Δωρεάν χρήμα άνω των 800 εκατ. ευρώ με επιστρεπτέα προκαταβολή - OlaDeka

Δωρεάν χρήμα άνω των 800 εκατ. ευρώ με επιστρεπτέα προκαταβολή

Στους κύκλους 4 και 5 του προγράμματος το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο και θα διατεθούν συνολικά 1,65 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις. Αύριο τελευταία ευκαιρία για αιτήσεις του τρίτου κύκλου.

Από πρόγραμμα φθηνών δανείων, η επιστρεπτέα προκαταβολή παίρνει χαρακτηριστικά προγράμματος επιδότησης του κεφαλαίου κίνησης των επιχειρήσεων, καθώς στον τέταρτο και πέμπτο κύκλο του προγράμματος, που θα ανοίξουν, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, τα μισά χρήματα, δηλαδή περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ συνολικά, θα δοθούν χωρίς υποχρέωση να επιστραφούν.

Στα 5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο τέλος του έτους τα χαμηλότοκα κρατικά δάνεια μέσω του προγράμματος της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής», το οποίο επεκτείνεται με τους κύκλους 4 και 5 τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Όπως ανέφεραν χθες παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η επιστρεπτέα προκαταβολή αποτελεί πλέον το βασικό «όπλο» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Ειδικότερα, με τον τέταρτο κύκλο του προγράμματος θα διατεθούν 900 εκατ. ευρώ και με τον πέμπτο άλλα 750 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 1,65 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 825 δεν θα χρειασθεί να επιστραφούν στο υπ. Οικονομικών. Στην πραγματικότητα, το ποσό που δεν θα επιστραφεί θα είναι αρκετά υψηλότερο, αφού θα υπάρξει και το γνωστό από τους προηγούμενους κύκλους «κούρεμα» με βάση το ποσοστό μείωσης του τζίρου.

Την ίδια ώρα, στο τέλος της φθάνει αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Υπενθυμίζεται ότι με τροποποιητική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης ορίστηκε, για λόγους χρηστής διοίκησης, όπως αναφέρεται, ότι δεν εξαιρούνται «από τους δικαιούχους, εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις, πρόσωπα τα οποία υπέβαλαν τα στοιχεία εσόδων στην ειδική εφαρμογή του TAXISnet της ΑΑΔΕ («Τα Έσοδά μου») σε συνέχεια της υπό στοιχεία ΓΔΟΥ 207/10.9.2020 κοινής απόφασης (Β’ 3867), για τη χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής και δεν υπέβαλαν τη σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος».

Έτσι, όπως αναφέρει η απόφαση,

  • «Κατ’ εξαίρεση, δύνανται να υποβάλουν αίτηση και οι επιχειρήσεις που δήλωσαν έως την 28η Σεπτεμβρίου 2020 στοιχεία εσόδων στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Τα Έσοδά μου», οι οποίες δεν έχουν υποβάλει έως την ως άνω ημερομηνία την εκδήλωση ενδιαφέροντος του προηγούμενου εδαφίου. Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως 2 Νοεμβρίου 2020».

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με την απόφαση για τον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, αυτή καλύπτει ιδιωτικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου, που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19 (COVID-19) για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο του 2020.

Μεταξύ άλλων, η απόφαση ορίζει ότι δικαιούχοι – λήπτες της ενίσχυσης είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με εξαίρεση τις ακόλουθες: αα) Ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Αυγούστου 2020 και δεν διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή.

Κατ’ εξαίρεση δύνανται να υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Αυγούστου 2020 και δεν διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή εφόσον:

  • είτε έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ στις 20.03.2020 έναν από τους περιγραφόμενους στο συνημμένο πίνακα, ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20.03.2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους περιγραφόμενους στο συνημμένο πίνακα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20.03.2020,
  • είτε έχουν την έδρα τους στον Δήμο Μεσαπείων και στις Δημοτικές Ενότητες Νέας Αρτάκης και Ληλαντίων του Δήμου Χαλκιδέων, ανεξαρτήτως ΚΑΔ.

Επίσης, δύνανται να ενισχυθούν επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους (1.000) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Αυγούστου 2020.

Για να έχουν δικαίωμα να λάβουν επιστρεπτέα προκαταβολή, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κύκλου εργασιών την περίοδο Μαρτίου – Αυγούστου τουλάχιστον 10%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στον Δήμο Μεσαπείων και στις Δημοτικές Ενότητες Νέας Αρτάκης και Ληλαντίων του Δήμου Χαλκιδέων δύναται να είναι δικαιούχοι – λήπτες της ενίσχυσης και στην περίπτωση που δεν παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria