Δώρο Χριστουγέννων 2020: Αυτοί είναι οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή [vid] - OlaDeka

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Αυτοί είναι οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή [vid]

Προβληματισμός κι ανησυχία επικρατεί στους εργαζόμενους που έχει τεθεί σε καθεστώς αναστολής αναφορικά με το πως θα πληρωθεί το δώρο Χριστουγέννων για το 2020. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επέκταση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας θα έχει αντίκτυπο στο ποσό του επιδόματος το οποίο θα είναι μειωμένο για όσους έχει ανασταλεί η σύμβαση […]

Προβληματισμός κι ανησυχία επικρατεί στους εργαζόμενους που έχει τεθεί σε καθεστώς αναστολής αναφορικά με το πως θα πληρωθεί το δώρο Χριστουγέννων για το 2020. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επέκταση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας θα έχει αντίκτυπο στο ποσό του επιδόματος το οποίο θα είναι μειωμένο για όσους έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει την αναλογία επί του ονομαστικού μισθού για το διάστημα Μαϊού – Νοεμβρίου που λειτουργούσε η επιχείρησή του ενώ η κυβέρνηση καλύπτει το υπόλοιπο διάστημα επί της ειδικής αποζημίωσης που έχει ανακοινωθεί από το κράτος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νόμο 4722/2020 και το άρθρο 22:

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή σύμφωνα με το άρθρο 32 του Ν. 4690/2020 (Α΄ 104), δικαιούνται το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα για το οποίο λαμβάνουν την προβλεπόμενη αποζημίωση ειδικού σκοπού και καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζεται η υπ΄ αρ. 19040/7.12.1981 κοινή υπουργική απόφαση.

Έτσι ως προς το ποσό του Δώρου, αυτό δεν θα είναι ένας ολόκληρος μισθός (σ.σ. ουσιαστικά κάτι παραπάνω, δηλαδή 8,5/8α του μισθού όπως προβλέπεται, καθώς στον αριθμητή μπαίνουν όλες οι αμοιβές από την Πρωτομαγιά και μετά, άρα και το Επίδομα Αδείας, και στον παρονομαστή οι μήνες μέχρι το τέλος του έτους), αλλά αισθητά χαμηλότερο. Και αυτό γιατί τον Μάιο και τον Νοέμβριο η χώρα ήταν και είναι σε καραντίνα και στο εισόδημα συμμετείχε το κράτος με το ποσό των 534 € (ανάλογα με τις ημέρες αναστολής σύμβασης τον Μάιο) ή των 200 € ανά εβδομάδα (Νοέμβριος).

Παραδείγματα :

1. Εργαζόμενος που δεν μπήκε σε αναστολή η σύμβαση εργασίας του το διάστημα 1η Μαΐου ως 31 Δεκεμβρίου 2020 θα πάρει ολόκληρο το μισθό του ο οποίος θα καταβληθεί από τον εργοδότη μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

2. Εργαζόμενος με μισθό 800 ευρώ που τέθηκε σε αναστολή για τρεις μήνες θα πάρει δώρο Χριστουγέννων από το κράτος ως εξης: θα υπολογιστεί επί ποσού αποδοχών 534 ευρώ, δηλαδή σε 92 ημέρες σύμβασης εργασίας αναλογούν 9,68 ημερομίσθια επιδόματος, άρα 534 ευρώ/μήνα: 25 ημέρες = 21,36 ευρώ ημερομίσθιο x 9,68 = 206,76 ευρώ. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί από το κράτος πιθανότατα στις 15 Δεκεμβρίου. Το υπόλοιπο που θα πάρει από τον εργοδότη για 5 μήνες που είναι 153 ημέρες σύμβασης εργασίας και αναλογούν 16,10 ημερομίσθια επιδόματος, άρα 800 ευρώ/μήνα : 25 ημέρες = 32 ευρώ ημερομίσθιο x 16,10 = 515,20 ευρώ. Το ποσό αυτό θα το πάρει από τον εργοδότη μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο ευνοημένοι θα βγουν οι απασχολούμενοι με ευέλικτες μορφές εργασίας – με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση – και με μισθούς κάτω των 534 ευρώ το μήνα οι οποίοι μπορεί και να πάρουν μεγαλύτερο δώρο Χριστουγέννων από τον τρέχοντα μισθό τους.

Επίσης, υπάρχει θέμα και στο πότε θα καταβληθεί το δώρο αφού και με το Δώρο Πάσχα, οι εργαζόμενοι έλαβαν τα ποσά τον… Ιούνιο, μετά από πρόβλεψη της κυβέρνησης και με το αιτιολογικό ότι τον Απρίλιο υπήρχε (ξανά) lockdown στη χώρα.

Μιλώντας στο OPEN o υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, διευκρίνισε πως το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου και, εν συνεχεία, το κράτος θα δώσει τα χρήματα που οφείλει στις επιχειρήσεις.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria