Δημήτρης Σαββόπουλος: «Το 2020 ήταν μια παραγωγική χρονιά για την Π.Ε Καστοριάς, αφού υλοποιήθηκε σημαντικό έργο» - OlaDeka

Δημήτρης Σαββόπουλος: «Το 2020 ήταν μια παραγωγική χρονιά για την Π.Ε Καστοριάς, αφού υλοποιήθηκε σημαντικό έργο»

«Η Καστοριά κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας του Covid-19, δοκιμάστηκε περισσότερο σε σχέση με άλλες περιοχές. Παρ’ όλα αυτά, το 2020 ήταν μια παραγωγική χρονιά για την Π.Ε Καστοριάς, αφού υλοποιήθηκε σημαντικό έργο», τόνισε στην «Φωνή», ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, για την Π.Ε Καστοριάς.

Σήραγγα Κλεισούρας και δίκτυα διανομής φυσικού αερίου είναι σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, δύο σημαντικά έργα τα οποία δρομολογήθηκαν μέσα στο 2020.

«Παρά τις δυσκολίες οι οποίες υπήρξαν, θεωρώ ότι το 2020, ήταν μία χρονιά η οποία είχε και ευχάριστα γεγονότα. Το σημαντικό είναιότι δρομολογήθηκε και περιμένουμε τις αμέσως επόμενες μέρες να γίνει υποβολή της πρότασης για το μεγάλο έργο το οποίο έχει σχεδιαστεί εδώ και πολλά χρόνια. Την σήραγγα της Κλεισούρας, με τελικό προϋπολογισμό 72.100.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο ήταν μελετητικά ώριμοαπό το 2012. Είναι μια συνέχεια της δημόσιας διοίκησης.

Ένα δεύτερο εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ό,τι Απρίλιο, άνοιξε η πρόσκληση από πλευράς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας η οποία και αφορά στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου στις περιοχές Καστοριάς, Μανιάκων και Άργους Ορεστικού. Έχει υποβληθεί πρόταση από τον μοναδικό δικαιούχο την ΔΕΔΑκαι περιμένουμε μέσα στο 2021, να βγει στον αέρα η διαγωνιστική διαδικασία της δημιουργίας των υποδομών. Είναι ένα έργο το οποίο Καστοριανός πολίτης το περίμενε εδώ και αρκετά χρόνια.

Στη συνέχεια και εφόσον όλα πάνε καλά, θα υπάρξει σχεδιασμός ώστε να προστεθούν κι άλλες τοπικές κοινότητες στο δίκτυο αυτό. Για την ώρα, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για τις τρεις περιοχές της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς τις οποίες προανέφερα. Η δημοπράτηση του έργου θα γίνει μέσα στο 2021. Τέλη του 2022 αρχές του 2023, θα έχουμε και τις πρώτες συνδέσεις», επισήμανε ο κ. Σαββόπουλος.

Φλέγον όμως ζήτημα για την Π.Ε Καστοριάς είναι το φράγμα Νεστορίου το οποίο βρίσκεται σε στασιμότητα.

«Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο. Εδώ και ενάμιση χρόνο που έχουμε αναλάβει τις τύχες της περιφερειακής αρχής, έχουνε γίνει πολλές επαφές με το αρμόδιο  Υπουργείο. Περιμένουμε υπομονετικά να δούμε ποια θα είναι τελικά η ανακοίνωση του υπουργείου.

Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Πρέπει το Υπουργείο να αποφασίσει τι τελικά θα γίνει με το συγκεκριμένο έργο. Δεν μπορεί αυτό το αναπτυξιακό έργο να περιμένει. Πρέπει το Υπουργείο επιτέλους να αποφασίσει. Έχουν γίνει πάρα πολλές συναντήσεις έχουν γίνει πάρα πολλές επαφές για το συγκεκριμένο ζήτημα», υπογράμμισε και συνέχισε λέγοντας: «Το ευχάριστο είναι ότι φέτος άρχισε η μελέτη του αρδευτικού.

Να υπενθυμίσω ότι είχε δημοπρατηθεί τον Ιανουάριο του 2014 όταν ήμασταν ξανά στη θέση της περιφερειακής αρχής. Η διαγωνιστική διαδικασία παρέμενε όμως επί πέντε χρόνια χωρίς καμία πράξη. Τέλος πάντων, υπογράφηκε η σύμβαση του 2019 και φέτος το καλοκαίρι, ξεκίνησε αυτή η μελέτη η οποία θα διαρκέσει περίπου ενάμιση με δύο χρόνια.

Από κει και πέρα, όσον αφορά  την άδεια εγκατάστασης, την προσφορά σύνδεσης του υδροηλεκτρικού σταθμού και την άδεια ηλεκτροπαραγωγής, έγιναν οι επαφές με το αρμόδιο Υπουργείο έτσι ώστε να πάρουμε την παράταση της άδειας εγκατάστασης. Υπήρχε ένα νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο δεν δινόταν πέραν των δύο ετών, περαιτέρω παράταση για την άδεια εγκατάστασης. Έγιναν οι ενέργειες από πλευράς του περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη και σύντομα θα πάρουμε την παράταση. Αυτό το οποίο όμως έχει σημασία είναι να συνεχιστούν οι εργασίες κατασκευής του φράγματος Νεστορίου».

Επίσης όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, μέσα στο 2020 ολοκληρώθηκαν, βρίσκονται σε εξέλιξη ή δημοπρατήθηκαν πολλά άλλα έργα για την περιοχή μας και αυτό, οφείλεται όπως είπε χαρακτηριστικά, στις υπηρεσίες της Π.Ε Καστοριάς οι οποίες αν και είναι υποστελεχωμένες, επιτελούν σημαντικό έργο.

«Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη περίπου πέντε έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,5 με 4 εκατομμύρια ευρώ για τα οδικά δίκτυα. Υπάρχουν επίσης εξέλιξη τρεις διαφορετικές εργολαβίες οι οποίες έχουν να κάνουν με αντιπλημμυρικής προστασίας έργα σε όλα τα σημεία της Π.Ε.

Επίσης έχουν υπογραφεί προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους Νεστορίου και Καστοριάς και σύντομα θα υπάρξει και προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Άργους Ορεστικού, με σκοπό την υλοποίηση έργων τα οποία προτείνονται από τους Δήμους.

Δημοπρατήθηκε ακόμη, η συντήρηση του Διοικητηρίου στο οποίο στεγάζεται η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 234.000 ευρώ. Μεταξύ άλλων αφορά στην πυρασφάλεια του κτιρίου, αποκαταστάσεις στην στέγη, κατασκευή τουαλέτας για ΑΜΕΑ.

Σύντομα, θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ένταξη χρηματοδοτικών εργαλείων στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Για πρώτη φορά εντάσσονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δύο νέες δράσεις. Η μία αφορά στην χρηματοδότηση των ΤΟΕΒ για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Με ενέργειες του περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη, δημιουργήθηκε μία νέα κατηγορία εγγειοβελτιωτικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ. Μάλιστα, θα μπορεί να γίνεται η ένταξη κάποιων μικρών έργων – παρεμβάσεις για τις οποίες παλαιότερα υπήρχε μια αδυναμία επιλεξιμότητας όσον αφορά στην χρηματοδότηση αυτών.

Υπάρχουν υφιστάμενα ΤΟΕΒ, τα οποία χρειάζονται την στήριξη της Πολιτείας, της Περιφέρειας.

Ξέρουμε ότι είναι ένας κλάδος όποιος στηρίζει αυτή τη στιγμή με τις δράσεις του μεγάλο κομμάτι του εργατικού δυναμικού και θεωρώ ότι είναι μία σημαντική επιτυχία τις περιφερειακής αρχής αυτή η νέα δράση των 5.000.000 ευρώ με σκοπό την στήριξη των ΤΟΕΒ σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Επίσης, στο καινούργιο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εντάχθηκε μία ακόμη δράση ύψους περίπου 4,5 εκατομμυρίων ευρώ για παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με ναούς και γενικότερα σε ότι έχει σχέση με θρησκευτικά μνημεία», σημείωσε.

Ο κ. Σαββόπουλος αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό της Π.Ε Καστοριάς για το 2021.

«Το 2021 θεωρώ ότι είναι μια χρονιά εξίσου σημαντική. Έχουμε βάλει πάρα πολλούς στόχους με άμεσο, την έναρξη των εργασιών για το φράγμα του Νεστορίου. Επίσης, την ένταξη πολλών και σημαντικών έργων όπως είναι το φράγμα και το αρδευτικό της Διποταμίας. Πρόκειται για ένα απολύτως ώριμο έργο. Η μελέτη είναι του υπουργείου Αγροτικής  Ανάπτυξης. Πρέπει όμως να βρεθεί τρόπος ώστε να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο», δήλωσε.

Ο κ. Σαββόπουλος στην συνέντευξή του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο αεροδρόμιο της Καστοριάς επισημαίνοντας ότι πριν από λίγες μέρες, απεστάλησαν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στην Π.Ε Καστοριάς, τα σχετικά έγγραφα για ολοκλήρωση μελετών με σκοπό την κατασκευή του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου, μια διαδικασία η οποία σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, θα ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια.

fonikastorias.gr Ελένη Ψωμαδάκη

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria