Ο. Τελιγιορίδου: Δεχόμαστε ολοκληρωτικό πόλεμο από την ολιγαρχία - OlaDeka

Ο. Τελιγιορίδου: Δεχόμαστε ολοκληρωτικό πόλεμο από την ολιγαρχία

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να αντιστοιχίσει την εκλογική του δύναμη με τον κομματικό του μηχανισμό», υποστηρίζει η βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, ώστε το κόμμα να είναι «ανοιχτό και μαζικό αλλά και ασπίδα υπεράσπισης των κοινωνικών κατακτήσεων και των πολιτικών ελευθεριών». Όμως, δεχόμαστε «ολοκληρωτικό πόλεμο», όπως χαρακτηριστικά λέει, «από το παρασιτικό κατεστημένο της οικονομικής ολιγαρχίας, από το σύνολο σχεδόν των μέσων “ενημέρωσης”».

Παράλληλα εγκαλεί την κυβέρνηση, επειδή «δεν αξιοποίησε το μαξιλάρι των 37 δισ. και το πάγωμα του Συμφώνου Σταθερότητας και δεν έλαβε μέτρα θωράκισης από την πανδημία», ενώ στην εξωτερική πολιτική της έχει παντελή «έλλειψη στρατηγικού σχεδίου».

Τέλος, δεν αποκλείει η πολύπλευρη κρίση να προκαλέσει «πολιτική κρίση» και, σε αυτό το ενδεχόμενο, ένα κομμάτι της διαπλοκής να ζητήσει κυβέρνηση «ειδικού σκοπού». Η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέει, αποτελεί «όνειρο θερινής νυκτός». «Αν ψάχνουν για συνένοχο στο έγκλημα που διαπράττει η κυβέρνηση της ΝΔ, εις βάρος της χώρας και του λαού, ας ψάξουν αλλού», λέει.

Εκλέγεστε στην Καστοριά, η οποία χτυπήθηκε πολύ από τον κορονοϊό. Τι παραπάνω έπρεπε να είχε γίνει; Πού ολιγώρησε η κυβέρνηση;

Οι πολίτες της Καστοριάς, από το πρώτο κύμα της πανδημίας, με υπευθυνότητα τήρησαν τα μέτρα που πρότεινε η επιστημονική κοινότητα και έδωσαν χρόνο στην κυβέρνηση να θωρακίσει υγειονομικά την περιοχή μας.

Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση ολιγώρησε και ενώ, από την πρώτη στιγμή, καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, δεν εισακουσθήκαμε, με αποτέλεσμα για παράδειγμα ακόμη και σήμερα να μην υπάρχει πνευμονολόγος στο νοσοκομείο.

Έστω και την τελευταία στιγμή, χρειάζεται η στήριξη των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η αυτονόητη κάλυψη με μέσα υγιεινής για την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που το προηγούμενο διάστημα έγινε κυρίως από δωρεές φορέων και πολιτών της περιοχής, και η ενίσχυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Στο πλαίσιο αυτό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια δωρεά στο Νοσοκομείο Καστοριάς μηχανημάτων αξίας 120.000 ευρώ. Χρειάζεται επιπλέον η άμεση πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και υπόλοιπου προσωπικού αλλά και η διενέργεια περισσότερων τεστ.

H οικονομία και τα ελληνοτουρκικά ίσως προκαλέσουν πολιτική κρίση. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη; Αποκλείετε συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού;

Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης είναι τεράστιες, καθώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Δεν αξιοποίησε την τεράστια δυνατότητα που της έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το μαξιλάρι των 37 δισ., το πάγωμα του Συμφώνου Σταθερότητας, την ευελιξία που έδωσε η ΕΕ για λήψη μέτρων για την πανδημία. Η ΝΔ επέλεξε μέτρα που οδήγησαν σε αύξηση της ανεργίας, σε μείωση του εισοδήματος των πολιτών και στην οικονομική ασφυξία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα νομοθέτησε μέτρα για να χάσουν οι πολίτες την πρώτη κατοικία τους και επιστρέφει τη χώρα σε εργασιακό μεσαίωνα.

Την ίδια ώρα αδυνατεί να αντιδράσει με μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική απέναντι στη βάναυση προσβολή του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία. Η έλλειψη στρατηγικού σχεδίου από τη ΝΔ φαίνεται από τις δηλώσεις Γεραπετρίτη και Χρυσοχοΐδη, ότι «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας είναι τα 6 ν.μ., δηλώσεις που ανοίγουν την όρεξη του Ερντογάν. Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα, τα σενάρια για κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» αποτελούν όνειρα θερινής νυκτός, ενός κομματιού της διαπλοκής. Αν ψάχνουν για συνένοχο στο έγκλημα που διαπράττει η κυβέρνηση της ΝΔ, εις βάρος της χώρας και του λαού, ας ψάξουν αλλού.

Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, μπορεί να φθείρεται η κυβέρνηση, αλλά δεν εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Γιατί;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη, όμως το μήνυμά του δεν φτάνει πάντα ανόθευτο στους πολίτες. Μέσα σε συνθήκες «ολοκληρωτικού πολέμου» εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το παρασιτικό κατεστημένο της οικονομικής ολιγαρχίας, από το σύνολο σχεδόν των μέσων «ενημέρωσης» και από πολιτικές ηγεσίες άλλων κομμάτων, που έχουν πάρει οριστικό «διαζύγιο» με τις αρχές και τους αγώνες του παρελθόντος, επιχειρείται η διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Εμείς ποτέ δεν θελήσαμε να ασκήσουμε μια αντιπολίτευση με ψέματα, με πατριδοκαπηλία και πατώντας πάνω σε πτώματα για να έχουμε πρόσκαιρο πολιτικό όφελος. Όταν οι πολίτες συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της εξαπάτησης από τη ΝΔ και αποκαλυφθεί το πραγματικό προσωπείο της, η στάση τους θα αλλάξει. Και τότε, όσο κι αν η ΝΔ επιστρατεύσει τα επικοινωνιακά της δεκανίκια, το ποτάμι δεν θα έχει γυρισμό.

Κατά πόσον το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σάς ικανοποιεί; Τι παραπάνω θα προσδοκούσατε;

Οι εκλογές του 2019 επαναβεβαίωσαν την πολιτική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Αυτό δημιουργεί την αναγκαιότητα να υπάρχει αντιστοίχιση της εκλογικής του δύναμης με τον κομματικό του μηχανισμό.

Γι’ αυτό οι διεργασίες στο κόμμα μας στοχεύουν σε ένα ανοιχτό, μαζικό κόμμα που θα γίνει ασπίδα υπεράσπισης των κοινωνικών κατακτήσεων και των πολιτικών ελευθεριών. Η ιστορική αυτή διεργασία δεν είναι αυτόματη. Αποτελεί προϊόν συλλογικής απόφασης και μιας νέας συστράτευσης, που επιδιώκει να δώσει μέσα από τον δημοκρατικό διάλογο προοδευτικές απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε και, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί για την επίσπευση των διαδικασιών μας η πανδημία, το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου μας, Αλέξη Τσίπρα, έχει μεγάλη απήχηση.

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria