Επίθεση στη Βιέννη: Τουλάχιστον 5 νεκροί - Τζιχαντιστής ένας από τους δράστες - OlaDeka

Επίθεση στη Βιέννη: Τουλάχιστον 5 νεκροί – Τζιχαντιστής ένας από τους δράστες

Σοκ σε όλη την Ευρώπη προκάλεσε η αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη το βράδυ της Δευτέρας. Πέντε νεκροί και 15 τραυματίες ο μέχρι στιγμής απολογισμός. Μεταξύ των νεκρών και ο δράστης που φέρεται να είναι ισλαμιστής τρομοκράτης. Κύμα συμπαράστασης προς τον αυστριακό λαό.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ανθρωποκυνηγητό των διωκτικών αρχών της Βιέννης, μετά την ένοπλη επίθεση σε περιοχές του κέντρου της πόλης το βράδυ της Δευτέρας, με μέχρι στιγμής απολογισμό πέντε νεκρούς, μεταξύ των οποίων ένας εκ των δραστών, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας σε συνέντευξη Τύπου τα ξημερώματα της Τρίτης.

Όπως έγινε γνωστό, τις πρώτες πρωινές ώρες ο τραγικός απολογισμός ήταν τέσσερις νεκροί και 15 τραυματίες, με τον δήμαρχο της Βιέννης να ανακοινώνει μερικές ώρες αργότερα πως ένα από τα θύματα της επίθεσης υπέκυψε στα τραύματά του.

Η αστυνομία της πόλης κάνει λόγο για “τουλάχιστον ένα δράστη”, ο οποίος σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών. Το διαμέρισμά του έχει ανοιχτεί και ελέγχθηκε, ενώ όπως αναφέρει, εξετάζονται βίντεο από την επίθεση.

Έλεγχος της αστυνομίας στη Βιέννη
Έλεγχος της αστυνομίας στη Βιέννη  AP

Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ του Guardian, ένας από τους δράστες, ο οποίος εκτελέστηκε από τις αρχές έξω από τον ναό του St, Ruper, φορούσε γιλέκο με εκρηκτικά, τα οποία, όπως ανακοίνωσε αργότερα η αστυνομία αποδείχτηκε ότι ήταν ψεύτικα.

“Επίθεση από τουλάχιστον έναν ισλαμιστή τρομοκράτη”

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νιχάμερ, οι δράστες, ο αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος, είναι “βαριά οπλισμένοι και επικίνδυνοι”.

“Ζήσαμε χθες βράδυ μια επίθεση από τουλάχιστον έναν ισλαμιστή τρομοκράτη”, είπε ο Νίχαμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί επέτρεψαν να εξαχθεί το συμπέρασμα πως επρόκειτο περί “συμπαθούντα” της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Αρκετοί από τους δράστες αυτής που η κυβέρνηση της Αυστρίας αποκαλεί τρομοκρατική ενέργεια διαφεύγουν τη σύλληψη και βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό, δήλωσε περί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας) ο Νιχάμερ.

Επίθεση στην Αυστρία
Επίθεση στην Αυστρία  AP

“Συνενώσαμε διάφορες μονάδες των ειδικών δυνάμεων, που αναζητούν από κοινού τους φερόμενους ως τρομοκράτες”, σημείωσε ο Νιχάμερ, υπογραμμίζοντας ότι η επιχείρηση των διωκτικών αρχών “δεν περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή της Βιέννης”, διότι οι δράστες βρίσκονται “εν κινήσει”, σε δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ÖRF.

Έλεγχος της αστυνομίας στη Βιέννη
Έλεγχος της αστυνομίας στη Βιέννη  AP

Ο Νιχάμερ συνέστησε ακόμη στους πολίτες της πρωτεύουσας της Αυστρίας να παραμείνουν στα σπίτια τους ωσότου να έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση.

Οι αρχικές πληροφορίες που έκαναν λόγο για επίθεση στην κεντρική συναγωγή της Βιέννης δεν επιβεβαιώνονται, καθώς αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για τυχαίες επιθέσεις σε βάρος ατόμων που βρίσκονταν σε καφέ της περιοχής.

Με ανάρτησή του στο twitter, ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της Βιέννης, Oskar Deutsch, υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αλλά ούτε και να αποκλείσει αν αρχικός στόχος της επίθεσης ήταν η συναγωγή, και ανακοινώνει ότι εβραϊκά σχολεία, εστιατόρια και σούπερμάρκετ θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη.

Έλεγχος της αστυνομίας στη Βιέννη
Έλεγχος της αστυνομίας στη Βιέννη  AP

Με ανάρτησή της στο twitter, η αυστριακή αστυνομία καλεί τον κόσμο να μείνει σπίτι ή να αναζητήσει το κοντινότερο καταφύγιο, αποφεύγοντας τους δημόσιους χώρους και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Βίντεο από την στιγμή της επίθεσης, προκαλούν αποτροπιασμό, ενώ η αστυνομία έχει καλέσει τους πολίτες να μην αναρτούν σχετικό υλικό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

https://twitter.com/MarioLeb79/status/1323348566501429249?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1323348566501429249%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.news247.gr%2Fkosmos%2Ftromokratiki-epithesi-sti-vienni-anthropokynigito-gia-tin-syllipsi-ton-draston.9038665.html
https://twitter.com/YiddishNews/status/1323357678807207948?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1323357678807207948%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.news247.gr%2Fkosmos%2Ftromokratiki-epithesi-sti-vienni-anthropokynigito-gia-tin-syllipsi-ton-draston.9038665.html

Επέμβαση του στρατού ζήτησε ο καγκελάριος Αυστρίας

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς ζήτησε την επέμβαση του στρατού: “Περνάμε δύσκολες στιγμές. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις υπήρεσίες έκτακτης ανάγκης που ρισκάρουν τις ζωές τους, ειδικά σήμερα, για την ασφάλειά μας. Η αστυνομία μας αναλαμβάνει αποφασιστική δράση κατά των δραστών αυτής της απεχθούς τρομοκρατικής επίθεσης”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter.

Στο πλευρό της Αυστρίας η Ευρώπη

Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή την στήριξή τους στην Αυστρία, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να υποχωρήσει μπροστά στο μίσος.

Μπόρις Τζόνσον: “Είμαι βαθιά σοκαρισμένος”

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη την τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε στη Βιέννη και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους πολίτες της Αυστρίας.

«Είμαι βαθιά σοκαρισμένος εξαιτίας των φρικτών επιθέσεων στη Βιέννη απόψε. Οι σκέψεις του ΗΒ βρίσκονται στον λαό της Αυστρίας — στέκουμε στο πλευρό σας, ενωμένοι μαζί σας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», σημείωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Συντηρητικών μέσω Twitter.

Το χρονικό

Νωρίτερα, η αστυνομία της Βιέννης, με ανάρτησή της στο twitter είχε δώσει σε αδρές γραμμές ένα χρονολόγιο της επίθεσης.

Σύμφωνα με αυτό, οι πρώτοι πυροβολισμοί ακούστηκαν γύρω στις 8, τοπική ώρα από αρκετούς δράστες, οπλισμένους με αυτόματα, σε έξι διαφορετικές τοποθεσίες.

Έλεγχος της αστυνομίας στη Βιέννη
Έλεγχος της αστυνομίας στη Βιέννη  AP

Όπως ανέφερε η αστυνομία, ένας εκ των δραστών έχασε την ζωή του αφού δέχτηκε πυρά των αστυνομικών.

Διάγγελμα στους πολίτες από τον καγκελάριο της Αυστρίας

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς θα προεδρεύσει σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου το πρωί της Τρίτης (3/1) και κατόπιν θα απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες.

Ο Κουρτς θα συνεδριάσει με τους υπουργούς του μέσω βιντεοδιάσκεψης στις 09:00 (τοπική ώρα· 10:00 ώρα Ελλάδας) προτού κάνει το διάγγελμα στις 10:00 (11:00), μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων APA.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria