Σωματείο Εργατοτεχνιτών Γούνας: Δεν μιλάμε απλά για μια «επέτειο» - OlaDeka

Σωματείο Εργατοτεχνιτών Γούνας: Δεν μιλάμε απλά για μια «επέτειο»

Τις τελευταίες μέρες κλιμακώθηκαν η κυβερνητική προπαγάνδα, οι απειλές και οι προειδοποιήσεις καταστολής, πάντα με μπόλικη χυδαιότητα από στελέχη της κυβέρνησης, σχετικά με τη φετινή αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου. Οι ίδιοι άνθρωποι που κάθε μέρα που περνάει τους τελευταίους 8 μήνες φέρνει στην επιφάνεια τις εγκληματικές τους ευθύνες για τους δεκάδες θανάτους καθημερινά, είχαν το θράσος να κατηγορήσουν το οργανωμένο εργατικό κίνημα ότι θα είναι υπεύθυνο για «τάφους» αν τολμήσει να οργανώσει πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Κι αυτό όταν τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, όπως άλλωστε έγινε και την Πρωτομαγιά.

Δεν μιλάμε απλά για μια «επέτειο»

Προκύπτουν λοιπόν κάποια ερωτήματα: Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μην καταλαβαίνει; Είναι δυνατόν να πιάνει τέτοιο άγχος για τη δημόσια υγεία τούς υπουργούς που ακόμα και τώρα αρνούνται πεισματικά να ανοίξουν τα κλειστά νοσοκομεία και να επιτάξουν τον ιδιωτικό τομέα; Πώς γίνεται με τέτοια ευκολία να βγάζουν φιρμάνια για διαδηλώσεις, ενώ δυσκολεύονται να κάνουν ελέγχους στους χώρους δουλειάς, όπου δεν παίρνονται μέσα προστασίας όπως και στον κλάδο της γούνας άλλωστε;

Η κυβέρνηση ξέρει καλά ότι δεν μιλάμε απλά για μια «επέτειο», αλλά για αγωνιστική διεκδίκηση. Ξέρει καλά ότι ο συμβολισμός των εκδηλώσεων που προετοιμάζουν και οργανώνουν οι φορείς του εργατικού – λαϊκού κινήματος εμπεριέχει σήμερα αγωνιστικό διεκδικητικό περιεχόμενο. Αυτό το καταλαβαίνει κανείς αν ρίξει μια ματιά στις εξελίξεις τις οποίες βάζει αντικειμενικά στο επίκεντρο ο φετινός αγωνιστικός εορτασμός.

Δεν μπορούν να χωνέψουν το γεγονός ότι σήμερα ο ελληνικός λαός, η νεολαία, όπως και πριν 47 χρόνια απαιτούν έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ από την χώρα μας, μήνυμα επίκαιρο όσο ποτέ.

 Σήμερα, ΗΠΑ και ΕΕ προωθούν τους δικούς τους ενεργειακούς και άλλους σχεδιασμούς κόντρα σε Ρωσία και Κίνα με την Ελληνική αστική τάξη να αναλαμβάνει να κρατήσει πάση θυσία την Τουρκία στο Νατοϊκό στρατόπεδο θυσιάζοντας ακόμη και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Αν η τουρκική αστική τάξη διεκδικεί μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας για λογαριασμό της, χωρίς να διστάζει να χτυπήσει και στρατιωτικά, η ελληνική αστική τάξη δεν πάει πίσω. Γι’ αυτό μετατρέπεται η Ελλάδα σε ένα απέραντο στρατιωτικό ορμητήριο των φονιάδων των λαών ενώ η στρατιωτικές συνεργασίες με Ισραήλ, Αίγυπτο κτλ φέρνουν τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου πιο κοντά. Η ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο που ζούμε είναι η άλλη όψη του αιματοκυλίσματος των λαών της περιοχής.

Το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» είναι επίκαιρο όσο ποτέ σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας με τα σύγχρονα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας για την προστασία της ζωής, της δουλειάς, της υγείας του λαού.

Η κυβέρνηση επέλεξε να μας αφήσει απροστάτευτους. Η προστασία της υγείας και της ζωής του λαού είναι κόστος και δεν χωρά στις επιλογές της. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οχτώ μήνες τώρα δεν πήραν ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο, άφησαν τα νοσοκομεία αθωράκιστα, τα σχολεία με μια μάσκα, οι χώροι εργασίας μετατράπηκαν σε εστίες υπερμετάδοσης. Και την ίδια ώρα έδωσαν σινιάλο στην εργοδοσία να ξεσαλώσει στις πλάτες μας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε την περίοδο της πανδημίας τη χρυσή ευκαιρία και επιβάλλει αντιδραστικούς νόμους και αντεργατικά τερατουργήματα. Με δεκάδες Π.Ν.Π., από το Μάρτη επέβαλλε την εκ περιτροπής εργασία με μισό μισθό και μισά δικαιώματα, μείωση μισθών και αναστολές συμβάσεων, χιλιάδες απολύσεις, πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών. Ετοιμάζουν τις επόμενες μέρες να φέρουν τις «ανατροπές του αιώνα».Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους του κλάδου της γούνας είναι τραγική.

Η δικτατορία των κερδών του κεφαλαίου είναι αυτή που μετατρέπει τους χώρους δουλειάς σε γαλέρες, που επιβάλλει, έναν αιώνα μετά το Σικάγο, την 10ωρη εργασία, την κατάργηση των υπερωριών, μισθούς των 200 ευρώ, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το τσάκισμα της συνδικαλιστικής δράσης, το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας.

Στην επίκληση της ατομικής ευθύνης από την κυβέρνηση απαντάμε με τη συλλογική ευθύνη των διεκδικήσεων μας.

Με όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας στέλνουμε το μήνυμα της οργανωμένης απειθαρχίας.

Τιμάμε το μήνυμα της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Γιατί ο «δρόμος έχει την δική του ιστορία» και θα τον διαβούμε για ακόμη μια φορά.

16/11/2020

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria