Εχθροί στο Τραπέζι Σας: Τα πιο Θανατηφόρα Φαγητά - OlaDeka

Εχθροί στο Τραπέζι Σας: Τα πιο Θανατηφόρα Φαγητά

Φαγητό: έξι γράμματα και ένας ολόκληρος κόσμος από πίσω του. Οι ζωές μας περιστρέφονται γύρω από το τι τρώμε, τι θα θέλαμε να δοκιμάσουμε και τι θα προτιμούσαμε να αφαιρέσουμε από τη διατροφή μας. Το φαγητό λειτουργεί σαν πολιτισμική κόλλα, ενώνοντας οικογένειες, φίλους ή δημιουργώντας στιγμές μοιράσματος. Ταυτόχρονα, το φαγητό μπορεί να είναι ο χειρότερος εχθρός μας: δε μιλάμε απλά για τους περιορισμούς και τις ακραίες συνέπειες των διατροφικών διαταραχών, αλλά πιο πολύ για την αίσθηση της επίγνωσης όταν πλησιάζουμε μια πιατέλα αλλαντικών.

Κάποια από τα “καθημερινά φαγητά” που τρώμε κρύβουν κάποια θανατηφόρα χαρακτηριστικά, που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποιους από τους αργούς θανάτους που σας σερβίρουν!

1/15 – ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ

Margarine
https://anappleaday.net.au

Η μαργαρίνη έχει μπει σε αυτή τη λίστα εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού της σε τρανς λιπαρά, τα οποία συνδέονται συχνά με καρδιακές παθήσεις. Εκτός από τα καρδιακά επεισόδια, άλλες βλαβερές συνέπειες μπορεί να συνδέονται με τον θηλασμό: στην πραγματικότητα, τα τρανς λιπαρά της μαργαρίνης μειώνουν την ποιότητα του γάλακτος που δίνετε στο νεογέννητό σας, ενώ ανεβάζουν τα επίπεδα της ινσουλίνης σας, τα οποία αυξάνονται ακόμα και με μικρή ποσότητα αυτού του προϊόντος. Ξέρουμε ότι η μαργαρίνη είναι νοστιμότατη στο μαγείρεμα, απλά σκεφτείτε και τη γεύση και τους κινδύνους πριν τη χρησιμοποιήσετε υπερβολικά.

2/15 – ΣΟΔΑ

Cans of sodas
https://images.medicaldaily.com

Το ανθρακούχο νερό, οι αρωματικές ουσίες και τα γλυκαντικά είναι τα 3 πιο βασικά στοιχεία αυτού του παγκόσμια δημοφιλούς ποτού. Επίσης, υπάρχουν πολλά άλλα πρόσθετα που μετατρέπουν τη σόδα από μια αθώα εναλλακτική του νερού σε ένα από τα πιο θανατηφόρα “τρόφιμα”. Γιατί; Είναι απλό. Ο εγκέφαλος σας δε μπορεί να ικανοποιηθεί από τις ζαχαρούχες σόδες, οπότε προσθέτετε άδειες θερμίδες στο ημερήσιο σύνολό σας, χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα για την υγεία σας. Η μεγάλη ποσότητα αχρείαστων σακχάρων όπως η φρουκτόζη μετατρέπονται από το συκώτι σας σε γλυκόζη, και μετά το σώμα σας το αποθηκεύει ως λίπος. Ναι, ξέρουμε ότι σας αρέσει η σόδα, χάρη στη ντοπαμίνη η οποία είναι σίγουρα η αιτία που την αγαπάτε!

3/15 – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΟΤΑ

A can of redbull
https://www.wikihow.com

Είστε κουρασμένος και πρέπει να αντιμετωπίσετε ακόμη ένα σωματικό ή ψυχικό άγχος, οπότε τι καλύτερο από ένα ενεργειακό ποτό για να τα καταφέρετε στην προσπάθειά σας; Τα ενεργειακά ποτά είναι χρήσιμα αν τα χρησιμοποιείτε με επίγνωση των κινδύνων της κατανάλωσής τους. Τα περισσότερα περιέχουν “μίγματα ενέργειας” ‘όπως καφεΐνη, ταυρίνη, γκουαρανά, βιταμίνες Β και γλυκουρονολακτόνη σε ποσότητες που μπορεί να μην είναι ασφαλείς αν πίνετε πολλά.  Ο συνδυασμός αυτών των πρόσθετων είναι επιβλαβής για λήψη μεγάλων δόσεων, με συνέπειες που θυμίζουν αυτές που προκαλούν κάποιες άλλες παράνομες ουσίες, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

4/15 – ΧΥΜΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝ

Fruit juices
https://cdn7.avanticart.ro

Ακόμα κι όταν η ετικέτα γράφει ότι προέρχονται 100% από φρούτα, οι χυμοί φρούτων δεν είναι τόσο υγιεινοί όσο οι διαφημίσεις σας κάνουν να πιστεύετε. Αφού στύψουν τα φρούτα, οι κατασκευαστές τροφίμων και ποτών συνήθως αποθηκεύουν το χυμό σε τεράστιες δεξαμενές αποθήκευσης μειωμένου οξυγόνου, έως ένα έτος πριν τον συσκευάσουν. Αυτή η διαδικασία αφήνει το χυμό σχεδόν χωρίς γεύση. Οπότε από που έρχεται η γεύση όταν δοκιμάζουμε τους αγαπημένους μας “φυσικούς” χυμούς; Λοιπόν, αρωματικές ουσίες που προστίθενται σε δεύτερο χρόνο είναι αυτές που δίνουν γεύση.

5/15 – ΛΕΥΚΟ ΨΩΜΙ

White bread
https://assets.marthastewart.com

Το λευκό ψωμί είναι πιο φτωχό σε σίδηρο και πρωτεΐνη από άλλες εναλλακτικές του ψωμιού (ολικής άλεσης, ψωμί σίκαλης είναι δύο από τα πολλά παραδείγματα που μπορούμε να σας δώσουμε). Ο σίδηρος βοηθά το σώμα μας να καταλάβει πότε έχει φάει αρκετά. Η αίσθηση της πληρότητας είναι σημαντική αν δε θέλουμε μια υπερβολική κατανάλωση θερμίδων. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος ξαφνικής ανόδου της ινσουλίνης! Το περίσσευμα ινσουλίνης στο σύστημα αντιμετωπίζεται από το σώμα με το να απελευθερώνει ορμόνες οι οποίες δε θα έπρεπε να είναι συνεχώς ενεργές σε ένα υγιές άτομο.

6/15 – ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟ ΜΕΛΙ

Raw honey
https://foorenews.com

Το ακατέργαστο μέλι δεν περνάει από τη διαδικασία παστερίωσης στην οποία σκοτώνονται οι επιβλαβείς τοξίνες. Ως αποτέλεσμα, αυτό το “έτοιμο-για-φάγωμα” προϊόν συχνά περιέχει μια νευροτοξίνη που λέγεται grayanotoxin, η οποία μπορεί να προκαλέσει ζάλη, αδυναμία, υπερβολική εφίδρωση και ναυτία για τις επόμενες 24 ώρες.

7/15 – ΤΟΝΟΣ

Tuna
http://www.mgc-prevention.fr

Το πρόβλημα με την κατανάλωση τόνου δεν υπήρχε πάντα, αλλά έγινε πρόβλημα με τη μόλυνση των ωκεανών. Ο τόνος απορροφά μεγάλες ποσότητες υδραργύρου, ο οποίος μόλις τον επεξεργαστεί το σώμα μας, περνά μέσα από τα νεφρά μας ή ταξιδεύει στον εγκέφαλό μας και σε άλλους μαλακούς ιστούς. Γι’αυτό πρέπει όλοι να ελέγχουμε τις δόσεις τόνου που βάζουμε στη διατροφή μας εβδομαδιαία, ίσως αντικαθιστώντας αυτό το νόστιμο φαγητό με κάποιες άλλες εναλλακτικές επιλογές που είναι λιγότερο εκτεθειμένες στον υδράργυρο.

8/15 –  ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ ΚΡΕΑΣ

Processed meat served in the plate
https://cdn-a.william-reed.com

Τι είναι τα επεξεργασμένα κρέατα; Είναι διάφορες ποικιλίες φαγητών, όπως χοτ ντογκ, μπέικον, λουκάνικα, ζαμπόν ή σαλάμι, κορν μπιφ, καπνιστά κρέατα, παστουρμάς και όλα αυτά τα κρέατα που έχουν υποστεί επεξεργασία με αλάτισμα, ξήρανση, κονσερβοποίηση, πάστωμα και κάπνισμα. Τα επεξεργασμένα κρέατα συνήθως συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσής τους προκύπτουν από τις υψηλές θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία αυτών των κρεάτων, οι οποίες μετά δημιουργούν νιτροσαμίνες που είναι καρκινογόνες.

9/15 – ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ

Different breakfast cereals
https://amp.businessinsider.com

Τα δημητριακά για πρωινό γεμίζουν ράφια σε κάθε σούπερ μάρκετ που μπαίνετε. Είναι από τα αγαπημένα φαγητά για το πρώτο μας γεύμα της ημέρας, γιατί είναι απλά νοστιμότατα. Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν είναι ότι αυτά τα προϊόντα είναι γεμάτα με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς οι οποίοι επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αν πραγματικά δε μπορείτε να αποχωριστείτε τα δημητριακά για πρωινό, ίσως θα πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε κάποια βιολογικά δημητριακά ως εναλλακτική.

10/15 – ΤΥΡΙ

lots of cheese
https://www.merriam-webster.com

Αν και το τυρί είναι μια πολύτιμη πηγή ασβεστίου – το οποίο δυναμώνει τα κόκκαλά μας -, πρωτεΐνης, φωσφόρου, ριβοφλαβίνης, ψευδάργυρου και κάποιων άλλων βιταμινών (πχ βιταμίνη Α, Β12), πρέπει να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι το τυρί είναι ένα φαγητό με πολλές θερμίδες. Όλοι οι θετικοί διατροφικοί παράγοντες που έχει το τυρί μπορούν να καταστραφούν σε ένα δευτερόλεπτο άμα το συνδυάσουμε με το λάθος φαγητό. Οπότε ξανασκεφτείτε το πριν το ρίξετε στα αγαπημένα σας nachos “γιατί τυρί είναι, θα είναι υγιεινό!”;

11/15 – ΦΑΓΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΛΙΠΑΡΑ

A fat free box of pringles
https://s3.amazonaws.com

Αν και σε πρώτη ματιά τα φαγητά χωρίς λιπαρά μοιάζουν με χρυσωρυχείο για μια τέλεια ισορροπημένη και ικανοποιητική διατροφή, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Τα λιπαρά είναι απαραίτητα για πολλές λειτουργίες του σώματος και για την υγιή του ανάπτυξη. Το να κόψετε τα λιπαρά δεν συνίσταται, ειδικά αν γυμνάζεστε συχνά. Επίσης τα φαγητά χωρίς λιπαρά έχουν συχνά υψηλό ποσοστό επεξεργασμένης ζάχαρης: το μυαλό μας συνήθως συνδέει το χωρίς λιπαρά με το χωρίς θερμίδες, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου πραγματικό.

12/15 – ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

fresh fries
http://viralmundo.nl

Παχαίνουν γρήγορα, αλλά σίγουρα είναι ένοχη απόλαυση. Οι τηγανητές πατάτες συνήθως τηγανίζονται σε μεγάλη ποσότητα υδρογονωμένων φυτικών λαδιών τα οποία συχνά ξαναζεσταίνονται, βλάπτοντας τα πολυακόρεστα λιπαρά τους. Τα λάδια που χρησιμοποιούνται για τηγάνισμα με πολύ λάδι είναι αδιαμφισβήτητα καταστρεπτικά για την υγεία μας γιατί είναι υπερβολικά πλούσια σε τρανς λιπαρά.

13/15 – ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΒΑ

Lot of canned foods
https://media2.s-nbcnews.com

Τις περισσότερες φορές καταφεύγουμε σε προΪόντα κονσέρβας όταν δεν έχουμε χρόνο για να προετοιμάσουμε ένα γεύμα. Λίγο καλαμπόκι σε κονσέρβα δε σκότωσε ποτέ κανέναν, αλλά μην αφήσετε αυτή την τεμπελιά να γίνει συνήθεια. Η κονσερβοποίηση είναι μια διαδικασία που μας επιτρέπει να αποθηκεύουμε φαγητά για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα (από ένα έως πέντε χρόνια, και κάποιες φορές περισσότερο), διατηρώντας κάποια θρεπτικά συστατικά. Ταυτόχρονα, κάποια άλλα θρεπτικά συστατικά όπως οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες μπορεί να καταστραφούν από την υψηλή θερμότητα που χρησιμοποιείται στην κονσερβοποίηση των προΪόντων. Ακόμα, πολλές βιομηχανίες προσθέτουν στα προϊόντα κονσέρβας – ειδικά αν είναι χαμηλής ποιότητας – ζάχαρη και αλάτι σε μεγάλες ποσότητες.

14/15 – ΚΥΒΟΙ ΖΩΜΟΥ

Stocked chicken cube
https://fd-v5-api.imgix.net

Οι αγορασμένοι κύβοι ζωμού περιέχουν και τεχνητά συστατικά και υψηλά επίπεδα αλατιού. Ιδιαίτερα οι άνθρωποι με διαβήτη είναι πιο εκτεθειμένοι στην υψηλή αρτηριακή πίεση, πράγμα που τους κάνει πιο ευάλωτους σε καρδιακές και ηπατικές νόσους. Οι σπιτικοί ζωμοί φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα και θα εμπλουτίσουν τις συνταγές σας με μια σιγουρα νοστιμότερη γεύση.

15/15 – ΑΛΑΤΙ

Salt being spilled
https://www.zentrum-der-gesundheit.de

Αλμυρό σημαίνει νόστιμο, το ξέρουμε. Μια διατροφή υψηλή σε αλάτι μπορεί να προκαλέσει ανεβασμένη αρτηριακή πίεση η οποία μεγαλώνει τον κίνδυνο καρδιακής πάθησης και καρδιακού επεισοδίου. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να παρακολουθούμε προσεκτικά την πρόσληψή μας σε αλάτι και μετά να κάνουμε τον ουρανίσκο μας να συνηθίσει σε κάποια λιγότερο αλμυρά, αλλά πιο υγιεινά γεύματα. Τι θα γίνει αν βάλουμε μια πρέζα αλάτι αντί για μια χούφτα;

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria