IFF: Κορονοϊός, "Cluster 5" και mink - Ενημέρωση με αποδείξεις και στοιχεία - Μόνο στο oladeka.com - OlaDeka

IFF: Κορονοϊός, “Cluster 5” και mink – Ενημέρωση με αποδείξεις και στοιχεία – Μόνο στο oladeka.com

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα επί του θέματος
● Υπάρχει ένα προσωρινό μέτρο για τη σφαγή των βιζόν στη Δανία εξαιτίας ενός στελέχους (“Cluster 5”) του κορονοϊού.
● Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων σημειώνει ανησυχίες σχετικά με τη μετάλλαξη
Ο αντίκτυπος στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου στερείται αποδεικτικών στοιχείων.
● Ο οργανισμός παρουσιάζει επίσης, μια σειρά από απαντήσεις που πρέπει να λάβουν υπόψη οι εθνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων
παρακολούθησης, βιοασφάλειας και δοκιμών σε ζώα και ανθρώπους. Δεν περιλαμβάνει μια μαζική θανάτωση των βιζόν.
● Η ίδια εκτίμηση ταχείας επικινδυνότητας διαπίστωσε ότι τα επεξεργασμένα (γούνα) δέρματα δεν θεωρούνται πηγή
SARS-CoV2 και επομένως η πιθανότητα εξάπλωσης των παραλλαγών SARS-CoV-2 θεωρείται πολύ χαμηλή.
● Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων τόνισε ότι «αν και πολλά είδη ζώων έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2, αυτές οι λοιμώξεις δεν αποτελούν κινητήρια δύναμη της πανδημίας COVID-19. Η πανδημία
μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ». (1*)

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων: Ταχεία αξιολόγηση κινδύνου

● Η ταχεία εκτίμηση κινδύνου του οργανισμού (2*) (12 Νοεμβρίου 2020) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα, την ανοσία και τη διασυνοριακή εξάπλωση, το συνολικό επίπεδο κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία που προκαλείται από παραλλαγές που σχετίζονται με το SARS-CoV-2 των μινκ, μπορεί να προσδιοριστεί ως:

Χαμηλή για τον γενικό πληθυσμό και μέτρια για ιατρικά ευάλωτα άτομα, κάτι που δεν διαφέρει από άλλα στελέχη SARS-CoV-2 (που δεν σχετίζονται με το μινκ).

Χαμηλό για τον γενικό πληθυσμό σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση εκτροφείων βιζόν και μέτρια έως υψηλή για ιατρικά ευάλωτα άτομα που ζουν στις ίδιες περιοχές.

Μέτρια για μη ιατρικά ευάλωτα άτομα με επαγγελματική έκθεση και πολύ υψηλή για ιατρικά ευάλωτα άτομα με επαγγελματική έκθεση.

● Ο οργανισμός σημειώνει επίσης ότι οι ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο αυτής της μετάλλαξης στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν διαθέτουν αποδεικτικά στοιχεία: «Το ότι η μετάλλαξη του SARS-CoV-2 θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, πρέπει να επιβεβαιωθεί και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες»

● Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως, ο οργανισμός σημειώνει ότι οι εθνικές αρχές πρέπει να εξετάσουν μια σειρά συμβατικών επιλογών, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών σε ανθρώπους, πρόληψη και έλεγχο λοιμώξεων για τους εργαζομένους, δοκιμές σε ζώα και πρόληψη της εξάπλωσης από ζώα και την ανάπτυξη στρατηγικών ετοιμότητας και αντίδρασης.

Αξιολόγηση ΠΟΥ: Τεκμηριωμένη προσέγγιση και μέτρα βιοασφάλειας

● Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ (Δρ Margaret Harris) δήλωσε ότι ο παγκόσμιος κίνδυνος που σχετίζεται με τη νέα μετάλλαξη των μινκ είναι πολύ χαμηλός, ότι η μετάλλαξη “cluster 5” πρέπει να παρακολουθείται και ότι ορισμένα μέλη της διεθνούς κοινότητας και τα μέσα ενημέρωσης έχουν παρεξηγήσει το επίπεδο απειλής.

  1. 1 ​Citation: ​here​ ​(18th November 2020)
  2. 2 Citation: ​here​ (12th November 2020)
  3. 3 Citation: ​here​ (12th November 2020)

Επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ (Soumya Swaminathan) δήλωσε ότι «οι μεταλλάξεις [σε ιούς] είναι φυσιολογικές. Αυτοί οι τύποι αλλαγών στον ιό είναι κάτι που παρακολουθούμε από την αρχή […] Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε ποιες είναι οι επιπτώσεις, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με το αν αυτή η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου» (4*).

Δανέζικη κυβέρνηση: Η απόφαση λήφθηκε με «βαριά καρδιά»

● Ο κορονοϊός έχει αναφερθεί σε μινκ, σε 237 αγροκτήματα στο Γιουτλάνδη της Δανίας, στα βορειοδυτικά της χώρας σε lockdown τεσσάρων εβδομάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, 12 άτομα έχουν προσβληθεί από ένα μεταλλαγμένο στέλεχος (“CLUSTER 5”) κορονοϊού.(5*) Η θανάτωση αφορά σε έως και 17 εκατομμύρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων όλων αυτών από τα 900 αγροκτήματα που βρίσκονται επί του παρόντος εκτός της περιοχής καραντίνας. (6*)

● Πρέπει να αναγνωριστεί ότι η κίνηση της Δανέζικης Κυβέρνησης (βάσει της εκτίμησης κινδύνου του Statens Serum Institute) είναι προβληματική.

Ο ΠΟΥ «τόνισε ότι οι μεταλλάξεις συμβαίνουν συνεχώς και η συντριπτική πλειονότητα δεν αλλάζει τη θεμελιώδη συμπεριφορά του Sars-Cov-2» . (7*)

Η αντίδραση θα μπορούσε τελικά να χαρακτηριστεί δυσανάλογη. Το Statens Serum Institute δεν ισχυρίστηκε ότι αυτή η μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική.

● Η πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, είπε ότι η απόφαση ελήφθη με «βαριά καρδιά» και ζήτησε συγγνώμη από τους κτηνοτρόφους μινκ που κατέστρεψαν το «έργο της ζωής τους». (8*) Η δανέζικη κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη και εξακολουθεί να υποστηρίζει τον τομέα της γούνας.

Επιστήμονες: Μικρή αιτία ανησυχίας για εμβόλια

● Βασικά, τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει αυξανόμενη επιστημονική και ιατρική γνώμη (Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και Πανεπιστήμιο του Aarhus) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μικρή ξεκάθαρα αιτία ανησυχίας αναφορικά με το ότι ένα εμβόλιο θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της λεγόμενης παραλλαγής «cluster 5» του κορονοϊού. (9*)

● Ο Dr Anthony Fauci (ανώτερος αξιωματούχος μολυσματικών ασθενειών των ΗΠΑ) δήλωσε: «… δεν φαίνεται σε αυτό το σημείο ότι η μετάλλαξη που έχει αναγνωριστεί στα μινκ ότι θα έχει αντίκτυπο στην επίδραση του ανοσοποιητικού εμβολίου ». (10*)

● Καθηγητής Jens Lundgren (Rigshospitalet στη Δανία): «Δεν υπάρχει τίποτα στην έκθεση που να αιτιολογεί το συμπέρασμα ότι αυτή η συγκεκριμένη μετάλλαξη μπορεί να συνιστά κίνδυνο για ένα εμβόλιο» . (11*)

Βιομηχανική απόκριση: Συνεργασία με αρχές, επιστήμονες και στοιχεία

● Χάρη στα υπάρχοντα και αναπτυσσόμενα προγράμματα καλής μεταχείρισης και διαβίωσης των ζώων, εκτροφή γούνας διέπεται από αυστηρούς εθνικούς και διεθνείς νόμους. Η βιομηχανία γούνας είναι ένας ζωτικός εταίρος εδώ και απαραίτητος για την εφαρμογή του φάσματος των απαιτούμενων μέτρων.

● Η ζήτηση στην αγορά (ειδικά για το βιζόν) είναι ισχυρή. Οι τιμές και οι πωλήσεις παραμένουν εξίσου ισχυρές.

4 Citation: ​here​ (10th November 2020)
5 Citation: ​here​ (11th November 2020)
6 Citation: ​here​ (14th November 2020)
7 Citation: ​here​ (9th November 2020)
8 Citation: ​here​ (4th November 2020)
9 Citation: ​here​ ​(11th November 2020)
10 Citation: ​here​ (12th November 2020)
11 Citation: ​here​ (5th November 2020) and ​here​ (11th November 2020)

● Η ανάπτυξη του Furmark® – η παγκόσμια διασφάλιση καλής διαβίωσης και βιωσιμότητας των ζώων για τη γούνα – συνεχίζεται.

Brands και κατασκευαστές: «Oι ίδιες οι γούνες δεν αποτελούν πηγή μολύνσεων SARS-CoV-2»

● Δεδομένου του σημαντικού αριθμού επωνύμων εταιριών και κατασκευαστών που εργάζονται με γούνα, υπάρχουν προφανείς και σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν γύρω από τον κορονοϊό και τις γούνες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή.

Εν ολίγοις: Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων δεν θεωρεί ότι τα γουνοδέρματα αποτελούν πηγή SARS-CoV2.

● Ο Tarja Sironen (Αναπληρωτής Καθηγητής Αναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων, Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι) αναφέρει στο σημείωμά του (12 Ιουνίου 2020) ότι οι γούνες δεν αποτελούν πηγή μολύνσεων SARS-CoV-2:
Οι ζωικές πηγές SARS-CoV-2 είναι σπάνιες, αλλά πιθανώς και να περιλαμβάνονται σε αυτές και τα μινκ. Οι ανθρώπινοι κορονοϊοί παραμένουν σε επιφάνειες για ώρες, ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και το υλικό της κάθε επιφάνειας, ενώ η παραμονή να είναι μικρότερη σε θερμές και ξηρές συνθήκες. Το SARS-CoV-2 παραμένει στον αέρα για τουλάχιστον τρεις ώρες.

Με βάση τα συσσωρευμένα δεδομένα και τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γούνας, οι ίδιες οι γούνες δεν αποτελούν πηγή μολύνσεων SARS-CoV-2. Επιφανειακή μόλυνση των γουναρικών από μολυσμένο άτομο μπορεί να συμβεί όπως για οποιοδήποτε άλλο ρούχο ή επιφάνεια.

● Η ταχεία εκτίμηση κινδύνου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου (12*) (12 Νοεμβρίου 2020) εξέτασε την επεξεργασία των γουνοδερμάτων. Κοιτάζοντας ολόκληρη τη διαδικασία, που πραγματοποιήθηκε από εκπαιδευμένο και προστατευμένο προσωπικό, αναγνώρισαν ότι διασφαλίζει την αφαίρεση κάθε ίχνους του ιού (αν πράγματι υπάρχουν στην αρχή), επιβεβαίωσαν ότι τα κατεργασμένα δέρματα δεν θεωρούνται πηγή SARS-CoV2 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα εξάπλωσης είναι «πολύ χαμηλή».

Όταν το βιζόν δίνει το δέρμα του, η διαδικασία ξήρανσης και η περίοδος αποθήκευσης θα μειώσουν το ιικό φορτίο στα δέρματα, αν και αυτό μπορεί να μην απενεργοποιήσει εντελώς τον ιό, ο οποίος μπορεί να παραμείνει βιώσιμος στα νωπά δέρματα που μεταφέρονται σε άλλες περιοχές για περαιτέρω κατεργασία. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιπρόσθετη μόλυνση των ακατέργαστων δερμάτων από μολυσμένο άτομο. Τα επεξεργασμένα δέρματα θεωρούνται ασφαλή, καθώς ο SARS-CoV-2 εξουδετερώνεται στη χημική επεξεργασία βυρσοδεψίας. Στη διαδικασία αυτή χρησιμοποιούνται απορρυπαντικά, αντιβακτηριακοί παράγοντες, potassium alum και άλλα άλατα διαλυμένα σε νερό. Η διαδικασία βυρσοδεψίας διαρκεί 4-5 ημέρες κατά τις οποίες το δέρμα υφίσταται πλύσιμο, πάχυνση και άλλες μηχανικές εργασίες για τη βελτίωση της ποιότητάς του, συχνά σε όξινα λουτρά pH. Οι διαδικασίες που εφαρμόζονται, εκτελούνται από εκπαιδευμένο και προστατευμένο προσωπικό, η οξύτητα των λουτρών και οι χρόνοι εκτέλεσης δεν ευνοούν την επιβίωση, τον πολλαπλασιασμό και τη μετάδοση βακτηρίων ή ιών.

Η διαδικασία αποθήκευσης, ξήρανσης και βυρσοδεψίας, που απαιτεί πολλές πλύσεις και η περαιτέρω ξήρανση του προϊόντος, θα εξασφαλίσει ότι αφαιρείται όλο το ίχνος του ιού. Με βάση αυτά τα δεδομένα, τα επεξεργασμένα δέρματα δεν θεωρούνται πηγή SARS-CoV2 και ως εκ τούτου η πιθανότητα εξάπλωσης των παραλλαγών SARS-CoV-2 από επεξεργασμένα δέρματα θεωρείται πολύ μικρή.

● Όπως αναγνωρίστηκε από την ταχεία εκτίμηση κινδύνου, η πραγματική επεξεργασία της γούνας «δεν ευνοεί την επιβίωση, τον πολλαπλασιασμό και τη μετάδοση βακτηρίων ή ιών».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων, ακόμη πιο επιφυλακτικός στην εκτίμησή του, τόνισε ότι «απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των κινδύνων μολυσμένων δερμάτων και γούνας από ζώα σε αγροκτήματα με SARS-CoV-2» (13*)

12 Παραπομπή: here (12 Νοεμβρίου 2020)

13 Citation: ​here​ ​(16th November 2020)

Παγκόσμια προοπτική: Περιορισμένες λοιμώξεις, περιορισμένος αντίκτυπος

● Τα βιζόν σε διάφορες χώρες (λόγω ευαισθησίας) βρέθηκαν να έχουν κορονοϊό. Δεν είναι αλήθεια ότι έχουν το “Cluster 5”. Ωστόσο, το βιζόν είναι γνωστό ότι είναι ευαίσθητο στον κορονοϊό και όπως και οι άνθρωποι, μπορούν να παρουσιάσουν μια σειρά συμπτωμάτων (από καθόλου συμπτώματα έως σοβαρά προβλήματα). (14*)

● Στη Σουηδία, η αναπληρωτής επικεφαλής κτηνίατρος (Lena Hellqvist Björnerot) επιβεβαίωσε ότι «έχουν επιβληθεί περιορισμοί μετακίνησης και αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας σε όλες τις εκμεταλλεύσεις βιζόν στη Σουηδία, και όχι μόνο σε όσους έχουν μολυνθεί». Η δήλωσή της επανέλαβε το γεγονός ότι “καμία από τις μεταλλάξεις αμινοξέων που περιγράφονται στην ακίδα πρωτεΐνης των πρόσφατων ιών SARS-CoV-2 βιζόν δεν υπάρχει μέχρι στιγμής στο γονίδιο αιχμής των σουηδικών ιών SARS-CoV-2 βιζόν”. Επιβεβαίωσε επίσης ρητά ότι «δεν σκοπεύουν να θανατώσουν τα ζώα σε αυτή τη χρονική στιγμή» και «η θανάτωση θα έχει περιορισμένη επίδραση». (15*)

● Στις ΗΠΑ, έχει υιοθετηθεί μια παρόμοια προσέγγιση. Το Υπουργείο Γεωργίας ήταν ξεκάθαρο: «Πιστεύουμε ότι η καραντίνα που επηρεάζει τις εκμεταλλεύσεις βιζόν εκτός από την εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας θα επιτύχει στον έλεγχο του SARS-CoV-2 σε αυτές τις τοποθεσίες». (16*) Οι πολιτείες των ΗΠΑ, Utah, Wisconsin και Michigan (όπου ο κορονοϊός έχει σκοτώσει μινκς) επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για θανάτωση.

● Στον Καναδά, δεν υπάρχουν ενδείξεις κορονοϊού. Το Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων του Οντάριο επιβεβαίωσε ότι: «δεν υπάρχουν γνωστές περιπτώσεις COVID-19 σε εκτροφεία βιζόν στο Οντάριο ή τον Καναδά». (17*) Ο Καναδάς έχει περίπου 70 αγροκτήματα και περίπου 2 εκατομμύρια βιζόν.

● Στην Ιταλία, την οποία το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων συμπεριλαμβάνει στον κατάλογο των 18 χωρών στις οποίες έχουν αναφερθεί λοιμώξεις σε μινκ, το πραγματικό αποτέλεσμα ήταν ένα κρούσμα: «ένα οριακά θετικό». Σημείωσαν επίσης ότι «μπορούμε να υποθέσουμε ότι η κυκλοφορία του ιού δεν [πραγματοποιήθηκε] στο αγρόκτημα και τα διαγνωστικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να αποδοθούν σε μόλυνση ή ειδική περίπτωση». (19*). Περίπου 1.500 βιζόν εξετάστηκαν και δεν εντοπίστηκαν περαιτέρω περιπτώσεις και οι δραστηριότητες παρακολούθησης συνεχίζονται.

● Στην Ισπανία, ένας μικρός αριθμός μολύνσεων (> 80) βρέθηκαν σε μινκ σε ένα μόνο αγρόκτημα τον Ιούλιο και «δεν παρατηρήθηκαν κλινικά συμπτώματα μεταξύ των ζώων». Υιοθετήθηκαν περαιτέρω μέτρα υγιεινής και βιοασφάλειας και περιορίστηκαν οι κινήσεις. (20*)

● Στη Λιθουανία, το Υπουργείο Γεωργίας παρακολουθεί την κατάσταση: δεν έχουν υπάρξει λοιμώξεις. (21*)

● Στη Φινλανδία, δεν έχουν εντοπιστεί λοιμώξεις στο βιζόν. (22*)

● Στην Ελλάδα, ο κορονοϊός έχει βρεθεί σε μινκ, σε δύο φάρμες στο βόρειο τμήμα της χώρας (σ.σ προφανώς οι πληροφορίες για το σύνολο των μονάδων δεν έχουν την τελευταία ενημέρωση αφού ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Π.Ε. Κοζάνης Θεόφιλος Καντζόγλου, δήλωσε ότιέχουν εντοπιστεί κρούσματα συνολικά σε οκτώ φάρμες, τέσσερις (4) στην Κοζάνη, τρεις (3) στην Καστοριά και μια στα Γρεβενά.).

● Στην Πολωνία, η Επικεφαλής Κτηνιατρική Επιθεώρηση οφείλει να διεξάγει δοκιμές σε τέσσερις διοικητικές περιοχές.
Τα αποτελέσματα αναμένονται στα τέλη Νοεμβρίου. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης

IFF

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria