Δανία - μινκ: Η κυβέρνηση παρατείνει την προθεσμία για τα μπόνους γρήγορης θανάτωσης - Ποιες είναι οι αποζημιώσεις - OlaDeka

Δανία – μινκ: Η κυβέρνηση παρατείνει την προθεσμία για τα μπόνους γρήγορης θανάτωσης – Ποιες είναι οι αποζημιώσεις

Η κυβέρνηση επεκτείνει το πρόγραμμα για να επιβραβεύσει τους κτηνοτρόφους που θανατώνουν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος τα βιζόν τους, δίχως ο νόμος να έχει τεθεί σε ισχύ.

Οι κτηνοτρόφοι βιζόν της χώρας έχουν λάβει τρεις ακόμη μέρες για να σφαγιάσουν τα κοπάδια των μινκ και συνεχίζουν να λαμβάνουν ένα μερίδιο του λεγόμενου μπόνους ταχύτητας της κυβέρνησης.

Αυτό σημαίνει ότι οι εκτροφείς βιζόν σε επτά δήμους της Βόρειας Γιουτλάνδης λαμβάνουν επιπλέον 30 DKK ανά βιζόν, το οποίο έχουν σκοτώσει πριν από τις 19 Νοεμβρίου.

Στην υπόλοιπη χώρα, οι κτηνοτρόφοι θα λάβουν επιπλέον 20 κορώνες εάν σφαγιάσουν το βιζόν τους πριν από τις 19 Νοεμβρίου.

Εκτός από το μπόνους ταχύτητας, οι κτηνοτρόφοι βιζόν λαμβάνουν επίσης ένα ποσό ανά βιζόν, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 141,30 DKK ανά βιζόν και 165,40 DKK ανά θηλυκό αναπαραγωγής.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει το νομικό πλαίσιο για όλη τη διαδικασία.

Ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου Sten Bønsing το αποκαλεί παράξενο και “εξαιρετικά επικριτικό”.

– Πρέπει να έχετε νομική βάση για αυτό που κάνετε. Γι ‘αυτό υπάρχει το κοινοβούλιο και η νομοθεσία στη Δανία. Είτε έχετε έναν νόμο που λέει ότι πληρώνεστε ένα μπόνους, είτε δεν το έχετε, λέει ο Bønsing.

Οι εκτροφείς μινκ δεν πρέπει να φοβούνται την αποζημίωση

Ακόμα και αν δεν υπάρχει η νομική βάση, οι κτηνοτρόφοι μινκ δεν πρέπει να φοβούνται το μπόνους τους.

Αυτή είναι η αξιολόγηση του Κεντ Κρίστενσεν, αναπληρωτή καθηγητή νόμου υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.

Επισημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι βιζόν θα μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν δεκτοί από τα δικαστήρια για το τέμπο μπόνους επειδή είχαν «μια νόμιμη προσδοκία».

Ο Sten Bønsing επίσης δεν ανησυχεί για την πιθανότητα αποζημίωσης των κτηνοτρόφων, παρόλο που δεν υπάρχει νομική βάση.

– Το κράτος πρέπει να είναι υπεύθυνο για τη λήψη μιας παράνομης απόφασης και τη δέσμευση για την οποία δεν δικαιούνται. Ωστόσο, είναι πολύ επικίνδυνο για τους υπουργούς που μπορούν να τιμωρηθούν για την έναρξη αυτών των παράνομων πρωτοβουλιών, λέει ο Bønsing.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria