Συνέντευξη Τύπου Γ. Κασαπίδη για τα κρούσματα covid-19 σε μινκ (VID) - OlaDeka

Συνέντευξη Τύπου Γ. Κασαπίδη για τα κρούσματα covid-19 σε μινκ (VID)

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης καθώς και άλλοι θεσμικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, σχετικά με τα κρούσματα covid-19 σε μινκ σε ζωντανή μετάδοση από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σωκράτη Ηλιάδη ο οποίος είναι Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, 9 είναι οι «ύποπτες εκτροφές» στην Δυτική Μακεδονία, ενώ 3 από αυτές βρίσκονται στην Καστοριά. Ο κ. Ηλιάδης απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το αν θα αποζημιωθούν οι φαρμαδόροι που θα αναγκαστούν να θανατώσουν τα μινκ της μονάδας τους και είπε ότι υπάρχει σχετικό πλαίσιο που προβλέπει αποζημίωση αλλά δεν είναι γνωστό το ποσό ανα ζώο. Ο ίδιος όσον αφορά στον εξοπλισμό που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες απάντησε ότι σίγουρα δεν έχουμε αυτόν τον εξοπλισμό που βλέπουμε ότι χρησιμοποιείται στη Δανία, αλλά χρησιμοποιούμε τον ίδιο εξοπλισμό που διαθέτει και ο ΕΟΔΥ.

Ο Περιφερειάρχης είπε πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν τα δέρματα ακόμη και από τα προσβεβλημένα από κορονοϊό μινκ τα οποία θα θανατωθούν, κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση στη Δανία ή άλλες χώρες στις οποίες συνέβη αντίστοιχη διαδικασία.

Επίσης ο κ. Κασαπίδης δήλωσε ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται αμφίδρομα από μινκ σε ανθρώπους. Όπως ισχυρίστηκε μεταδίδεται μόνο από άνθρωπο σε μινκ (παρόλα τα διεθνή δημοσιεύματα που αναφέρουν το αντίθετο π.χ. στη Δανία). Λίγο αργότερα όμως σε άλλη ερώτηση, ο περιφερειάρχης φάνηκε να μην δείχνει βέβαιος για αυτό και ανέφερε ότι περιμένει σχετικές ενημερώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αναφέρθηκε επίσης ότι αύριο και μεθαύριο έχει προγραμματιστεί η θανάτωση 2.500 μινκ στη μονάδα που βρέθηκαν τα θετικά κρούσματα.

Ελέγχεται απόλυτα η κατάσταση τόνισε ο κ. Κασαπίδης.

Δείτε ολόκληρη την Συνέντευξη Τύπου:

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria