Άστεγος γιόρτασε την “Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία” - Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση – Η απάντηση του Δήμου Καστοριάς - OlaDeka

Άστεγος γιόρτασε την “Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία” – Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση – Η απάντηση του Δήμου Καστοριάς

Χωρίς στέγη συνεχίζει να βρίσκεται ένας από τους πλέον δραστήριους συλλόγους της Καστοριάς και δεν είναι άλλος από τον Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, γεγονός που αντιμετωπίζουν τα μέλη του εδώ και 14 μήνες!

Παγκόσμια Ημέρα η σημερινή 3 Δεκεμβρίου για άτομα με αναπηρία κάθε μορφής. Να θυμίσουμε ότι οι ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι αντιμέτωποι ακόμα και με ολική αναπηρία, καθώς η ασθένεια προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο νευρικό σύστημα. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη αυτοάνοση ασθένεια, που αρχικά προκαλεί παράλυση των κάτω άκρων και σιγά σιγά προχωρά σε ολόκληρο το σώμα.

Εδώ και αρκετά χρόνια στην Καστοριά, έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί σύλλογος που απαρτίζεται τόσο από άτομα που πάσχουν από την σκληρή αυτή ασθένεια, όσο και από συγγενείς και φίλους αυτών. Ο σύλλογος κατά το παρελθόν είχε επιδείξει τεράστιο έργο, με πολλές διοργανώσεις αλλά και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας, προς τους ασθενείς και το συγγενικό περιβάλλον τους. Όλα αυτά βέβαια γιατί ο σύλλογος διέθετε τον δικό του χώρο, όπου στεγαζόταν και ο οποίος είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο Καστοριάς, επί θητείας Ανέστη Αγγελή. Όμως το 2018, όπως μας μεταφέρουν μέλη του συλλόγου, ενημερώθηκε ότι θα πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν από τον χώρο αυτό, ο οποίος με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, θα μετατρέπονταν σε Κέντρο Διημέρευσης.

Οι άνθρωποι του συλλόγου, μη έχοντας άλλη λύση, όπως μας μεταφέρουν στον ditikostipos.gr άδεισαν τον χώρο, μεταφέροντας όλα τα αντικείμενα  σε αποθήκη ιδιώτη. Στο καθεστώς αυτό μάλιστα, βρίσκονται επί 14 μήνες! Μάλιστα, όπως μας είπαν, έχουν γίνει επαφές με την νέα δημοτική αρχή της Καστοριάς, για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα αυτό. Χαρακτηριστικό των όσων μας μεταφέρουν είναι, πως οι ευχές είναι ωραίες και ευπρόσδεκτες, αλλά μια τέτοια σημαντική μέρα, ο σύλλογος δεν είχε τον δικό του χώρο για τις δράσεις του. Επίσης αν σε κάποια περίπτωση, ζητηθεί από κάποιον πολίτη αναπηρικό αμαξίδιο, τότε ξεκινά ένας Γολγοθάς καθώς θα πρέπει να αναζητηθεί άτομο που έχει κλειδί της αποθήκης, να ψάξουν μέσα στα στοιβαγμένα πράγματα, να το εντοπίσουν, να το καθαρίσουν και να το παραδώσουν για χρήση, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αφού και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της ασθένειας.

Η απάντηση του δήμου Καστοριάς

Ο ditikostipos.gr επικοινώνησε για το ζήτημα με τον δήμο Καστοριάς, ο οποίος παραδέχτηκε ότι όντως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την στέγαση των συλλόγων. Μάλιστα, όπως τόνισαν, το τρέχων έτος, το 2020 δηλαδή, ο δήμος Καστοριάς, το έχει αφιερώσει στην πλήρη καταγραφή και την αξιοποίηση όλης της δημοτικής περιουσίας. Όμως λόγω των δύσκολων καταστάσεων που προέκυψαν από την πανδημία του κορονοϊού, η διαδικασία αυτή έχει ελαφρώς καθυστερήσει.

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο δήμος Καστοριάς, είναι πρόθυμος, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής των κτιρίων, να εξετάσει το αίτημα του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και να παραχωρήσει χώρο για την στέγαση του, καθώς και σε άλλους συλλόγους που αντιμετωπίζουν το ίδιο οξύ πρόβλημα. Άλλωστε, μεγαλύτερη σημασία από όλα έχει η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, όπως τονίστηκε εκ μέρους του δήμου Καστοριάς, κάτι που ο εν λόγω σύλλογος με τις δράσεις του στο παρελθόν έχει αποδείξει εμπράκτως.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria