Τα Βραβεία “Ευπρέπεια 2019” - Γράφει ο Λεωνίδας θ. Πουλιόπουλος - OlaDeka

Τα Βραβεία “Ευπρέπεια 2019” – Γράφει ο Λεωνίδας θ. Πουλιόπουλος

Μια βράβευση που διέλαθε της προσοχής μας και μας τιμά ιδιαιτέρως τόσο ως Δυτικομακεδόνες όσο και ως Γουναράδες

Τα Βραβεία “Ευπρέπεια 2019”

Καταγράφουμε την ιστορία σήμερα για να μην μας διαγράψει αύριο.

Τα Βραβεία “Ευπρέπεια 2019”

(Μια βράβευση που διέλαθε της προσοχής μας και  μας τιμά ιδιαιτέρως τόσο ως Δυτικομακεδόνες όσο και ως Γουναράδες)

    Στο όνομα του βραβευθέντα συμπατριώτη μας  Χαρίλαου  Ζήκου αναφερθήκαμε κι΄ άλλη φορά μέσω αρθρογραφίας  και συγκεκριμένα στις αρχές  Ιανουαρίου του 2020 σε άρθρο με τίτλο ΄΄Ο  ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ <<ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ>> ΒΙΕΝΝΗΣ΄΄. Interkultureller Verein “Makedonien” inÖsterreich 

  Στο άρθρο αυτό αναφερθήκαμε στην προσφορά του εν λόγω Διαπολιτιστικού Συλλόγου καθώς και για την προσφορά του ιδρυτή αυτού του συλλόγου τον Δυτικομακεδόνα συμπατριώτη μας Χάρη Ζήκο. Τώρα με την ευκαιρία της βράβευσής του, θεωρήσαμε σκόπιμο να αναφερθούμε ξανά στον Μαικήνα της Ελληνικής Γούνας στην Βιέννη, προκειμένου να αναδείξουμε την προσφορά ενός γουναρά στην υπόθεση του Μακεδονικού ζητήματος και όχι μόνο. 

Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο πολυσχιδής συμπατριώτης μας;  

Γεννήθηκε στην Κορυφή Βοϊου Κοζάνης το 1944 και μετά το δημοτικό φοίτησε για ένα χρόνο στην Γεωργική Σχολή της Φλώρινας. Στη συνέχεια έμαθε την τέχνη του γουνοποιού στη Καστοριά και το 1962 ήλθε για πρώτη φορά στη Βιέννη για εργασία.

Μετά από μια σύντομη επιστροφή στην Ελλάδα για τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις επέστρεψε στη Βιέννη, έμεινε για λίγο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια πήγε στην Αμερική. Δεν του άρεσαν όμως οι συνθήκες εκεί και επέστεψε οριστικά στη Βιέννη, όπου ασχολήθηκε με την γούνα και το εμπόριό της.

Από το 1974 στην καρδιά της Βιέννης (Am Graben) διατηρούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια σαλόνι και εργαστήριο γούνας ενώ τα τελευταία χρόνια ανέλαβε ο γιός του να συνεχίσει την ίδια δραστηριότητα μέσα σε ξενοδοχειακό συγκρότημα . Κατόρθωσε να επιβιώσει παρά τις εκάστοτε κρίσεις και σήμερα να είναι ένας από τους λίγους πλέον γουναράδες που υπάρχουν στην Αυστρία.

Μετά από την γνωριμία του με τον κ. Ευθύμιο Βαρλάμη, σχεδιαστή μόδας, που διέπρεψε  στην Αυστρία, διεύρυνε τις δραστηριότητές του με αναφορά πάντα το κατάστημά του που αποτελεί ελληνικό στέκι.

Η δραστηριότητα του Χαρίλαου Ζήκου είναι μεγάλη και στα εθνικά θέματα. Είναι ενεργό μέλος στους Ελληνικούς Συλλόγους της Αυστρίας και ιδιαίτερα στο Διαπολιτιστικό Σύλλογο “Μακεδονία” της Βιέννης, ο οποίος έχει καταφέρει να σταματήσει τη σκοπιανή προσπάθεια να σφετεριστεί το Μακεδονικό όνομα στην Αυστρία.

Εμείς πιστεύουμε ότι μ’ αυτή την δημοσίευσή που κάνουμε, είναι η ελάχιστη αναγνώριση που μπορούμε να προσφέρουμε, σε έναν συμπατριώτη μας γουναρά, που εκτός του ότι προώθησε και πρόβαλε το τοπικό προϊόν της Καστοριάς και Σιάτιστας στην Αυστρία, αγωνίσθηκε με πάθος για την αποκατάσταση της αλήθειας στο Μακεδονικό Ζήτημα, κόντρα στην σκοπιανή προπαγάνδα μέσω  του Διαπολιτιστικού Συλλόγου ΄΄ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ΄΄ που δημιούργησε.

Ευχόμαστε ότι το έργο του θα βρει αντάξιους συνεχιστές σε μία ιστορικής σημασίας πόλη της κεντρικής Ευρώπης όπως είναι η Βιέννη, στην οποία η ελληνική παροικία και ομογένεια έχει να επιδείξει πλουσιότατο πολιτισμικό και πολιτιστικό έργο.  

Λεωνίδας θ. Πουλιόπουλος

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria