Οι γουνεργάτες καλούνται να πληρώσουν τα “τσέκια” - OlaDeka

Οι γουνεργάτες καλούνται να πληρώσουν τα “τσέκια”

GOUNERGATES

Η κυβέρνηση φτιάχνει προγράμματα απασχόλησης για να προσφέρει στην εργοδοσία τζάμπα εργαζόμενους, με μισθούς 200 ευρώ!

 Η κυβέρνηση της ΝΔ με κορωνίδα στην προπαγάνδα της την “ατομική ευθύνη” συνέχιζε όλο το προηγούμενο διάστημα να παίρνει μέτρα χτυπήματος των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και ενίσχυσης της μεγαλοεργοδοσίας, των επιχειρηματικών ομίλων προσαρμόζοντας ακόμα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις ανάγκες των εφοπλιστών, των μεγαλοξενοδόχων και στη συνέχεια των βιομηχάνων.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής μας θα καλύψουν τη (χασούρα) τους μέσα από τα επιδοτούμενα προγράμματα,  με τζάμπα εργαζόμενους, τη μη καταβολή των δημοτικών τελών για τις επιχειρήσεις όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Καστοριάς, την μη καταβολή του ΕΝΦΙΑ όπως ζητούν οι ίδιοι, ενώ οι  εργαζόμενοι, οι άνεργοι που το μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό της περιοχής μας είναι γουνεργάτες και πολλοί από αυτούς δεν έχουν ούτε ένα μικρό εισόδημα εδώ και πολλούς μήνες γιατί δούλευαν υπό το καθεστώς της μαύρης εργασίας με κύρια ευθύνη των εργοδοτών, καλούνται να πληρώσουν τα “τσέκια” με αυξημένα τιμολόγια τη ΔΕΗ λόγω των αυξημένων Δημοτικών τελών, νερό, τηλέφωνο, ΕNΦΙΑ, σχολικά είδη, καύσιμα, τη στιγμή που τίθεται θέμα επιβίωσης στην κυριολεξία.

Κινδυνεύουμε να χάσουμε αυτά τα κοινωνικά αγαθά εν έτη 2020 που η τεχνολογία και η επιστήμη μπορούν να εξασφαλίσουν την αναβάθμιση του βοιωτικού επιπέδου μας και της υγείας μας. Μας ζητούν να επιβιώσουμε σε συνθήκες μεσαίωνα. Σε αυτές τις συνθήκες αντί η κυβέρνηση να διασφαλίσει το εισόδημα των εργαζομένων και την κάλυψη με επίδομα ανεργίας όλων των ανέργων, ψηφίζει νέο πτωχευτικό νόμο για να ξεσπιτώνει και να αρπάζει το εισόδημα των εργαζομένων, φτιάχνει προγράμματα απασχόλησης για να προσφέρει στην εργοδοσία τζάμπα εργαζόμενους, με μισθούς 200 ευρώ! Η κυβέρνηση βλέπει την πανδημία  σαν μεγάλη ευκαιρία για να περάσει στα μουλωχτά νομοσχέδιο που ισοπεδώνει κάθε εργασιακό δικαίωμα που έχει απομείνει. Την ώρα που η χώρα, εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών, βρίσκεται σε καθολικό lockdown, η πανδημία σαρώνει το σύστημα Υγείας που έμεινε αθωράκιστο και υποστελεχωμένο, οι χώροι δουλειάς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν γίνει χώροι υπερμετάδοσης του ιού, βρήκαν ευκαιρία να μην αφήσουν τίποτα όρθιο. Δεν φτάνει ο πτωχευτικός νόμος, με τον οποίο αρπάζουν λαϊκά σπίτια και εισοδήματα. Δεν φτάνει η ανεργία που εκτοξεύτηκε. Δεν φτάνει ο νόμος που βάζει σε γύψο τις διαδηλώσεις. Ήρθε και ο “εκσυγχρονισμός” της κυβέρνησης και του ΣΕΒ: 10ωρη δουλειά, 200 ευρώ μισθός. Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός!». Πριν ακριβώς 100 χρόνια, το 1920, με νόμο που γράφτηκε με το αίμα των εργατών,  καθιερώθηκε η 8ωρη εργασία πρώτα στη βιομηχανία. 100 χρόνια μετά, έρχεται και με τη βούλα του νόμου να ανατραπεί.

Όσο κι αν η καλοπληρωμένη προπαγάνδα της κυβέρνησης αναφέρεται σε «τομές εκσυγχρονισμού», «εξευρωπαϊσμό» και «τάξη» στις εργασιακές σχέσεις, η συνδυασμένη επίθεση χτυπάει τις κεντρικές αρτηρίες των εργατικών δικαιωμάτων και παράλληλα δημιουργεί πλαίσιο καταστολής στα δικαιώματα των εργαζομένων να οργανώνονται και συλλογικά να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Το νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης για τα Εργασιακά είναι «ωδή στην εξαθλίωση». Η κυβέρνηση απαντάει με καταστολή, με νόμους που απαγορεύουν τις διαδηλώσεις, με ισχυρά εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση. Ετοιμάζονται να φέρουν έναν νόμο στα μουλωχτά και αιφνιδιαστικά. Έναν νόμο όπου θα ξεκινάει διώξεις απέναντι στη συνδικαλιστική δράση, στην ομοσπονδία και τα συνδικάτα του κλάδου. Ένα νόμο που θα μας απαγορεύει το δικαίωμα στην απεργία, το δικαίωμα να οργανωνόμαστε, να διεκδικούμε και να βρισκόμαστε μέσα στους χώρους δουλειάς. Το Σωματείο πήρε απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση με ανοιχτή ημερομηνία, όποτε τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το αντεργατικό τερατούργημα.

Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα.

Έξω το κράτος και οι μηχανισμοί του από τη λειτουργία και τη δράση των Σωματείων.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο, απαιτούμε άμεσα η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα που αναδείξαμε και διεκδικήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτά που έπρεπε “χθες” να είχε πάρει:

  • Να δυναμώσει το σύστημα υγείας με προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, σε προσωπικό και εξοπλισμό. Να επιταχθούν οι ιδιωτικές μονάδες υγείας.
  • Να δυναμώσουν τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας μέσα στους χώρους δουλειάς.
  • Να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα γιατί οι εργοδότες δεν καταβάλουν τα δεδουλευμένα.
  • Να καλυφθούν όλοι οι άνεργοι με επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να μη μειωθούν οι μισθοί καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι σήμερα βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης
  • Να προστατεύουν οι μαθητές στα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς. Να γίνουν προσλήψεις σε δάσκαλους, καθηγητές, καθαρίστριες.
  • Να διαγραφούν όλα τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ  ΓΟΥΝΑΣ – ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ –

ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ -ΔΕΡΜΑΤΟΣ   ΝΟΜΟΥ  ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria