Σύλλογος Λογιστών Καστοριάς: Το δικαίωμα του λογιστή στην ασθένεια - OlaDeka

Σύλλογος Λογιστών Καστοριάς: Το δικαίωμα του λογιστή στην ασθένεια

Διανύουμε ήδη το 2ο και σοβαρότερο, όπως φαίνεται, κύμα επέλασης του covid-19, και αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε και να τονίσουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο των λογιστών. Δε θα αναφερθούμε στη σωρεία των αποφάσεων και εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί τους τελευταίους μήνες, τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με φορολογικές και δηλωτικές υποχρεώσεις. όσο και σε εργατικές. Όλο αυτό το διάστημα ο κλάδος μας κυριολεκτικά “έβαλε πλάτη”, στήριξε και υλοποίησε κάθε απαίτηση όλων των υπουργείων, διαμαρτυρόμενος πολλές φορές, αλλά χωρίς ποτέ να ακουστεί πραγματικά η φωνή του. Εισπράξαμε πολλά “Μπράβο” και “Σας ευχαριστούμε” και ακόμη περισσότερα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη. Τίποτε όμως από όλα αυτά δεν ήταν μια βοήθεια στο δύσκολο έργο μας. Και έχει έρθει η ώρα να το αναγνωρίσετε.

Καθημερινά γινόμαστε λήπτες κραυγών αγωνίας από συναδέλφους, οι οποίοι βρίσκονται περιορισμένοι στα σπίτια τους, είτε λόγω νοσηλείας είτε λόγω αυτοπεριορισμού (ευπαθείς ομάδες), και προσπαθούν να διεκπεραιώσουν όλες αυτές τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την άσκηση του επαγγέλματός μας.

Υπάρχουν όμως και άλλες κραυγές αγωνίας, αυτές των συναδέλφων οι οποίοι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ακόμη και διασωληνωμένοι στις εντατικές, των οποίων οι φωνές δεν μπορούν να ακουστούν και πρέπει να φωνάξουμε εμείς για αυτούς. Δεν είναι μόνο ο κίνδυνος της υγείας τους. Δεν είναι μόνο η μοναξιά του νοσοκομείου. Είναι και η ευθύνη που κουβαλά ο καθένας από αυτούς για τις επιχειρήσεις που μένουν στον “αέρα”.  Για όλες εκείνες τις εκκρεμότητες οι οποίες μένουν πίσω. Για τις επιχειρήσεις  που απειλούνται με πρόστιμα, τα οποία θα κληθεί να πληρώσει ο λογιστής. Ο οποίος, εφόσον καταφέρει να ξεπεράσει τον κίνδυνο της υγείας του, θα έχει να αντιμετωπίσει ένα σωρό από πρόστιμα και προσαυξήσεις που το πιο πιθανό είναι να κλονίσουν την επαγγελματική του αξιοπιστία και συνέπεια.

Χρόνια τώρα, ερωτήματα έχουν κατατεθεί στη βουλή, επιστολές έχουν σταλεί, αλλά κωφεύετε, θεωρώντας τι; Ότι οι λογιστές είναι μηχανές και δεν νοσούν ποτέ; Επαναπαύεστε στο φιλότιμο των λογιστών, που δεν μπορούν να γυρίσουν την πλάτη στις επιχειρήσεις και στην ανέχεια των πολιτών και δεν “κατεβάζουν διακόπτες”;

Πρέπει να αντιληφθείτε πως η δουλειά μας είναι σοβαρή, απαιτητική και επίπονη. Στερούμαστε την προσωπική μας ζωή, την οικογένειά μας, τον ύπνο μας, την ξεκούραση, τώρα πια στερούμαστε και την υγεία μας. Η δουλειά μας δεν είναι ένα μπακάλικο, κύριοι υπουργοί, που αν αρρωστήσω σήμερα θα δώσω τα κλειδιά στο γείτονα να πάει να το λειτουργήσει. Ούτε όλες οι επιχειρήσεις έχουν τον ίδιο τρόπο λειτουργίας και τις ίδιες ανάγκες. Κάθε επιχείρηση είναι ένα ζωντανός οργανισμός. Κάθε λογιστής ξέρει τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του κάθε πελάτη του (επιχειρηματία ή μη).

Είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσετε πως πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τον κλάδο των λογιστών, σε ότι έχει να κάνει με το δικαίωμά του στην ασθένεια, με το δικαίωμα των γυναικών συναδέλφων στη μητρότητα. Οφείλετε να θεσμοθετήσετε και να θέσετε τις απαραίτητες δικλείδες προστασίας τόσο του κλάδου όσο και των επιχειρήσεων που εξυπηρετούνται από εμάς.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Δικαίωμα στην ασθένεια: Αναστολή επιβολής προστίμων για το σύνολο των εκπρόθεσμων δηλωτικών (φορολογικών και εργατικών) υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα εξυπηρετούνται από λογιστές οι οποίοι ταλαιπωρούνται από έκτακτα προβλήματα υγείας. Δεν μπορούμε να ζούμε με το φόβο πως αν αρρωστήσουμε τινάζεται στον αέρα η επιχείρησή μας ,οι πελάτες μας, η οικογένειά μας.
  • Δικαίωμα στη μητρότητα: Αναστολή επιβολής προστίμων για το σύνολο των εκπρόθεσμων δηλωτικών (φορολογικών και εργατικών) υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα εξυπηρετούνται από γυναίκες λογίστριες , για χρονικό διάστημα αντίστοιχο με την άδεια που χορηγείται στις εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα.

Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους φορολογούμενους.

Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνική πολιτική προς όφελος όλων.

Βοηθήστε μας να παραμείνουμε υγιείς και ενεργοί στο δύσκολο έργο μας..

Με εκτίμηση ,

το Δ.Σ.

η Πρόεδροςη Γενική Γραμματέας
Παπακωνσταντίνου ΒασιλικήΓκατσώνη Ελευθερία
ο  Αντιπρόεδροςο Ταμίας
Παπαβασιλείου ΚωνσταντίνοςΙασωνίδης Ιάσων
τα Μέλη
Αντωνίου Ανδρέας
Θυμιοπούλου Αλίκη
Ράτσου Αθηνά
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria