Α. Μάρκελλος: Κρίση κορονοϊού. Γρήγορη ανάλυση - OlaDeka

Α. Μάρκελλος: Κρίση κορονοϊού. Γρήγορη ανάλυση

«Κρίση κορονοϊού. Γρήγορη ανάλυση, το 2021 θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα και τον πλανήτη:Η εξέλιξη της πανδημίας και το μέλλον της πρέπει να εξηγηθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στους πολίτες, δίχως να δημιουργούνται πλασματικές ελπίδες, ώστε να ενισχυθεί η υπομονή -η οποία με λάθος ή ατελή μηνύματα, εξαντλείται ταχύτερα.

Βρισκόμαστε στην αρχή του Τέλους. Αλλά πολύ στην αρχή.

Ίσως τα χειρότερα να μην έχουν έρθει, κι αν (μακάρι), δεν έρθουν, όσα ήδη γίνονται και θα συνεχίσουν, είναι οριακώς οδυνηρά.

Σε πολλαπλά επίπεδα, με πρώτο την απειλή της υγείας, δεύτερο την οικονομική καταστροφή και τρίτο, την κοινωνική συνοχή.

Μην περιμένει κανείς πως μέσα σε λίγους μήνες θα υπάρχει επάρκεια ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων και με αυτά θα έχει εμβολιαστεί επαρκές ποσοστό του πληθυσμού, ώστε να ανασχεθεί.

Απλά, δεν είναι έτσι. Στην περίπτωση της Ελλάδας για παράδειγμα, και να λάβει η χώρα ας υποθέσουμε 10 εκ. εμβόλια, αυτά επαρκούν (διπλή δόση), για λιγότερο από το μισό του πληθυσμού. Πότε; Πόσοι θα το κάνουν; Η παραγωγή έχει τεχνικούς περιορισμούς, η διανομή ακόμη περισσότερους. Στην πράξη τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2021. Το νωρίτερο, και δεν είναι καθόλου βέβαιο πως επαρκεί αυτό το ποσοστό για ουσιαστική ανάσχεση.

Στο μεταξύ ο κορονοϊός «θα κάθεται και θα κοιτάει»; Όχι. Όσο δεν λειτουργεί αποτελεσματικά ο μόνος συνδυασμός που αποδίδει δραστικά, θα εξαπλώνεται. Τον συνδυασμό τον γνωρίζουμε:Μάσκες παντού, κοινωνικές αποστάσεις, ατομική ευθύνη, αποφυγή μετακινήσεων και πρωτίστως, αποφυγή συνεύρεσης σε κλειστούς και όχι πλήρως αεριζόμενους χώρους.

Θα πρέπει να θυμόμαστε διαρκώς: Ο κορονοϊός καθορίζει, εμείς, αμυνόμαστε.

Και να εμβολιαστεί «επαρκές» ποσοστό του πληθυσμού (τέλη 2021 το νωρίτερο, Άνοιξη του 2022, ρεαλιστικότερα), δεν είναι βέβαιο πόσο καιρό θα έχει αντισώματα ο εμβολιασθείς και κάθε πότε θα πρέπει να το επαναλαμβάνει.

Αν στο μεταξύ υπάρξει σημαντική μετάλλαξη (δεν είναι το πιθανότερο); Αν -που δεν εκτιμώ πως θα συμβεί, αλλά…-αποδειχθεί στην «Κλινική Φάση 4», πως κάποιο από τα εμβόλια έχει απρόβλεπτες παρενέργειες και πρέπει να σταματήσει;

Την ανατροπή σε αυτό το σκοτεινό χρονοδιάγραμμα μπορεί να φέρει μια νέα επιστημονική εξέλιξη.

Μέχρι τότε οι κυβερνήσεις πρέπει να λένε την αλήθεια με κατανοητό τρόπο να επιζητούν την ατομική ευθύνη και για όσους είναι εχθροί της κοινωνίας και των συνανθρώπων, να την επιβάλουν.

Τα τεστ πρέπει να γίνουν δωρεάν με απλό μήνυμα, μόνο έτσι θα έχουμε πραγματική εικόνα και ίσως να μπορέσουν να λειτουργήσουν εναλλακτικά σχήματα τοπικών ανοιγμάτων, ανά πόλη ή νομό.

Ο ιός καθορίζει, εμείς ας αμυνόμαστε μέχρι -το όχι και πολύ άμεσο μέλλον- να αρχίσουμε να τον νικάμε.»

Κρίση κορονοϊού. Γρήγορη ανάλυση, το 2021 θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα και τον πλανήτη: Η εξέλιξη της πανδημίας και…

Δημοσιεύτηκε από Alekos Markellos στις Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria