Κίνδυνος και για lockdown σε όλη τη χώρα - OlaDeka

Κίνδυνος και για lockdown σε όλη τη χώρα

«Μοντέλο Θεσσαλονίκης» με κανονικό lockdown και επαναφορά των sms, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» από την περασμένη εβδομάδα, είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για όλη τη χώρα, εάν τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν από σήμερα το πρωί σε όλη την επικράτεια δεν αποδώσουν. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ανακοίνωσε την επιβολή lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες από σήμερα τα ξημερώματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στις δύο περιοχές της Βορείου Ελλάδος θα επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο με την αποστολή sms, ενώ η μόνη διαφορά με το lockdown της περασμένης άνοιξης είναι πως θα παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία, εκτός από τα λύκεια που θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση, όπως και τα ΑΕΙ. Ανοικτά θα είναι τα μαγαζιά που έχουν να κάνουν με πρώτες ανάγκες, όπως είναι τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα, τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι και τα κρεοπωλεία και όσα καταστήματα έχουν να κάνουν με τρόφιμα. Η μετακίνηση μάλιστα με sms θα επιτρέπεται έως τις 9 το βράδυ, καθώς θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας έως την 5η πρωινή. Αυτό το διάστημα θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας. 

Η απόφαση ελήφθη μετά την έκρηξη κρουσμάτων τις τελευταίες τρεις ημέρες, καθώς η Θεσσαλονίκη ήταν σταθερά πρώτη σε κρούσματα με 449 την Κυριακή, 839 το Σάββατο και 530 την Παρασκευή. «Το επιδημιολογικό φορτίο στην πόλη είναι υψηλό και επιβάλλει την ανάληψη πρόσθετης δράσης πριν δοκιμαστούν οι αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας», είπε ο κ. Πέτσας κατά τη χθεσινή ενημέρωση, σημειώνοντας ότι «η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και σε όμορους νομούς είναι σοβαρή για τη δημόσια υγεία». Στα μέτρα που ελήφθησαν προστίθεται και η απαγόρευση από σήμερα το πρωί στις εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις «για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης». Το lockdown που ουσιαστικά αποτελεί την τρίτη κατηγορία, μετά την κίτρινη και την κόκκινη, θα κρατήσει για 14 ημέρες.

Τα όσα περιγράφηκαν παραπάνω θα είναι το μοντέλο που θα εφαρμοστεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί μεγάλη ανησυχία για την Αθήνα, καθώς υπάρχει φόβος για πολλά «κρυφά κρούσματα» λόγω του μεγάλου πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως η Αθήνα δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης εάν υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων. Το γεγονός άλλωστε πως χθες ανέβηκε σε κλίμακα και η Μαγνησία δείχνει ότι ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα ανατρέπονται.

Την ίδια ώρα, σε πλήρη αντιδιαστολή με την πρώτη φάση της πανδημίας, η έξαρση του ιού προκαλεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Ο Στ. Πέτσας, απαντώντας στη σφοδρή επίθεση του Αλ. Τσίπρα, ανέφερε πως «ο κ. Τσίπρας, αντί σοβαρότητας, διολισθαίνει στο κατώτατο στάδιο του λαϊκισμού –την κορωνοκαπηλία– και αποδεικνύει ότι του πέφτει μεγάλο και το κοστούμι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Ο εκπρόσωπος αντέτεινε στους ισχυρισμούς Τσίπρα πως «συνεχίζονται κανονικά τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις». Οσον αφορά τις ΜΕΘ, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση Τσίπρα «παρέδωσε 557 ΜΕΘ» και «η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη σε λίγους μήνες τις έχει φτάσει σε 974». Η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να ανέβει την Παρασκευή ακόμα περισσότερο, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα για τον «συνωστισμό στα ΜΜΜ».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria