Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η κυβέρνηση της ΝΔ για ακόμη μια φορά αδικεί την Καστοριά και αδιαφορεί γι’ αυτήν - OlaDeka

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η κυβέρνηση της ΝΔ για ακόμη μια φορά αδικεί την Καστοριά και αδιαφορεί γι’ αυτήν

Ερώτηση κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου προς τον Υπουργό Οικονομικών για την εξαίρεση των επιχειρήσεων της ΠΕ Καστοριάς, από την παράταση καταβολής ΦΠΑ, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται από τις 23 Οκτωβρίου σε lockdown.

Ο αποκλεισμός των επιχειρήσεων της Καστοριάς από την παράταση καταβολής ΦΠΑ, μετά από “διόρθωση” της αρχικής απόφασης, εμπαίζει τους επιχειρηματίες της περιοχής.

Η  Κυβέρνηση της ΝΔ για ακόμη μία φορά αδικεί την Καστοριά και αδιαφορεί γι’ αυτήν.

_

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Εμπαιγμός η “διόρθωση λαθών” για την παράταση καταβολής του ΦΠΑ που εξαιρεί τις επιχειρήσεις της ΠΕ Καστοριάς, η οποία βρίσκεται σε lockdown»

Στις 27 Οκτωβρίου 2020 εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών η απόφαση με Αριθμ. Α 1236/27-10-2020 (ΦΕΚ Β’ 4751/27-10-2020), με την οποία λαμβάνονται κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών οικονομικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού.

Με την απόφαση αυτή, για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4 της αυξημένης επιτήρησης με lockdown, παρατείνονται μέχρι και την 30-04-2021, οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές) που λήγουν ή έληξαν από 01-10-2020 έως 30-10-2020, καθώς και οι προθεσμίες καταβολής ΦΠΑ που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα, βάσει εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ με καταληκτική προθεσμία υποβολής την 30-10-2020.

Η απόφαση αυτή έδινε μια οικονομική ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις ιδιαίτερα στην ΠΕ Καστοριάς που βιώνει μια τεράστια οικονομική ύφεση και λόγω του μεγάλου πλήγματος της πανδημίας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.

Με την ανακοίνωση της απόφασης οι επιχειρήσεις της περιοχής τροποποίησαν τον οικονομικό τους προγραμματισμό για την κάλυψη άλλων υποχρεώσεών τους, είτε προς το κράτος είτε σε λοιπές υποχρεώσεις.

Τέσσερις ημέρες μετά, στις 31/10/2020 ήρθε στη δημοσιότητα η δημοσίευση του ΦΕΚ “διόρθωσης σφαλμάτων” Β’ 4808/30.10.2020 το οποίο επεφύλαξε μια δυσάρεστη έκπληξη και μια κατάφορη αδικία προς τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Π.Ε. Καστοριάς, που ενώ εδώ και 10 μέρες βρίσκεται στο επίπεδο επικινδυνότητας 4 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας COVID-19 της Πολιτικής Προστασίας, εξαιρείται τελικά από την αρχική απόφαση, γιατί με τη “διόρθωση σφαλμάτων” η παράταση καταβολής ΦΠΑ θα γίνει μόνο σε όσες ΠΕ το 14ήμερο lockdown είναι εξολοκλήρου εντός του Οκτωβρίου.

Επειδή η δημοσίευση του ΦΕΚ διόρθωσης σφαλμάτων Β’ 4808/30.10.2020, εμπαίζει τους επαγγελματίες της ΠΕ Καστοριάς που με μεγάλο κόπο προσπαθούν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους,

Επειδή η εκ των υστέρων διόρθωση είναι μια δυσάρεστη έκπληξη που είδε το φως της δημοσιότητας καθώς έληξε η προθεσμία της κανονικής καταβολής του ΦΠΑ,

Επειδή το κράτος σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες οφείλει να είναι αρωγός των επιχειρήσεων στην πράξη και όχι στα λόγια,

Επειδή η αλλαγή των αποφάσεων της κυβέρνησης από ημέρα σε ημέρα πλήττει την εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτείας και πολιτών,

Επειδή η αρχική σας απόφαση άλλαξε τον προγραμματισμό πληρωμών των επιχειρήσεων,

Επειδή οφείλετε να αξιολογήσετε με την δέουσα προσοχή την σοβαρότητα της κατάστασης,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται να εφαρμοστεί και στην ΠΕ Καστοριάς η αρχική απόφαση Αριθμ. Α 1236/27-10-2020 (ΦΕΚ Β’ 4751/27-10-2020) χωρίς την τροποποίηση που επήλθε με το ΦΕΚ διόρθωσης σφαλμάτων Β’ 4808/30.10.2020;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Ολυμπία Τελιγιορίδου

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria