Κ.Μουσουρούλης: «Κανείς δεν βγάζει τα Γρεβενά και τα Καστοριά από το πρόγραμμα» – Αν δεν ενταχθούν υπάρχουν και τα ΠΕΠ - OlaDeka

Κ.Μουσουρούλης: «Κανείς δεν βγάζει τα Γρεβενά και τα Καστοριά από το πρόγραμμα» – Αν δεν ενταχθούν υπάρχουν και τα ΠΕΠ

Να ενταχθούν οι προτάσεις του περιφερειακού συμβουλίου στην κυβερνητική επιτροπή

Ο Κωστής Μουσουρούλης , συντονιστής σχεδίου δίκαιης μετάβασης σημείωσε ότι το master plan δεν είναι οι δέκα εντολές, δεν είναι γραμμένο στο μάρμαρο, δεν αποτελεί θεμελιώδες νομικό κείμενο, δεν είναι ένα περιοριστικό κείμενο που θα έχει ισχύ ως το 2021-2027 αντίστοιχο με ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα . Θα ζητήσει ο ίδιος από την κυβερνητική επιτροπή να ενταχθούν οι προτάσεις του περιφερειακού συμβουλίου στο σχέδιο ανεξάρτητα αν το συμβούλιο ψηφίσει ή όχι το σχέδιο ή αν πληρούνται οι προϋποθέσεις . Το σχέδιο θα περιλαμβάνει τους στόχους της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας , στην οποία έχουν αποσαρθρωθεί όλοι οι παράγοντες που διαμορφώνουν το παραγωγικό μοντέλο με μονοψήφιο ποσοστό στον πλούτο της περιοχής, όπως σημείωσε ο κ. Μουσουρούλης. Το κείμενο προσπαθεί να συνθέσει τα όποια μέσα, τα εδάφη, την εμπειρία του ανθρωπίνου δυναμικού, τα πλεονεκτήματα των περιοχών με τους στόχους που επιδιώκονται. Ο καμβάς για τα εδαφικά σχέδια και το επιχειρησιακό σχέδιο με τα 1, 6 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οριοθετημένος από τον κανονισμό.

Τα ποσοστά ενισχύσεων

Η Δυτική Μακεδονία πράγματι από το 2007 -2013 έχει πληρώσει με χαμηλά ποσοστά ενίσχυσης τη συμβολή του λιγνίτη στη διάρθρωση του στο ΑΕΠ , τόνισε ο ίδιος. .Για αυτό και τα ποσοστά έχουν καθηλωθεί για όλη την περιφέρεια σε ποσοστά 25% για μεγάλες επιχειρήσεις , 35% για μεσαίες και 45% για τις μικρές μέχρι το τέλος του 2021με τα ποσοστά να καθορίζονται από τον χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων .Ανεξάρτητα από το ποσοστό ενίσχυσης θα υπάρχει νέος χάρτης για το 2022 γιατί ο υφιστάμενος πήρε παράταση μέχρι το 2021.Το ποσοστό για τις μεγάλες επιχειρήσεις αυξάνεται κατά 15%, αυτό είναι στην πρόταση της Κομισιόν , άρα 60% θα είναι το ποσοστό για τις μικρές επιχειρήσεις , 50% για τις μεσαίες , και40% για τις μεγάλες χωρίς ακόμα να έχει λήξει η συζήτηση.

Για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων
Τις μονάδες δεν τις κλείνει η κυβέρνηση, αλλά αποσύρονται ή κλείνουν ανάλογα με τις εξελίξεις στην ηλεκτρική ενέργειας, οπότε δεν είναι θέμα χρονοδιαγράμματος, συμπλήρωσε ο κ. Μουσουρούλης Οποιαδήποτε πολιτική δυνατότητα υπήρχε, θα έμπαινε στη συζήτηση και από το 2015 -19 θα είχε σταματήσει η προηγούμενη κυβέρνηση τη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής. Από τις δαπάνες έφυγαν τη διετία 2017-19, 320 εκ ευρώ που έγιναν 1,2 δις με τον πολλαπλασιαστή δημιουργώντας 17.000 ανέργους στην περιοχή Κοζάνης, Εορδαίας , Φλώρινας, Αμυνταίου .

Για τι συγκρίσεις με την Γερμανία σημείωσε ότι κανείς δεν είχε τη διάρθρωση του ΑΕΠ της Κοζάνης και τη Φλώρινας και στη Γερμανία υπάρχουν πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες. Όσο για το φυσικό αέριο και η ΔΕΗ έχει μονάδες φυσικού αερίου και προβλέπεται μείωση των τιμών του .Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην εξειδίκευση των προγραμμάτων και τα προγράμματα του Πράσινου Ταμείου διευρύνθηκαν και στους δήμους Σερβίων , Βελβεντού , Βοίου και σκεφτόμαστε να πάμε στη λογική των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων.

Για το Πανεπιστήμιο και την αποκατάσταση των εδαφών
Η θεσμοθέτηση της ζώνης καινοτομίας με το Πανεπιστήμιο να αναλαμβάνει το έργο αλλά και η τοποθέτηση του πρύτανη κ .Θεουδουλίδη στην τεχνική επιτροπή για προαξιολογήση των σχεδίων αποδεικνύει τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Ανεξάρτητα αν τα κράτη μέλη νομοθετήσουν αργότερα η επιλεξιμότητα των επενδύσεων θα αρχίσει από την μέρα της εγκρίσεως. Οι νέα χρήσεις γης δεν είναι αυτές που περιλαμβάνονται στους όρους της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ οφείλει να αντικαταστήσει με βάση τις εγκεκριμένες ΑΕΠΟ τα εδάφη όχι με βάση τις νέες χρήσεις γης.

Για την ένταξη των Γρεβενών και της Καστοριάς στο σχέδιο
Σε σχέση με το ταμείο για τα Γρεβενά και την Καστοριά θα εξαρτηθεί από τα εδαφικά σχέδια που θα υποβληθούν «Και σ τη Μεσσηνία λένε ότι οι μισοί εργαζόμενοι στη Μεγαλόπολη μένουν στην Καλαμάτα και οι άλλοι μισοί στη Τρίπολη» σχολίασε ο συντονιστής μετά τις πιέσεις να ενταχθούν τα Γρεβενά και η Καστοριά στο σχέδιο. Αν δεν ενταχθούν πάντως όπως είπε πάλι στη δευτερολογία του, υπάρχουν και τα ΠΕΠ και θα επιδιωχθεί εξισορρόπηση. «Οι επιχορηγήσεις και οι χρηματοδοτήσεις λειτουργούν με βάση ένα κανονιστικό πλαίσιο και με συγκεκριμένα κριτήρια. Το ταμείο ένα νέο διαρθρωτικό ταμείο. Πράγματι έχουν αδικηθεί τα Γρεβενά και η Καστοριά και υπάρχουν τα εργαλεία. Κανείς δεν βγάζει τα Γρεβενά και τα Καστοριά από το πρόγραμμα, πάντα πρέπει να υπάρχει εναλλακτική» …

Να ενταχθεί στην εισήγηση του υπουργικού συμβουλίου η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, πρόσθεσε ο κ. Γιώργος Αμανατίδης με τους συμβούλους να ζητούν εντόνως να ενταχθούν οι προτάσεις του συμβουλίου στην κυβερνητική επιτροπή. Έγινε μάλιστα γνωστό ότι δε δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση παράταση δια στόματος του κ.Μουσουρούλη με τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη να αναλαμβάνει την ευθύνη και να δεσμεύεται να μιλήσει με τον υπουργό για ν εισαχθεί η απόφαση στην κυβερνητική επιτροπή . Την επόμενη βδομάδα το περιφερειακό συμβούλιο θα πάρει απόφαση για το σχέδιο του ταμείου δίκαιης μετάβασης.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria