Εμβόλιο Moderna: Δεν θα επαναφέρει αμέσως την κανονικότητα, λέει ο επικεφαλής της εταιρείας - OlaDeka

Εμβόλιο Moderna: Δεν θα επαναφέρει αμέσως την κανονικότητα, λέει ο επικεφαλής της εταιρείας

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, τρεις φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αναπτύξει αποτελεσματικά -σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους- εμβόλια κατά του κορονοϊού. Ο εμβολιασμός των πληθυσμών ενδέχεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, ο επικεφαλής γιατρός της Moderna (μία από τις τρεις εταιρείες που έχουν αναπτύξει εμβόλιο), Dr. Tal Zaks όχι μόνο δεν υποστηρίζει ότι ο κόσμος θα επανέλθει άμεσα στην κανονικότητα, αλλά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι το εμβόλιο θα βοηθήσει, αλλά δεν έχει αποδειχθεί σε καμία περίπτωση, ότι θα διαγράψει τη μετάδοση του νέου κορονοϊού.

Η ρητορική που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ανά τον κόσμο και που -ευλόγως- εξυπηρετεί και την ανάγκη βελτίωσης της γενικότερης ψυχολογίας, ότι με τη χορήγηση του εμβολίου, θα ανακοπεί άμεσα η διασπορά του νέου κορονοϊού, όχι απλώς δεν είναι ακριβής, αλλά είναι και επικίνδυνη, καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι το άτομο που θα εμβολιαστεί, θα είναι ακίνδυνο, τόσο για τον εαυτό του, όσο και για το περιβάλλον του, με το οποίο συναναστρέφεται.

Ο Dr. Tal Zaks, επικεφαλής γιατρός της Moderna, από την οποία περιμένουμε το πολυπόθητο εμβόλιο το αμέσως επόμενο διάστημα, ήταν σαφής στην τοποθέτησή του:

«Το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ανθρώπους να μην νοσήσουν. Δεν έχει αποδειχθεί, όμως, αν μπορεί να ανακόψει τη μετάδοση του κορονοϊού».

Τι σημαίνει αυτό; Δύο πράγματα:

1)Ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια θα εμποδίζουν τη μετάδοση του νέου κορονοϊού. Τουτέστιν, το φάρμακο θα βοηθά να μην παρουσιάσει επιπλοκές ο ασθενής ή να μην εκδηλώσει συμπτώματα, όμως δεν γνωρίζουμε αν το άτομο θα λειτουργεί ως φορέας και μεταδότης, σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ή δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα.

2)Ο εμβολιασμός, που θα ολοκληρωθεί σε βάθος πολλών μηνών, ώστε να φτάσουμε τουλάχιστον στο 60% του γενικού πληθυσμού, δεν θα είναι αρκετός για να ανακόψει την πανδημία του νέου κορονοϊού. Το εμβόλιο θα είναι ένα σοβαρό βοήθημα, όμως τα μέτρα περιορισμού, οι μάσκες, η αποφυγή συγκεντρώσεων, η υγιεινή και όλα όσα έχουν ενταχθεί -βίαια και απότομα είναι η αλήθεια- στην καθημερινότητά μας, θα εξακολουθήσουν να υφίστανται για πολύ καιρό ακόμα, ίσως και πολλούς μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό.

Ένα τρίτο στοιχείο που τίθεται και που δεν έχει αποδειχθεί, είναι η διάρκεια της ανοσίας. Οι εκτιμήσεις γίνονται με βάση την εμπειρία από άλλους ιούς. Όμως στον συγκεκριμένο κορονοϊό, δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσο διαρκεί η ανοσία ενός ατόμου που έχει νοσήσει, ή -πολύ περισσότερο- που έχει εμβολιαστεί. Και -επαναλαμβάνουμε- δεν υπάρχουν ενδείξεις και βέβαια αποδείξεις, αν ο εμβολιασμένος ή ο πρώην ασθενής, εξακολουθεί να μεταδίδει τον φονικό κορονοϊό.

Τι έχει δείξει η έρευνα

Η έρευνα έχει δείξει ότι η λήψη του εμβολίου βιοτεχνολογίας είναι αποτελεσματική στην πρόληψη των ανθρώπων να αρρωστήσουν με το COVID-19. Όμως δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι εμποδίζει τους ανθρώπους να μεταφέρουν τον ιό «παροδικά» και ενδεχομένως να μολύνουν άλλους που δεν έχουν εμβολιαστεί, τόνισε ο Dr Tal Zaks.

«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς εμβολιάζουμε, για να μην ερμηνεύσουμε υπερβολικά τα αποτελέσματα», δήλωσε ο επικεφαλής γιατρός της Moderna σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Όταν ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό, δεν θα έχουμε επαρκή συγκεκριμένα δεδομένα για να αποδείξουμε ότι αυτό το εμβόλιο μειώνει τη μετάδοση».

«Πιστεύω ότι μειώνει τη μετάδοση; Απολύτως ναι και το στηρίζω στην επιστήμη. Αλλά δεν υπάρχει απόδειξη γι’ αυτό και νομίζω ότι είναι σημαντικό να μην αλλάζουμε συμπεριφορές μόνο με βάση τον εμβολιασμό», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Dr Zaks επαναφέρουν την κατάσταση στην πραγματική της διάσταση. Το εμβόλιο δεν θα λειτουργήσει ως ένα μαγικό ραβδί, το οποίο θα «εξαφανίσει» σε μία νύχτα την πανδημία. Το εμβόλιο θα αποτελέσει τη «γέφυρα» για να προφυλαχθούν οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Μία «γέφυρα» που θα χρειαστεί χρόνος, μεγάλη προσπάθεια και πειθαρχία για να τη διανύσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Οι Moderna, Pfizer-BionTech και Astrazeneca-Οξφόρδη, έχουν αναπτύξει εμβόλια που, σύμφωνα με τα συμπεράσματα από τα πειραματικά στάδια που εφάρμοσαν, προσφέρουν 90% και πλέον αποτελεσματικότητα.

Η επαναφορά σε μία μερική κανονικότητα αποτελεί ένα αισιόδοξο και εφικτό σενάριο, καθώς θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας και στη διάσωση πολλών ανθρώπινων απωλειών, αλλά και θέσεων εργασίας.

Η Pfizer ζήτησε ήδη από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση του εμβολίου της. Η Moderna αναμένεται να υποβάλει παρόμοιο αίτημα τις επόμενες εβδομάδες. Αλλά και οι τρεις εταιρείες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της διανομής των εμβολίων σε όλο τον κόσμο, μόλις οι ρυθμιστικές αρχές εγκρίνουν τις λήψεις.

Όπως αναφέρουν πηγές, το εμβόλιο, ακόμα και αν έχει λάβει έγκριση μέσα στον Ιανουάριο του 2021, δεν πρόκειται να δοθεί σε ευρεία χρήση, πριν την άνοιξη και το Πάσχα του ίδιου χρόνου. Σε πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες. Θα ακολουθήσουν τα σώματα ασφαλείας. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε και με απολύτως συγκεκριμένα πρωτόκολλα, θα διανεμηθεί και στον υπόλοιπο πληθυσμό, με στόχο ο εμβολιασμός να ξεπεράσει το 60% του γενικού πληθυσμού.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria