γρήγορα. Περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ».

Από την πλευρά της η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, υπογράμμισε ότι «αυτή είναι η στιγμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης: είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον COVID19. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας συνέστησε μια υπό όρους αδειοδότηση κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech. H Eυρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα προχωρήσουν τώρα επειγόντως».

Σημειώνεται πως η Γερμανία, αντιμέτωπη με δριμύ δεύτερο κύμα της επιδημίας, άσκησε παρασκηνιακά πιέσεις στον EMA και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης του εμβολίου που έχει αναπτυχθεί από την γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech σε συνεργασία με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer, σύμφωνα με την Bild.

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και ο Καναδάς, πραγματοποιούν ήδη εμβολιασμούς, μετά το πράσινο φως των ρυθμιστικών τους αρχών. Μάλιστα η χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech εγκρίθηκε και στην Ελβετία. 

«Έπειτα από μια σχολαστική εξέταση των διαθέσιμων πληροφοριών, η Swissmedic κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19 των Pfizer/BioNTech είναι ασφαλές και τα πλεονεκτήματά του υπερτερούν των κινδύνων», επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου «Έπρεπε να πάρουμε αυτήν την απόφαση σύντομα, εγγυώμενοι τον σεβασμό σε τρεις βασικές προϋποθέσεις: την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα», δήλωσε ο διευθυντής της Swissmedic Ράιμουντ Μπρούχιν.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria