Νέα δραματική πτώση της λίρας υπό τον φόβο νίκης του Μπάιντεν - OlaDeka

Νέα δραματική πτώση της λίρας υπό τον φόβο νίκης του Μπάιντεν

Ξεπέρασε και τις 8,40 λίρες η ισοτιμία με το δολάριο παρά την προσπάθεια της Κεντρική Τράπεζας να αναχαιτίσει τις πιέσεις με έκτακτα μέτρα περιορισμού της ρευστότητας.

Με νέα μεγάλη βουτιά άρχισε η εβδομάδα για την τουρκική λίρα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ δεδομένου ότι μια νίκη του Τζο Μπάιντεν φαίνεται πολύ πιθανή σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα αφαιρούσε την προστασία που προσφέρει στην Τουρκία ο Τραμπ από αμερικανικές κυρώσεις.

Η λίρα ξεπέρασε σήμερα και το όριο των 8,40 λιρών/ δολάριο και διαπραγματευόταν στις 8,43 λίρες, με πτώση που ξεπερνά το 1%. Από την αρχή του έτους οι απώλειες του τουρκικού νομίσματος φτάνουν το 30%. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναγκάστηκε να ανακοινώσει εσπευσμένα νέα πολύ αυστηρά μέτρα περιορισμού της παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει την πρώτη της λίρας. 

Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι από αύριο σταματά εντελώς την παροχή βραχυπρόθεσμης ρευστότητας προς τις τράπεζες ώστε να περιοριστεί η πρόσβαση σε λίρες οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για κινήσεις sort σε βάρος του τουρκικού νομίσματος. 

Επιβαρυντικά για το τουρκικό νόμισμα λειτουργεί η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Γαλλία που ενισχύει τους φόβους για την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων. Σήμερα το Παρίσι ανακοίνωσε ότι θέτει εκτός νόμου την τουρκική εθνικιστική οργάνωση των Γκρίζων Λύκων. 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria