Θεσσαλονίκη το Βελλίδειο νοσοκομείο Covid -19 – Ένα εφιαλτικό σενάριο [vids] - OlaDeka

Θεσσαλονίκη το Βελλίδειο νοσοκομείο Covid -19 – Ένα εφιαλτικό σενάριο [vids]

Με το δήμαρχο της πόλης, Κώστα Ζέρβα, να δηλώνει ότι κάθε οικογένεια στη Θεσσαλονίκη έχει και έναν ασθενή με κορονοϊό και με τα νοσοκομεία σιγά-σιγά να ασφυκτιούν, οι υπεύθυνοι αναζητούν τρόπους και χώρους που θα μπορούσαν να καλύψουν τις πιθανές ανάγκες για νοσηλεία.

Ένας από τους χώρους στο κέντρο της πόλης που έχουν συζητηθεί και θυμίζει αυτό που έγινε σε άλλες χώρες – όπως για παράδειγμα στο πανεπιστήμιο Yale στις ΗΠΑ, με το κλειστό του μπάσκετ όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία – είναι η χρήση του Bελλίδειου συνεδριακού κέντρου.

Όπως αποκάλυψε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open TV ο δημοσιογράφος Γιάννης Σαραντάκος, υπάρχει σχέδιο στο τραπέζι για να μετατραπεί το Βελλίδειο σε κλινική υποδοχής περιστατικών του κορονοϊού εάν χρειαστεί. Η σκέψη είναι να διαμορφωθεί ο χώρος, έτσι ώστε να είναι σε θέσει να υποδεχθεί ήπια περιστατικά που δεν χρίζουν μηχανικής υποστήριξης, όπως για παράδειγμα ασθενών που χρειάζονται παροχή οξυγόνου.

Η πανδημία στη Θεσσαλονίκη βγαίνει εκτός ελέγχου, τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά, καθώς και οι διασωληνώσεις. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 τόνισε ότι «βρισκόμαστε στο προτελευταίο στάδιο των περιοριστικών μέτρων με την ελπίδα να αποδώσουν» και πρόσθεσε ότι «τα πράγματα ξέφυγαν», αποδίδοντας την κατάσταση που επικρατεί στο ότι υπήρξε μια χαλάρωση και ένας εφησυχασμός. Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν είναι ώρα να γίνει απόδοση ευθυνών.

«Πρέπει να αποδώσουν τα μέτρα», σχολίασε ενώ εμμέσως πρότεινε και το πρότυπο του Ισραήλ, που εφάρμοσε ένα αυστηρό lockdown για τον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα. Ο κόσμος έχει εμφανίσει μια κόπωση από τον Μάρτιο, αλλά όπως είπε πειθαρχεί στα νέα μέτρα. Ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τις οικονομικές επιπτώσεις της όλης κατάστασης, ώστε να προστατευθούν όλοι οι πολίτες που πλήττονται και να επιστρέψουν κανονικά στις εργασίες τους όταν τελειώσει αυτή η δραματική περιπέτεια. «Πρέπει να δώσουμε μια ανάσα στον κόσμο να υπάρξει βοήθεια από τους δήμους αλλά και την κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Ζέρβας.

«Οι εικόνες δεν απέχουν πολύ από εκείνες στα νοσοκομεία στην Ιταλία»

Παρά το γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα του lockdown έχουν τεθεί σε εφαρμογή νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, αυτά δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει ακόμα καρπούς, αναφορικά με την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού. Αντίθετα τα στοιχεία τόσο του ΕΟΔΥ όσο και του ΑΠΘ, χτυπούν το καμπανάκι του συναγερμού για το μέλλον των νοσοκομείων της πόλης, των ΜΕΘ αλλά πάνω από όλα των πολιτών της. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μάλιστα, περιέγραψε με έντονο τρόπο το πώς είναι πιθανό να εξελιχθεί η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη: «Οι εικόνες δεν απέχουν πολύ από εκείνες στα νοσοκομεία στην Ιταλία», όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου τονίζει ότι το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί με βάση έκτακτο σχέδιο «κατακόκκινου συναγερμού εν καιρώ πολέμου». Ο ίδιος σε ιδιαίτερα δραματικό τόνο, επισημαίνει: «Έχουμε πόλεμο κανονικότατο. Θα παρακαλέσω πολύ τους άμαχους συμπολίτες μας να περιορίσουν τις μετακινήσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες στο μηδέν ή στο απολύτως απαραίτητο. Οι “άμαχοι” να κλειδαμπαρωθούν μέσα στα σπίτια τους. Να κάτσουν στο σπίτι τους για να μας βοηθήσουν. Και ας αφήσουν τα υπόλοιπα να τα κάνουμε εμείς».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στη Θεσσαλονίκη, όπως τονίζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τον κορονοϊό στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στη Θεσσαλονίκη υπάρχει θετικότητα στον κορονοϊό κατά 32%. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους τρεις Θεσσαλονικείς που κάνουν το τεστ κατά του κορονοϊού, εντοπίζονται θετικοί στον κορονοϊό.

«Βοηθήστε μας, διασωληνώνουμε 40χρονους»

Εν τω μεταξύ, την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης με τους ασθενείς κορονοϊού, περιγράφει με αναρτήσεις του στη σελίδα του στο Facebook, γιατρός αναισθησιολόγος που εργάζεται στο νοσοκομείο.

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ…. Βρισκόμαστε όλοι ενώπιον ενός υγειονομικού πολέμου άνευ προηγουμένου, τέτοιου που όμοιο του δεν έχει…

Δημοσιεύτηκε από Daniel Konstantinidis στις Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020

Ο Δανιήλ Κωνσταντινίδης μιλά για «υγειονομικό πόλεμο άνευ προηγουμένου, τέτοιου που όμοιό του δεν έχει συναντήσει καμία γενιά που αυτή τη στιγμή κατοικεί στον πλανήτη. Σε ένα πόλεμο, όλοι υπηρετούμε την πατρίδα χωρίς ερωτήσεις, ειρωνείες, αμφισβητήσεις, και “ναι μεν, αλλά”. Την υπηρετούμε τηρώντας τα μέτρα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες και βοηθώντας το Σύστημα Υγείας, με τις όποιες αναμφισβήτητες και τρανταχτές αδυναμίες του, να παραμείνει όρθιο». Μάλιστα, ζητεί τη βοήθεια όλων μας, τονίζοντας: «Βοηθήστε μας. Βρισκόμαστε όλοι ενώπιον ενός υγειονομικού πολέμου άνευ προηγουμένου, τέτοιου που όμοιο του δεν έχει συναντήσει καμία γενιά που αυτή τη στιγμή κατοικεί στον πλανήτη».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria