Δανία: Σκληρές εικόνες με τη σφαγή εκατομμυρίων μινκ λόγω κορονοϊού - OlaDeka

Δανία: Σκληρές εικόνες με τη σφαγή εκατομμυρίων μινκ λόγω κορονοϊού

Οι ειδικοί κάδοι που έχουν στηθεί στις μονάδες με τα μινκ της Δανίας έχουν ξεχειλίσει και οι εικόνες είναι ανατριχιαστικές. Εκατομμύρια μινκ θανατώνονται μέσα στον νέο πανικό για την εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού.

Πάνω από 200 άνθρωποι έχουν μολυνθεί με το νέο στέλεχος που ξεκίνησε από τη Δανία και οι υγειονομικές αρχές της χώρας προσπαθούν να περιορίσουν τη μετάδοσή του.

Δανοί επιστήμονες ισχυρίζονται τώρα πως το δικό τους υποψήφιο εμβόλιο έχει αποδειχτεί αποτελεσματικό στις πρώτες δοκιμές κατά του μεταλλαγμένου στελέχους, γνωστού πια ως Cluster 5.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν πως το νέο στέλεχος φαίνεται να μην ανταποκρίνεται στα αντισώματα, υπονομεύοντας πιθανώς την αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων που ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν.

Αντισώματα από κουνέλια ωστόσο, στα οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο που μελετά το Serum Institute της Δανίας, κατάφεραν να εξουδετερώσουν το νέο στέλεχος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής του κρατικού ερευνητικού κέντρου, Anders Fomsgaard.

Αυτό το εμβόλιο είναι βέβαια σε προκαταρκτικό στάδιο ακόμα και θα χρειαστεί καιρός για να αρχίσουν οι δοκιμές στον άνθρωπο.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δήλωσε πάντως χθες πως «υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα» για την απειλή του νέου στελέχους των μινκ και την εξάπλωσή του στους ανθρώπους.

Ο δρ Φάουτσι εμφανίστηκε σχετικά θετικός πως το μεταλλαγμένο στέλεχος δεν θα παρουσιάσει πρόβλημα στην αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων που ελέγχονται ήδη.

Ο υγειονομικός επικεφαλής των ΗΠΑ έσπευσε πάντως να ισχυριστεί πως το θέμα είναι πολύ σοβαρό, για την ώρα ωστόσο αυτές οι μεταλλάξεις δεν φαίνεται να υπονομεύουν τα σχέδια για μαζικό εμβολιασμό.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria