DAILYMAIL: Δείτε φωτό από την θανάτωση μινκ στην Ελλάδα - Στη Δανία οι φαρμαδόροι ξεσηκώνονται - Τι λέει το Ευρ. Κέντρο Πρόληψης νοσημάτων για τη μετάλλαξη - OlaDeka

DAILYMAIL: Δείτε φωτό από την θανάτωση μινκ στην Ελλάδα – Στη Δανία οι φαρμαδόροι ξεσηκώνονται – Τι λέει το Ευρ. Κέντρο Πρόληψης νοσημάτων για τη μετάλλαξη

Η Ελλάδα θανάτωσε 2.500 βιζόν που είχαν κολλήσει ένα μεταλλαγμένο στέλεχος κοροναϊού καθώς οι Δανοί αγρότες απαιτούν τον τερματισμό της εξόντωσης 17 εκατομμυρίων μινκ.

Η θανάτωση των βιζόν στην Ευρώπη έρχεται μετά από ένα μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού που εντοπίστηκε στα ζώα της Δανίας. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι θα μπορούσε να μεταδοθεί στους ανθρώπους και να καταστήσει τα εμβόλια λιγότερο ισχυρά και αποτελεσματικά.

Στη βόρεια Ελλάδα, η σφαγή ξεκίνησε αφού προέκυψαν μερικά ζώα με θετικά αποτελέσματα για τον κορονοϊό σε ένα αγρόκτημα κοντά στο χωριό Καλονέρι.

Έλληνες αξιωματούχοι είπαν ότι το ο ιός αυτών των βιζόν δεν είχε μεταλλαχθεί.

Μια εναέρια εικόνα που τραβήχτηκε από ένα drone δείχνει σκαπτικό μηχάνημα, καθοδηγούμενο από υπάλληλο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της Δυτικής Μακεδονίας να θάβει βιζόν σε μια μεγάλη τρύπα
Η Ελλάδα έχει αρχίσει τη θανάτωση 2.500 βιζόν που έχουν βρεθεί ότι έχουν μολυνθεί με ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού που οι επιστήμονες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να κάνουν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά στον άνθρωπο
Περισσότερες από 80 φάρμες βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα, με περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια βιζόν.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ελλάδα θα εξοντώσει ολόκληρο τον πληθυσμό των βιζόν
Η θανάτωση των ζώων έλαβε χώρα σε ένα αγρόκτημα κοντά στο χωριό Καλονέρι του δήμου Βοΐου Κοζάνης, στη Βόρεια Ελλάδα (εικόνα)

Ο Αθανάσιος Λάγκας του συνδέσμου εκτροφέων γουνοφόρων Ελλάδας, δήλωσε την Παρασκευή ότι τα ζώα ελέγχθηκαν αφού οι ιδιοκτήτες της φάρμας βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί από τον ιό. Περίπου 300 φαρμαδόροι έχουν δοκιμαστεί για τον κορονοϊό, ενώ 10 βρέθηκαν θετικοί, είπε.

Περισσότερες από 80 εκμεταλλεύσεις – φάρμες βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα, με περίπου 1,3 εκατομμύρια βιζόν. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ελλάδα θα εξοντώσει ολόκληρο τον πληθυσμό των βιζόν. 

Εν τω μεταξύ, οι Δανοί αγρότες ζήτησαν τον τερματισμό της εξόντωσης 17 εκατομμυρίων βιζόν, αφού δεν έχουν καταγραφεί νέα κρούσματα ατόμων που έχουν μολυνθεί με το μεταλλαγμένο ιό.

Μια μεγάλη ομάδα κτηνοτρόφων βγήκαν στο δρόμο με τα τρακτέρ τους για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση κατά της σφαγής, η οποία απειλεί τη βιομηχανία βιζόν.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε λίγο μετά, αφότου ο υπουργός Υγείας Magnus Heunicke δήλωσε την Παρασκευή ότι η Δανία δεν έχει καταγράψει νέα κρούσματα σε ανθρώπους που να έχουν μολυνθεί με το λεγόμενο Cluster-5 στέλεχος μεταλλαγμένου κορονοϊού που προέρχεται από βιζόν.

Η Δανία την περασμένη εβδομάδα διέταξε τη σφαγή εκατομμυρίων βιζόν αφού διαπίστωσε ότι ο μεταλλαγμένος ιός, ο οποίος μόλυνε 12 άτομα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, έδειξε μειωμένη ευαισθησία στα αντισώματα, μειώνοντας ενδεχομένως την αποτελεσματικότητα των μελλοντικών εμβολίων.

Ο κορονοϊός εξελίσσεται συνεχώς καθώς αναπαράγεται αλλά, μέχρι σήμερα, καμία από τις αναγνωρισμένες μεταλλάξεις δεν άλλαξε τίποτα σχετικά με τη μεταδοτικότητα ή τη θνησιμότητα του COVID-19.

Πολλοί κτηνοτρόφοι βγήκαν στους δρόμους με τα τρακτέρ τους για να διαμαρτυρηθούν για τη μαζική σφαγή των βιζόν της Δανίας μετά από ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που ήταν σε θέση να μεταπηδήσει από τα ζώα στους ανθρώπους.
Εικόνα: Ο αγρότης που οδηγούσε τη γραμμή είχε δέσει μια πινακίδα στο μπροστινό μέρος του οχήματός του που έγραφε: «Αυτός που δίνει την παραγγελία – Σκουπίδια»

Στις εικόνες από τη διαμαρτυρία φαίνεται μια μεγάλη σειρά τρακτέρ μέχρι το τέλος ενός δρόμου στο Άαλμποργκ, στη βορειοδυτική Δανία.

Ο αγρότης που οδηγούσε την πορεία των τρακτέρ είχε δέσει μια πινακίδα στο μπροστινό μέρος του οχήματός του που έγραφε: «Αυτός που δίνει την παραγγελία – Σκουπίδια»

Εκείνοι που αντιτίθενται στη θανάτωση των βιζόν, υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικό, και έχουν επίσης διαμαρτυρηθεί ενάντια σε διάφορους περιορισμούς σε επτά δήμους στη Βόρεια Γιουτλάνδη για περισσότερα από 280.000 άτομα μετά την ανακάλυψη του μεταλλαγμένου στελέχους.

Αρμόδιοι του Κρατικού Ινστιτούτου State Serum Institute της χώρας (SSI), το οποίο ασχολείται με τις μολυσματικές ασθένειες, δήλωσαν ότι οι τυχαίοι έλεγχοι δεν έδειξαν νέα κρούσματα Cluster-5 σε ανθρώπους μεταξύ 12 Οκτωβρίου και 25 Οκτωβρίου.

Το ινστιτούτο την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του γονιδιώματος όλων των θετικών αποτελεσμάτων του κορονοϊού που έχουν καταγραφεί στη Βόρεια Δανία, όπου βρίσκονται τα περισσότερα μολυσμένα εκτροφεία βιζόν, προκειμένου να ελεγχθεί η μετάλλαξη. Πιο αναλυτικά αποτελέσματα αυτών των δοκιμών αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε η SSI.

Μόλις ολοκληρωθεί η σφαγή των μινκ, 17 εκατομμύρια ζώα θα θανατωθούν και θαφθούν σε μαζικούς τάφους σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σταματήσει η περαιτέρω εξάπλωση του μεταλλαγμένου ιού
Υπάρχουν 1.139 εκτροφεία βιζόν στη Δανία, που απασχολούν περίπου 6.000 άτομα, σύμφωνα με τη βιομηχανία, αλλά η βιομηχανία κινδυνεύει καθώς τα ζώα θανατώνονται

Ο Heunicke (υπουργός Υγείας) ανέφερε επίσης ότι θα περιοριστούν οι περιορισμοί lockdown στη Βόρεια Δανία, επιτρέποντας στους ντόπιους να διασχίσουν τα δημοτικά σύνορα και να ανοίξουν ξανά τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Ανακοινώθηκε την Πέμπτη ότι ο συνεταιρισμός που πουλά σχεδόν το ήμισυ των γουναρικών της Δανίας, θα «κλείσει ελεγχόμενα» και θα σταματήσει στα επόμενα 2-3 χρόνια οριστικά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kopenhagen Fur, Jesper Lauge Christensen, δήλωσε την Πέμπτη ότι η ανακάλυψη λοιμώξεων από κορονοϊούς έβαλε τη δανέζικη βιομηχανία βιζόν “σε μια ακραία και ασυνήθιστα δύσκολη κατάσταση”.

Η Kopenhagen Fur απασχολεί περίπου 300 άτομα και πουλά τα δέρματα των κτηνοτροφικών μονάδων στον συνεταιρισμό της. Υπάρχουν 1.139 εκμεταλλεύσεις βιζόν στη Δανία, που απασχολούν περίπου 6.000 άτομα, σύμφωνα με τον κλάδο.

Δεν ήταν σαφές πόσες από τις εκμεταλλεύσεις θα έκλειναν, αν και οι προοπτικές τους δεν είναι καλές. 
Εικόνα: Οι άνθρωποι στέκονται στο δρόμο για την υποστήριξη των αγροτών 
Οι δανέζικες εκμεταλλεύσεις αντιπροσωπεύουν από κοινού το 40% της παγκόσμιας παραγωγής γούνας βιζόν και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, με τις περισσότερες εξαγωγές του συνεταιρισμού να πηγαίνουν στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ

Δεν ήταν σαφές πόσες από τις εκμεταλλεύσεις θα έκλειναν, αν και οι προοπτικές τους δεν είναι καλές.

Οι δανέζικες εκμεταλλεύσεις αντιπροσωπεύουν από κοινού το 40% της παγκόσμιας παραγωγής γούνας βιζόν και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο.

Οι περισσότερες από τις εξαγωγές του συνεταιρισμού πηγαίνουν στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ και ισχυρίζεται ότι είναι ο μεγαλύτερος οίκος δημοπρασιών στον κόσμο για γούνες. Αυτές οι δημοπρασίες θα συνεχιστούν μέχρι και το 23.

Την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων εξέδωσε νέα οδηγία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού μεταξύ των μινκ και των ανθρώπων, προειδοποιώντας ότι η μετάδοση του COVID-19 μεταξύ των ζώων θα μπορούσε να επιταχύνει τον αριθμό των μεταλλάξεων στον ιό, πριν πιθανώς να μεταφερθεί πίσω στους ανθρώπους.

Από το ΕΚΠΕΝ αναφέρθηκε επίσης, ότι το να επιτρέπεται η διασπορά στα μινκ μπορεί να επιφέρει ανησυχητικές συνέπειες.

Οι Δανοί που ζουν κοντά σε μαζικούς τάφους μινκ στη Δανία έχουν παραπονεθεί για τη μυρωδιά – καθώς φορτηγά «ξεφόρτωσαν» κουφάρια των θανατωμένων ζώων σε δρόμους σε τρομακτικές σκηνές.
Εικόνα: Οι αγρότες φορτώνουν δίσκους νεκρών βιζόν σε ένα φορτηγό για απόρριψη
Εικόνα: Ένας εκσκαφέας φορτώνει νεκρά βιζόν σε μια τάφρο καθώς μέλη των δανικών υγειονομικών αρχών, επικουρούμενα από μέλη των δανέζικων ενόπλων δυνάμεων, πετούν τα ζώα σε στρατιωτική περιοχή κοντά στο Χόλστεμπρο της Δανίας στις 9 Νοεμβρίου.
Εικόνα: Το βιζόν θανατώνονται και γδέρνονται σε μία φάρμα κοντά στο Naestved της Νότιας Ζηλανδίας

Οι Δανοί που ζουν κοντά σε μαζικούς τάφους βιζόν στη Δανία έχουν παραπονεθεί για τη μυρωδιά – καθώς από φορτηγά ξεχύθηκαν σώματα των θανατωμένων ζώων σε δρόμους δημιουργώντας τρομακτικές σκηνές.

Η αστυνομία και οι γιατροί αναγκάστηκαν αυτήν την εβδομάδα να εκδώσουν μια προειδοποίηση σχετικά με τη μυρωδιά από μαζικούς τάφους στο Χόλστεμπρο και το Καρούπ, όπου έχουν σκαφτεί χαρακώματα για να θαφτούν τα πτώματα εκατομμυρίων ζώων που θανατώθηκαν εν μέσω φόβων κορονοϊού .

Αναγκάστηκαν να αρνηθούν ότι η μυρωδιά είναι επικίνδυνη για την υγεία, αλλά προειδοποίησαν όσους ζούσαν στην περιοχή και χρησιμοποιούσαν μονοπάτια πεζοπορίας ότι θα ήταν αισθητό. 

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες νεκρά ζώα βρέθηκαν κατά μήκος ενός δρόμου 12 μιλίων, έχοντας πέσει από ένα φορτηγό στο δρόμο κατά τη μεταφορά για να ταφούν.

Αυτό συνέβη το Σάββατο. Από τότε ένας οδηγός φορτηγού κατηγορήθηκε για μη διασφάλιση του φορτίου του.

Τα νεκρά βιζόν αφέθηκαν σκορπισμένα σε μια έκταση 12 μιλίων της δανικής εθνικής οδού την Τρίτη, αφού ένα φορτηγό που μετέφερε τα θανατωμένα ζώα «ξεφόρτωνε» το φορτίο του κατά τη διαδρομή
Εν τω μεταξύ, η αστυνομία και οι γιατροί αναγκάστηκαν να εκδώσουν δήλωση σχετικά με τη μυρωδιά που προέρχεται από μαζικούς τάφους μετά από καταγγελίες, λέγοντας ότι δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία


Στο κοινοβούλιο, ξέσπασε μια μάχη σχετικά με το αν οι υπουργοί είχαν ακόμη τη νομική εξουσία να διατάξουν τη σφαγή – μια εντολή που έδωσαν την περασμένη εβδομάδα αφού προέκυψε ότι τα ζώα μεταδίδουν ένα μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού στους ανθρώπους.

Ο υπουργός τροφίμων Mogens Jensen αναγκάστηκε να παραδεχτεί νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι δεν είχε την εξουσία να διατάξει την καταστροφή όλων των βιζόν, συμπεριλαμβανομένων των υγιών ζώων.

«Έχουμε κάνει λάθος. Δεν υπάρχει νομική εξουσία για τη θανάτωση των μινκ έξω από τις ζώνες (της μόλυνσης) », δήλωσε στο δίκτυο TV2  την Τρίτη.

Αλλά εκατομμύρια ζώα είχαν ήδη σκοτωθεί – κάτι που οι αγρότες έσπευσαν να κάνουν αφού τους προσέφεραν επιδότηση για να βεβαιωθούν ότι τα βιζόν θανατώθηκαν γρήγορα.

Κάποιοι – των οποίων τα αγροκτήματα απέχουν εκατοντάδες μίλια από μολυσμένες τοποθεσίες – έχουν σταματήσει τώρα τη σφαγή, ενώ άλλοι δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν, αναφέρετε στους FT .

Οι υπουργοί διέταξαν τη σφαγή μετά τον κορονοϊό, ο οποίος είχε εξαπλωθεί σε εργαζόμενους σε αγροκτήματα, μεταπήδησε είδη και μόλυνε τα βιζόν.

Έχοντας εισέλθει στο σώμα τους, μεταλλάχθηκε και μετά εξαπλώθηκε στους ανθρώπους – με τουλάχιστον 12 μολύνσεις από τον νέο ιό να εντοπίζονται στη χώρα.

Η Δανία διέταξε τους κτηνοτρόφους να εξαλείψουν ολόκληρο το ζωικό τους κεφάλαιο σε μινκ – 17 εκατομμύρια ζώα – αφού τα θηλαστικά κόλλησαν κορονοϊό, το μετήλλαξαν και το έδωσαν πίσω στους ανθρώπους
Παρά τα εκατομμύρια ζώων που έχουν ήδη εξοντωθεί, οι Δανοί υπουργοί αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι ενδέχεται να μην έχουν τη νομική εξουσία να διατάξουν τη σφαγή

Ενώ ο νέος ιός δεν είναι ούτε πιο μολυσματικός ούτε πιο θανατηφόρος από το τρέχον στέλεχος που εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων, φοβόταν ότι θα μπορούσε να καταστήσει άχρηστα τα εμβόλια που αναπτύσσονται επί του παρόντος – επειδή δεν έχουν σχεδιαστεί για να καταπολεμούν αυτόν.

Θέλοντας να αποφύγει τον κίνδυνο να ακυρώσει την έρευνα εμβολίων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Δανία διέταξε τη σφαγή – καταστρέφοντας το 40 τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς γούνας βιζόν.

Τώρα τίθενται ερωτήματα σχετικά με το εάν πρέπει να επιτραπεί η επανεκκίνηση του κλάδου, τον οποίο πολλοί ακτιβιστές θεωρούν ως απάνθρωπο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria